Magyar résztvevője is lesz a mesterséges intelligencia hasznosításáról szóló washingtoni csúcstalálkozónak

Daganatok.hu 2022. április 26.
Megosztás:

Az Oncompass Medicine alapítója és tudományos igazgatója Dr. Peták István rákkutató az EU delegáció tagjaként képviseli Magyarországot, az EU és az USA között megrendezendő csúcstalálkozón, 2022. április 25. és 28. között, Washingtonban. A csúcstalálkozó témája a mesterséges intelligencián alapuló technológiák egységes nemzetközi szabályozásának előkészítése.

Az EU delegáció vezetője Cecilia Bonefeld-Dahl, a DigitalEurope - a 35.000 európiai digitális vállalkozást tömörítő szakmai szervezet - igazgatója. Az EU delegáció tagjai olyan európai technológiai cégek vezetői, akik nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket értek el. Dr. Peták István vezérigazgatósága alatt az Oncompass Medicine a Kalkulátor szoftver (Realtime Oncology Treatment Calculator) fejlesztésért már több rangos hazai és nemzetközi innovációs díjban részesült. Többek között az OCM 2021-ben, Európa legígéretesebb technológiai vállalkozásaként, elnyerte a Jövő Unikornisa díjat, legutóbb pedig Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Oncompass fejlesztette szoftvert az orvostudomány legújabb forradalmi áttörésének nevezte.

A csúcstalálkozó delegációját az EU USA Nagykövete fogadja, majd találkoznak az amerikai kongresszus tagjaival, a Fehér Ház érintett tanácsadóival és az amerikai külügyminisztérium és kereskedelmi minisztérium képviselőivel is. A washingtoni találkozón az EU és az USA döntéshozói tárgyalnak a mesterséges intelligencia biztonságos és hatékony felhasználásának egységes törvényi szabályozásáról. Az egységes szabályozás egyik sürgős célja, hogy a technológiai cégek, illetve megoldásaik minél gyorsabban mindkét kontinensen piacra léphessenek. A gyorsaság különösen fontos olyan orvosi fejlesztések esetében, mint amilyen az Oncompass Medicine szoftvere.

Dr. Peták István kiemelte: "A rák az emberiség közös ellensége, így közösen kell harcolnunk ellene. A rákellenes harc minkét kontinensen prioritás. Az Európiai Unió a közelmúltban fogadta el a "Mission on Cancer" nevű rákellenes programot, az Egyesült Államok pedig elindította a "Cancer Moonshot" programját, amely Joe Biden elnöknek különösen szívügye: elsőszülött fiát agydaganat miatt veszítette el. Nekünk, orvosoknak, kutatóknak mindent meg kell tennünk, hogy a legújabb felfedezések, terápiák, megoldások minél gyorsabban minden beteghez eljussanak az egész világon. A legtöbb orvosi eszköz, gyógyszer az Egyesült Államokból érkezik Európába, Magyarországra. Most végre egy magyar kutatók által fejlesztett orvosi eszköz érkezik az Egyesült Államokba."

Nemrégiben Dr. Peták Istvánt az USA legnagyobb orvosi karát működtető University of Illinois at Chicago (UIC) farmakológiai intézete címzetes professzorává választotta.

Dr. Peták egyik közeli célja, hogy az Oncompass Medicine az Egyesült Államokban is létrehozzon egy spin-out céget, így a saját fejlesztésű szoftverükkel az amerikai piacot is meghódíthatnák.

Dr. Peták István, az Oncompass Medicine élén a csapatával együtt egy olyan mesterséges intelligencián alapuló Kalkulátor szoftvert (Realtime Oncology Treatment Calculator) fejlesztett ki, amely - a molekuláris diagnosztika eredményeit rendszerezve és értékelve - az onkológusoknak segít kiválasztani a leghatékonyabb személyre szabott terápiát, minden egyes daganatos beteg számára. Dr. Peták István vezérigazgatósága alatt az Oncompass Medicine a Kalkulátor szoftver (Realtime Oncology Treatment Calculator) fejlesztésért már több rangos hazai és nemzetközi innovációs díjban részesült. 2019-ben megkapta az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának (ASCO) díját és megnyerte a Get in the Ring! V4 versenyt. 2020-ban itthon az Informatikai Innovációs Díj mellett, az OCM megkapta a Gyurós Tibor Díjat is, 2021-ben pedig - Európa legígéretesebb technológiai vállalkozásaként - elnyerte a Jövő Unikornisa díjat.

Az Oncompass szoftverének tudománytörténeti jelentőségére legutóbb, 2022 februárjában, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hívta fel a világ figyelmét, a Masters of Digital konferencia megnyitóján. Az orvos végzettségű Ursula von der Leyen kiemelte, hogy az Oncompass által fejlesztett szoftver forradalmi áttörés az orvostudományban.

Ursula von der Leyen beszéde: https://www.youtube.com/watch?v=et2xLJzWaxQ

Az Oncompass Medicine az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai partnere, a nemzetközi piacra lépés területén sok segítséget kap a Külügyminisztériumtól és társszervezeteitől is.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: