Új fejezet az Európia Unió rák elleni küzdelmében

Dr Szabó Rita 2022. május 9.
Megosztás:

2022. február 16-án az Európai Parlament (EP) elfogadta a rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottságának (BEating CAncer, BECA) rákellenes tervét, amelynek részét képezik a dohányzás visszaszorítására, valamint új elemként az ártalomcsökkentésre irányuló ajánlások is, továbbá az elhízással kapcsolatos kockázatok mérséklése. Az elfogadott rákellenes terv várható hatásairól kérdeztük dr. Szondy Klára tüdőgyógyász és klinikai onkológus szakorvost, dr. Halmy Esztert, az Elhízástudományi Társaság elnökét, obezitológus szakorvost, valamint Ficsor Zoltánt, a Villanypára Egyesület elnökét.

Az EP állásfoglalás teljes szövege magyar nyelven letölthető ide kattintva.

Mivel a daganatok kb. 15-20%-át a dohányzás okozza, EP támogatja a "dohánymentes nemzedék" célkitűzését, amely szerint 2040-re az európai lakosság kevesebb, mint 5%-a dohányozna, szemben a jelenlegi 25%-kal. Új elemként az EP állásfoglalás felkéri a Bizottságot, hogy kövesse nyomon az elektronikus cigarettákkal, a hevített dohánytermékekkel és az új dohánytermék-kategóriákkal kapcsolatos egészségügyi kockázatokról készült tudományos értékeléseket, beleértve az e termékek használatával kapcsolatos kockázatok értékelését más dohánytermékek fogyasztásához képest, valamint az e termékekben található és általuk kibocsátott anyagok jegyzékének európai szintű létrehozását annak felmérése érdekében, hogy az elektronikus cigaretták lehetővé tehetik-e egyes dohányosok számára, hogy fokozatosan leszokjanak a dohányzásról. Ezzel együtt felhívják a figyelmet arra, hogy az e-cigarettáknak nem szabad vonzónak lenniük a kiskorúak és a nem dohányzók számára; ezért javasolják a legvonzóbb e-cigaretta ízesítések feltárását és betiltását, továbbá valamennyi jellegzetes ízesítés betiltását a hevített dohánytermékekben és az új dohánytermék-kategóriákban. Emellett az ajánlás hangsúlyozza a dohányzásról való leszokást előmozdító programok finanszírozásának fontosságát, a dohányzás visszaszorításával kapcsolatos jó és hatékony gyakorlatok megosztását, valamint a dohánytermékekről és ezek adójáról szóló irányelvek és jogszabályok szigorításának időszerűségét.

Mit gondol, az EP erőfeszítései hatással vannak-e/lesznek-e a daganatok, elsősorban természetesen a tüdőrák gyakoriságára? 

Szondy Klára: Tudományosan és hosszú távon mindenképpen várható, hogy minden dohányzással összefüggő betegség, így a tüdődaganat gyakorisága is jelentősen csökkenhet. Azt a számot, amit az Európai Unió elvár, vagyis 2025-re a lakosság csupán 4-5 százaléka dohányozzon a jelenlegi 25 százalék helyett, irreális elvárásnak érzem. Elég kicsi a valószínűsége, hogy néhány év alatt ilyen mértékben csökkenjen a dohányzók száma, mert gyakorlatilag ugyanannyi ember fog rászokni a hagyományos dohánytermékekre. Egyébként a BECA jelentés erősen kritziálja az e-cigarettákat is és felhívja a figyelmet, hogy tegyenek javaslatot ezek tilalmára, mert sokan azt gondolják, hogy a különböző ízesítések szerepet játszhatnak abban, hogy a fiatalok rászokjanak ezekre a termékekre.

Vannak "natúr" termékek is?

Ficsor Zoltán: Nincsenek. Az e-cigaretta, ha nem tartalmaz aromát, nincs íze. Ezért használnak stabil, hőálló aromákat már 20 éve. Ha valamilyen probléma lenne az ízesítésekkel, akkor az már rég az újságok címlapjára került volna. Sajnos a kutatók egyáltalán nem akarják vizsgálni a rendszeres e-cigarettát használók egészségi állapotát, pedig ha összehasonlítanák azt a hagyományos dohányterméket használókkal, akkor biztos pontosabb képet kapnánk az egészségügyi hatásokat illető különbségekről.

