Étrendi ajánlás a rák kockázatának csökkentésére

Megosztás:

Jóllehet ismereteink távolról sem elegendőek még a rákos megbetegedéssel szemben leghatásosabb védelmet nyújtó étrend meghatározásához, a számtalan idevágó közlemény és speciális saját tanulmányok tapasztalatai alapján az Amerikai Rák Társaság és Nemzeti Rák Intézet az elmúlt évek során több étrendi ajánlást tett.

 1. Ne hízzon el! A Társaság által lefolytatott tanulmány szerint elhízással társultan a méh-, epehólyag-, vese-, gyomor- és vastagbélrák 55-33%-kal gyakoribb előfordulását észlelték.
   
 2. Csökkentse a zsír fogyasztását! A túlzott zsírfogyasztás növeli az emlő-, a vastagbél- és a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A zsírfogyasztással kapcsolatban megoszlanak a szakmai vélemények. Mivel maga a zsír nem tartalmaz rákkeltő anyagokat, sokkal fontosabb, hogy a sütéshez használt zsír vagy olaj többszöri használata az, amit kerülni kell! Ugyancsak kerülni kell a húsok túlsütését!
   
 3. Fogyasszon több, magas rosttartalmú táplálékot: nem őrölt, vagy durva őrlésű gabonaneműeket, gyümölcsöket és zöldségféléket!
   
 4. Napi étrendje tartalmazzon A- és C-vitaminokban gazdag élelmiszereket!
  • A sötétzöld és sötétsárga színű zöldség- és főzelékfélék és egyes gyümölcsök rendkívül gazdagok az A-vitamin előanyagaiban és A-vitaminban, és csökkenteni képesek a gége-, nyelőcső- és tüdőrák kialakulásának kockázatát. Ilyen élelmiszerek: répa, paradicsom, spenót, sárgabarack, sárgadinnye. Nem ajánlatos viszont az A-vitamin tabletta vagy kapszula formájában történő mértéktelen szedése, mert az toxikus is lehet.
  • C-vitaminban gazdag gyümölcsöket, zöldségféléket tartalmazó táplálkozás mellett csökken a rákos - különösen a gyomor- és nyelőcsőrákos - megbetegedés kockázata. Bizonyított, hogy a C-vitamin gátolja a gyomorban rákkeltő hatású nitrózaminok képződését.
    
 5. Iktassa be étrendjébe ún. keresztesvirágú zöldségfélék: káposzta, brokkoli, kelbimbó, karalábé és karfiol fogyasztását! Ezek fogyasztása csökkenti a rákképződés kockázatát, különösen a gyomor- és béltraktusban és a légutakban.
   
 6. Alkoholtartalmú italokat csak mérsékelten fogyasszon! A nagyivóknál, különösen ha egyúttal erős dohányosok is, rendkívül magas a szájüregi-, gége- és nyelőcsőrák fellépésének kockázata. A mértéktelen alkoholfogyasztás emellett gyakran májzsugor kialakulásához vezet, melynek talaján nem ritkán májrák fejlődik ki.
   
 7. Mérsékelje sós, pácolt, füstölt, nitrittel pácolt húsfélék és sós, ecetesen pácolt ételek fogyasztását! A füstölt húsok (sonka, kolbász, hal) a füstölés alatt a nem teljes elégés során képződő kátrány egy részét magukba szívják, és a kátrányok számos rákkeltő anyagot tartalmaznak. Olyan országokban, ahol magas a füstölt, ecetesen pácolt ételek fogyasztása (Japán, Kína) a gyomor- és nyelőcsőrák igen gyakori. A nitrátokból, nitritekből és az élelmiszerekből az emésztés során felszabaduló aminosavakból a gyomor- és béltraktusunkban erősen rákkeltő hatású ún. nitrózaminok képződhetnek, ezért korlátozzák is a húskonzerválás során alkalmazható nitrit mennyiségét. Teljes kiváltása egyelőre nem lehetséges, mert az ételmérgezés megelőzésére ma is ez a leghatásosabb eszközünk.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.