Étrendi tanácsok rákbetegeknek

Megosztás:

A daganatos betegségben és a kezelések következtében jelentősen megnövekszik a szervezet energia- és tápanyagigénye. Gondosan összeállított étrend szükséges ahhoz, hogy a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok a szervezetnek kellő mennyiségben és minőségben rendelkezésére álljanak, mind a terápia megkezdése előtt, mind az alatt, és után. Amennyiben ez a szükséglet hagyományos ételekkel nem fedezhető, javasolt a táplálásterápia azonnali megkezdése.

Kérdések és válaszok a táplálásterápiáról>>>

Az alábbiakban a táplálkozás általános szempontjait gyűjtöttük össze. Az étrendet azonban mindig egyénre szabottan kell kialakítani, figyelembe véve a daganat elhelyezkedését, előrehaladottságát, az alkalmazott daganatellenes terápiát, valamint a beteg általános egészségi állapotát. A terápiát segítő étrend kialakításában szakorvosa és dietetikusa van segítségére.

Általános étrendi szempontok:

A daganatellenes kezelések során az egészséges sejtek is károsodhatnak. Ezek regenerálódásához, valamint a megfelelő sebgyógyuláshoz illetve a fertőzések leküzdéséhez elengedhetetlen a magas energia- és fehérjetartalmú étrend tartása, amellyel a szervezet gyógyító folyamatait segítjük.

A gyógyulást segítő étrend fő alkotóelemei az alábbiak:

  • Az étrend alapját a gabonafélék adják (pl. csíra, müzli, pehely, kenyér, péksütemény). Válasszuk a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket. Ha azonban a szájnyálkahártyán vagy a gyomor-bélrendszerben fekélyek alakultak ki, akkor a fekélyek begyógyulásáig kerülje el a korpával dúsított készítményeket.

  • Az étrend fontos részét képezik a magas fehérjetartalmú tej és tejtermékek (pl. sajt, túró, joghurt, kefír), valamit a tojás, amelyeket bátran adhatunk elkészített ételeinkhez is (pl. krémleves, mártás, főzelék). A daganatellenes kezelések során kialakulhat tejcukor-érzékenység, amelyben laktózmentes tej és tejtermék, valamint laktózmentes tápszerek fogyasztása ajánlott.

  • Úgyszintén az étrend fontos részei a zöldségek (pl. párolva, főzeléknek, salátának) és gyümölcsök (leginkább nyersen fogyasztva, köretként, levesként, kompótként), amelyek energia- és fehérjetartalma különböző öntetekkel fokozható.

  • Az állati zsiradékok helyett fogyasszon növényi olajokat (pl. olíva, kukorica, tökmag, napraforgó olaj). A már elkészült ételek dúsítására is jól használhatók ezek, pl. mártásokhoz keverve, saláta öntetként használva.

  • Fogyasszon sovány húst és húskészítményeket (szárnyasok, halak). Elkészítésük során a párolás, a sütőzacskóban vagy cserépedényben való sütés javasolt. Húskészítmények esetén kerülje a füstölt, pácolt, tartósított készítményeket!

  • A kiegyensúlyozott és változatos étrend tartása során ne feledkezzen meg a megfelelő mennyiségű folyadék pótlásáról sem (2 liter/nap), amely többek között a méregtelenítéshez elengedhetetlen.

  • Az élelmiszerek beszerzésénél mindig körültekintően járjunk el. Keressük a friss, vegyszermentes termékeket.

Amennyiben a megemelt energia- és tápanyagtartalmú étrendjét a fenti okok miatt, vagy bármi más ok miatt nem tudja folytatni, a lehető leghamarabb jelezze azt orvosának, dietetikusának, mert az időben megkezdett táplálásterápia hozzájárul a daganatellenes terápia sikeréhez.

Mintaétrend daganatos betegeknek>>>

Az egyes rákkezelések hatása a táplálkozásra>>>

 

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.