A füstmentes dohánytermékek használata mennyiben segíti a tüdőrák megelőzését?

Szondy Klára: A megelőzést mindenképp segítheti, de még nem telt el elégséges idő ahhoz, hogy ezt  felmérhessük, vagy bizton állíthassuk. Ugyanakkor az már ismeretes, hogy számos karcinogén (rákkeltő) anyag tekintetében lényegesen alacsonyabb a káros anyagokank való kitettség, akár 70-95 százalékkal kevesebbet tartalmaz a cigarettával összehasonlítva. Nemzetközi onkológus szakemberek is egyre inkább elismerik az ártalomcsökkentés fontosságát. Az Európai Parlament rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottsága kijelenti, elismeri, hogy az innovatív füstmentes termékek segíthetnek a dohányosok számának és a karcinogén anyagok bevitelének csökkentésében.

A tüdőgyógyászok és az onkológusok szerint mennyire jelentős ez az eredmény?

Szondy Klára: Mindenképpen jelentős eredménynek tartom, azért is, mert az Európai Parlament felkéri a tagállamokat, hogy finanszírozzák az ezzel kapcsolatos tudományos kutatásokat, valamint tegyék hatékonnyá a megelőző intézkedéseket. Tehát gyakorlatilag olyan klinikai vizsgálatokat is szeretnének, amelyekkel tudományos alapon bizonyíthatók az innovatív dohánytermékek ártalomcsökkentő hatása.

Az ártalomcsökkentés hatékonyságát klinikai tanulmányok is alátámasztják?

Ficsor Zoltán: Erről már rengeteg tanulmány készült. Az a baj, hogy a diskurzusba a közegészségügyi szervezetek, a felhasználók, a felhasználók érdekeit képviselő szervezetek között folyamatos csatározás megy. A közegészségügyi szakemberek - az Egészségügyi Világszervezettel (World Health Organization, WHO) az élen - a felhasználókat, illetve a nagy dohánygyárakat "ellenségnek" tekintik. "Kutatásháború" is folyik, fizetett, predesztinált, egyoldalú kutatások vannak, amely sok esetben nem láttatják a teljes képet.

A Villanypára Egyesület szempontjából mi lehet a hatékony megoldás?

Ficsor Zoltán: Egyrészt ezen innovatív füstmentes dohánytermékek esetében azt kellene szem előtt tartani, hogy az adótartalom tükrözze a kár mértékét. Tehát ha a hagyományos dohánytermék adója 100, akkor az ártalomcsökkentő dohánytermék adója legyen öt, de sajnos nem látjuk ezt az állami szándékot. Másrészt, ha az ízesítés tilalmát visszavonnák. Az, hogy ma Magyarországon tilos az ízesített e-cigaretta forgalmazása, az bizonyos szempontból katasztrófa, hiszen ezáltal sok dohányostól elveszik a lehetőséget, hogy egy ártalomcsökkentő eszközzel lépjen ki a hagyományos dohánytermékek használatának köréből.  Egyrészt nem jó az államnak, mert a felhasználókat elterelték a feketepiac irányába, ami rendkívül veszélyes. Nem tudjuk, mikor kerül az első olyan likvid a feketepiacra, ami mérgező hatású. Észak-Amerikában már volt erre példa - olyan anyagot kevertek a likvidbe, ami a tüdő roncsolását okozta. Másrészt a trafik "hatásköréből" ki kellene venni az ártalomcsökkentő termékeket, mert ezek árusításához speciális szakmai tudás kell.

Ön szerint ezen célok elérésére e-cigaretta szaküzletekre van szükség?

