A gyógyulás támogatása - a megfelelő életmódváltás

Rákos-Zichyné Brjeska Mónika - Brjeska Dóra 2022. június 10.
Megosztás:

Ha valakit daganatos betegséggel diagnosztizálnak, szinte azonnal elkezdi kutatni a lehetőségeit. Legtöbbször, az internetnek és a nagyon jó tanácsoknak köszönhetően drasztikus életmódváltásba kezdenek. De vajon van értelme, vagy a kevesebb, de átgondolt többet ér?

Egy daganatos betegség diagnózisa rendkívüli terhet jelent a betegnek. Ebben a helyzetben kiemelten fontos szerepe van a megfelelő életmódnak, aminek szerves része az étrend, az étkezési szokások, a stresszkezelés, megfelelő alvás és a testmozgás. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a megfelelő életmód hatékonyan hozzá tud járulni a betegek gyógyulásához, és a jó életminőség megtartásához.

Bár csábító, hogy a gyógyulást összekössük egy teljesen új élettel, ami biztonságérzetet adhat egy időre. De ez idővel ennek ellenére inkább nagy terhet okozhat, emiatt ennek egyáltalán nem most van itt az ideje. Fontos, hogy az életmódváltás ne legyen drasztikus, idegen az eddigi életmódunktól, a mindennapjainktól és a személyiségünktől, ha tartós változás a cél. Egyrészt rövid távon talán tudjuk tartani, de sokáig biztosan nem, ami végül csalódást fog okozni, amiből egyenes út vezet addig, hogy a beteg saját magát hibáztatja, ha a kezeléseket rosszabbul viseli, vagy a betegség nagyobb eséllyel kiújul, esetleg romlik az állapota.

Annak az oka, hogy ilyen drasztikus lépésekre szánják magukat a betegek, elsősorban az, hogy az élet gyakran “rendezetlenné" válik, amikor védekező mechanizmusokra van szükség. Ilyen védekező mechanizmusok lehetnek a szélsőséges diéták. Néha nehéz elkerülni a drasztikus étrendi változtatásokat a szövevényességük miatt. Egy rémisztő betegség esetén pedig fontos szerepet játszhatnak abban, hogy elvonják a figyelmet az élet elkerülhetetlen kihívásaitól és változásaitól.

Új diétás szabályok elsajátítására kerül a fókusz, egy bizonyos cél eléréséért, csomó specifikus utasítással, és reménnyel a jövővel kapcsolatban. A törekvés, hogy megváltoztassák drasztikusan az étrendet, átmenetileg jó figyelemelterelő, de egyáltalán semmit nem tesz hozzá ahhoz, hogy valóban megoldódjon az élet egy próbatétele vagy egy lelki nehézség.

A daganatos beteg szervezete folyamatosan stressz hatásnak van kitéve. A daganatellenes kezelések, műtétek, különböző beavatkozások, a kínzó várakozás és a lelki teher is rendkívüli módon megterhelő. Ebben a helyzetben a szervezetnek támogatásra van szüksége, azonban a drasztikus diéták vagy éppen a túlzásba vitt sport mind sokat ronthat.

A túlzások sosem jók. Fontos, hogy megértsük, mindannyian mások vagyunk. Nem csak kívül, hanem belül is, így más lehet a felszívódás, az emésztés, a bélflóránk is, de ugyanez vonatkozik a mozgásra is. Van, akinek a futás jön be és van, akinek például az úszás. A lényeg, hogy ne olyan célokat tűzzünk ki magunk elé, amik elérhetetlenek, hanem olyanokat, amik nekünk örömet okoznak, ami élvezetes lehet, ami során érezzük a jótékony hatásukat.

Az étrend, ha jó, sokat tud segíteni

Kezdjük a táplálkozással. A daganatos betegek kezelésének nagyon fontos része az étrend, ami egyértelműen nem szigorú diétát jelent, hanem korszerű, kiegyensúlyozott, változatos étrendet. A korábban említett folyamatos stressz már eleve számtalan problémát okozhat, mint étvágytalanság, vagy rendszeres túlevés és ezekhez jönnek még hozzá a kezelések okozta mellékhatások és a műtétek utáni lábadozás. Láthatjuk, hogy hatalmas terhelés éri a betegeket minden nap. Viszont a helyesen táplálkozó betegek könnyebben leküzdik a daganatellenes kezelések mellékhatásait is, megelőzhetik az alultápláltság kialakulását és az izomtömeg csökkenését, amelyek nagy mértékben hátráltatnák a kezeléseket, a gyógyulást.

