Dohányzás és az ajak- és szájüregi rákok

Megosztás:

Különféle tanulmányok szoros társulást tártak fel a dohányzás és a szájüregi rákok kialakulása között is. Eszerint a dohányosokban a szájüregi rák okozta halálozás 13-szor magasabb a nem dohányosokban észlelt halálozási aránynál, az elszívott cigaretták száma és a halálozási arány között pedig szoros kapcsolat volt kimutatható. Hasonló kockázatnövekedéssel jár a szivarozás és a pipázás is. Egyidejű alkoholizálás ezen rákféleség kialakulása tekintetében is kockázatnövelő, egymást erősítő hatású. Arra is vannak adatok, hogy a bagózás és tubákolás ugyancsak növeli szájüregi rák kialakulásának kockázatát.

A dohányzás abbahagyásával a szájüregi rák kialakulásának kockázata is csökkenthető. Gondos esetkövető tanulmányok adatai szerint 16 éves nem dohányzási periódus után a szájüregi rák kialakulásának kockázata a nem dohányzók körében észlelt szintre csökken.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.