Ficsor Zoltán: Így van. Szaküzletek és szakemberek kellenek, akik megfelelően tájékoztatják a felhasználókat. Ezzel kapcsolatban három dolgot tartok fontosnak: az ízesítést, a speciális szaküzletek megnyitását és a kommunikáció lehetőségét, hogy el lehessen mondani a dohányosoknak az ártalomcsökkentési lehetőségeket. Sajnos, azonban amíg a közegészségügyi hatóságok támadják az e-cigaretta forgalmazását, addig van hagyományos dohánytermék is, tehát kevesebb a motiváció az innovatív, kevésbé ártalmas termékek használatára. Gyakorlatilag nem arra terelik a dohányost, hogy szokjon le, hanem megfélemlítik és visszatartják, pedig az e-cigaretta segítségével könnyebben abba lehet hagyni a dohányzást. Arra hivatkoznak a fiatalok védelmében, hogy az e-cigaretta "átjáró" a dohányzás felé, pedig egy finom aromájú e-cigaretta után senki sem szívna el szívesen egy kellemetlen ízű cigarettát.

Ennek a kommunikációjára milyen lehetőségek vannak a médiamegjelenéseken kívül?

Ficsor Zoltán: Erre jelenleg semmilyen lehetőség nincs. A jogszabályok értelmében nem lehet reklámozni a dohánytermékeket, valamint a trafikokban sem ajánlhatók a füstmentes termékek a vevőknek. Pedig valamiféle kommunikáció kellene a dohányosok felé arról, hogyléteznek a hagyományos dohányterméknél potenciálisan kevésbé káros alternatívák. Azokban az országokban, ahol a közegészségügy egyfajta leszokási módszerként támogatja az elektronikus cigarettákat, mint például az Egyesült Királyság vagy Új-Zéland, drasztikusan csökkent a dohányzás. További probléma, hogy az ízesítéseket csak "vakon" lehet kiválasztani, mert nincsenek kihelyezett minták, amelyeket megszagolva lehetne válogatni a különböző aromák között.

Hogyan lehetne elindítani egy leszokási "hullámot"?

Ficsor Zoltán: Az eladási mutatókból látszik, hogy a dohányzók kezdik elfogadni az alternatív dohánytermékeket, de még mindig van egy kemény dohányos "mag", akik nem hagynának fel a hagyományos dohánytermék használatával. Tehát egyrészt rájuk kellene koncentrálni, másrészt a 20 és 40 év közötti korosztályra kellene, hiszen ha ők abbahagyják a dohányzást, nem alakulnak ki visszafordíthatatlan egészség károsodások. Az átgondolatlan szabályozások azonban a lakosság 30 százalékától elveszi ezt a lehetőséget.

Az EU rákellenes terve elismeri, hogy az elhízást kockázati tényezőnek tekintik számos ráktípus, többek között a vastagbél-, vese- vagy emlőrák esetében és felszólítja a tagállamokat, hogy küzdjenek aktívan az elhízás ellen azáltal, hogy lehetővé teszik az egészséges táplálkozási döntések meghozatalát és a sportok gyakorlását, valamint az egészségügyi alapellátásba integrált programok révén is segítsék a lakosságot a normál testsúly fenntartásában. Ez befolyásolja-e az elhízás, az elhízás okozta daganatos betegségek gyakoriságát is?

Halmy Eszter: A daganatos betegségek kialakulásában a dohányzás és az elhízás a két legjelentősebb kockázati tényező, a genetikai hajlamon túl további rizikót jelent a túlzott alkoholfogyasztás, a testmozgás hiánya, egyes környezeti vegyi anyagok expozíciója, biológiai kórokozók és a káros sugárzás.

Az ártalomcsökkentés elismerése az Európai Rákellenes Tervben elsősorban azért jelent áttörést, mert új típusú prevenciós gondolkodás került befogadásra, miszerint ha nem tudunk eliminálni egy egészségkárosító tényezőt, abban az esetben szükségszerűen az expozíció mértékét csökkentsük.