A daganatos betegek diétás táplálkozásának fő célja a szervezet ellátása elegendő energiával, szénhidráttal, fehérjével, zsiradékkal, vitaminnal, nyomelemmel és ásványi anyaggal a megfelelő arányokban, mindezt úgy, hogy az étkezések élvezete is a mindennapok része maradjon. A kezelések alatt követett egészségtámogató étrend ezeket képes biztosítani. Segítségével megőrizhető a testtömeg, az izomtömeg, így segíti a test felépülését a kezelések okozta mellékhatásokból, támogathatja az immunrendszer működését. Fontos a megfelelő tápláltsági állapot fenntartása, a testi leromlás megakadályozása.

Minden esetben az egészségtámogató étrend irányelveiből érdemes kiindulni, amikről a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Okostányér ajánlásából lehet tájékozódni. Majd ennek személyre szabása (daganatos betegek tápanyagszükségletei, esetleges műtétek, mellékhatások, társbetegségek, preferenciák, anyagi helyzet stb.) következik, hogy csak a valóban szükséges, hasznos és fenntartható változtatások váljanak a mindennapok részévé. Mindezt nem kell egyedül megoldani, ebben segíthetnek a dietetikusok.

A rugalmatlan diétás ajánlások elengedése egy ajándék, hogy valódi életet élhessen, felépíthesse magában a rugalmasságot azokra az esetekre, amikor az élettől kap egy csavart labdát. Tehát mindenkinek meg kell találnia azt az életmódot és étrendet, ami számára a legmegfelelőbb. És ez nem a folyamatos tökéletességet és drasztikusságot jelenti.

A mozgás is gyógyszer

Bár legtöbbször a mozgást, mint a testsúlycsökkentés egyik hozzávalóját emlegetjük, nem árt tudni, hogy számtalan olyan jótékony hatása van, ami daganatos betegeknél hatalmas segítség lehet a gyógyulásban, és a jó fizikai állapot megtartásában. Most két olyan területet emelnénk ki, ahol a rendszeres fizikai aktivitás valóban hatékony segítség lehet.

Az egyik nagyon fontos terület, ahol segítség lehet a rendszeres fizikai aktivitás, az a fáradtság, ami különböző mértékben szinte minden beteget érint. Ez nem csak a kezelések alatt, hanem még utána hónapokig, de akár évekig is komoly problémákat okozhat, rendkívüli módon rontja az életminőséget, és negatívan befolyásolja a mindennapi tevékenységeket.

A másik pedig a kezelésekkel összefüggő kognitív diszfunkció, ami a kemo-, hormon-, sugár-, biológiai és kombinált kezelések neurotoxikus hatásai miatt alakulhat ki. Ezekben az esetekben károsodhat a figyelem, a memória, és jelentkezhetnek koncentrációs nehézségek is. Ma már biztosan tudjuk, mert klinikai vizsgálatok is igazolták, hogy e problémák esetén a testmozgásnak valóban támogató hatása van rövid- és hosszú távon egyaránt.

Vagyis a mozgás egyrészt csökkenti kognitív funkciók romlásának valószínűségét, másrészt megőrzi vagy javítja a jó életminőséget, meghosszabbítja a minőségi élettartamot. A testsúlykontroll, és ezen keresztül a kardiorespiratorikus ellenállóképesség, az izomerő és az erőnlét javítása mellett hatással van a daganatellenes kezelések mellékhatásainak csökkentésére, a túlélési esélyekre és egyéb pszichoszociális faktorokra.

Azt, hogy egy daganatos beteg milyen mozgásformát választ, befolyásolja a fizikai állapota, az, hogy a kezelések mennyire viselik meg, esetleg vannak-e valamilyen megkötései. Fontos megemlítenünk a gyaloglást, ami a betegek számára minden helyzetben megfelelő lehet. Sokan nem gondolják, de a gyaloglás ugyanolyan hatékony lehet, mint a futás, úszás, vagy más sportágak, viszont nem jelent túl nagy megterhelést, így akár kezelések közben is könnyedén beilleszthető a mindennapokba.

Összefoglalva, nagyon fontos, hogy ha a diagnózis után életmódváltásba kezd valaki, akkor annak valóban legyen értelme. Ne azért kezdjen bele, mert mások is ezt csinálják, mert az internet azt mondja, vagy mert úgy érzi muszáj. A cél az legyen, hogy támogassa vele szervezetét a gyógyulásban.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.