Dohányzás és gégerák

Megosztás:

Számos, különböző tanulmány szoros összefüggést állapított meg a dohányzás és a gégerák előfordulása között is. A világ különböző részein lefolytatott epidemiológiai vizsgálatok szerint a gégerák kockázata a dohányosok körében a világ különböző tájain 2-27-szer magasabb, mint a nem dohányosok körében. Van olyan esetek követésére alapozott klinikai tanulmány is, mely szerint a férfiakban kialakuló gégerákok 84%-a lenne a dohányzás következményének tulajdonítható. Arra is vannak megbízható adatok, hogy ha a dohányzás alkoholizálással társul, az fokozottan és egymást erősítve növeli gégerák kialakulásának kockázatát.

Pipázók, szivarozók körében a gégerák kialakulásának kockázata hasonló, mint a cigarettázók körében. Alacsony kátránytartalmú és filteres cigaretta szívása esetén csökkent ugyan a kockázat, de még mindig lényegesen magasabb, mint a nem dohányosok körében.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.