Emellett jelentős eredménynek tartom, hogy megfelelő bizonyítékokon alapuló tudományos értékű további vizsgálatokat vettek tervbe a kockázati megközelítésben a dohányzásra és további egészségkárosító hatások kivédésére a daganatos betegségek megelőzésében, köztük az elhízásra vonatkozóan is. Célszerűnek látszik a leszokni nem tudók részére elfogadható alternatívákkal csökkenteni a dohányzás, illetve a dohányfüst okozta expozíciót. Az elhízással összefüggésben a javaslatban szereplő kockázatcsökkentési prevenciós szemléletnek azért van jelentősége, mert a növekvő trend megfordítására tett korábbi próbálkozások - valljuk be - ezidáig kudarccal jártak, és a prevenciós gondolkodásban a jelenlegin túl, újabb beavatkozások megfogalmazása is szükségesnek látszik. Sajnos az elhízás kockázata manapság szinte mindenkit érint, hiszen a genetikai prediszpozíció mellett a túltáplálkozás és a környezet több tucat obezogén faktorának együttese, a hajlammal nem rendelkezőkben is metabolikus elváltozások sorát idézi elő szövődményes krónikus betegségek manifesztációjával. Tehát a túlsúlyos, vagy másnéven preobez állapot progressziójának kivédése is kitüntetett prevenciós cél, bár jelenleg a prevenciós elképzelések csak a gyermekkori elhízás megfékezésére fókuszálnak. A felnőttek esetében az egyidejű dohányzás és elhízás kétszeres kockázata elleni kettős küzdelem különösen nagy nehézséget jelent mind az egyéni egészségügyi ellátás során, mind pedig társadalmi mércével mérve, ezért a kockázatcsökkentésben jelentős eredményt hozhat mindkét irányú kockázat, illetve ártalomcsökkentő intervenció. Vagyis a dohányzás ártalmának mérséklése a füstmentes alternatíva alkalmazásával, valamint túlsúly esetén az álomsúly elérésének vágya helyett a hosszútávú testsúlytartás jelentőségének népszerűsítése, amely csak rendszeres és kontrollált testsúlyvezetéssel valósítható meg.

Az elhízás okozta daganatos betegségek esetén is előrejelezhető-e a változás mértéke?

Halmy Eszter: Kedvező hatás az előzetes kutatások alapján várható, de ennek mértékére vonatkozóan célszerű további elemzéseket, valamint hatásvizsgálatokat végezni.

A javaslat mennyiben érinti az elhízás megelőzését és kezelését?

Halmy Eszter: Az elhízás kezelése nagy kihívás elé állítja az egészségügyi rendszereket világszerte, mivel a terápiában multidiszciplináris teamek részvétele szükséges, ennek megfelelően az ellátás struktúrális kialakítása és finanszírozása napjaink feladatát képezi. Kiemelt jelentőségűnek tartom viszont - a prevenció különböző szintjeinek szakmai megfontolásait figyelembe véve - hogy a túlsúlyos állapot progressziójának megelőzése, vagyis a testsúlytartás kitüntetett célként jelenjen meg a kockázatcsökkentésben, hasonlóan a dohányzás esetén befogadott ártalomcsökkentéshez. Az elhízás prevenciójának az életmód faktorokon túl széleskörűen ki kell terjednie további obezogén környezeti tényezők - különösen a hormonháztartásra ható vegyületek - megfelelő értékelésére, és a kitettség eliminálására vagy csökkentésére, amely rendszerszintű beavatkozásokat igényel. Tehát nem lehetünk elégedettek a jelenlegi célkitűzésekkel az elhízás megelőzése és kezelése terén.

A javaslat elfogadható-e az Elhízástudományi Társaság számára?

Halmy Eszter: A javaslat előrelépést jelent az egészséget veszélyeztető kockázatok csökkentése és az ártalomcsökkentés terén, valamint a tervezett további tudományos igényű vizsgálatokat illetően. Ezen túlmenően az elhízással összefüggő népbetegségnek számító krónikus betegségek - köztük a daganatos betegségek - megelőzésében továbbra is azt képviseljük, hogy célszerű lenne önállóan beemelni az elhízás megelőzését kitüntetett célként egyes nevesített részterületei helyett. Emellett az obezogén, illetve a direkt karcinogén környezeti ágensek további részletes vizsgálata látszik szükségesnek, amely alapján célzott kockázatcsökkentő prevenciós lépések jöhetnek létre.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.