Dohányzás: a magyarországi helyzet

Megosztás:

Hazánk a férfiak tüdőrákos halálozásának gyakorisága tekintetében első helyen áll a világon, a gégerák okozta halálozás gyakoriságát tekintve pedig első helyen áll Európa országai között. A szájüregi rákos halálozás az utóbbi négy évtizedben ötszörösére emelkedett.

Ugyancsak az elmúlt 40 év során az egy főre eső cigarettafogyasztás 163%-kal növekedett és az egy főre eső elszívott cigaretták száma 3150 fölé, az egy főre eső szeszfogyasztás pedig kétszeresére emelkedett.

A dohányzás a legsúlyosabb egészségkárosító tényező hazánkban: minden ötödik ember, évente 35 ezer fő hal meg a dohányzás káros hatásainak következményeként.

Különösen súlyos a helyzet a fiatalkorúak körében, akik fejlődésben lévő szervezetére még sokkal nagyobb kockázatot jelent a dohányzás. Hazánkban jelenleg a 14-18 évesek 44%-a cigarettázik, a fiatalkorú fiúk közül minden 2. dohányzik, a lányoknak pedig 39%-a cigarettázik rendszeresen. A dohányzás különösen elterjedt a szakmunkásképzősök között, az ilyen iskolákban tanulók 74%-a cigarettázik. A felmérés adatai szerint a cigarettázó tizenévesek 86%-a egyúttal alkoholt is iszik, megerősítvén a korábbi tapasztalatot, hogy a dohányzás és alkoholfogyasztás gyakorta elválaszthatatlan.

  • A dohányzás 25 veszélye - A dohányzás mint egészségkárosító tényező - a dohányzás mintegy 25 életet veszélyeztető betegség vagy betegségcsoport okozója.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.