Háromszor több PET-CT-vizsgálat kellene a rákbetegeknek

2007. november 19.
Megosztás:

Az onkológus szakma egybehangzó véleménye alapján Magyarországon évente 20-25 ezer PET-CT-vizsgálat és hat ezzel foglalkozó központ lenne indokolt a daganatos betegségek megfelelő ellátásához, hiszen évente több mint 60 000 új megbetegedést fedeznek fel. Milyen helyzetben van a hazai PET-CT ellátás, illetve kinek és hogyan téríti a vizsgálatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár?

Magyarországon jelenleg a budapesti Pozitron Diagnosztika Kft.-nél, a szintén budapesti PET-CT Központban, a Debreceni Egyetem OEC PET Centrumában és a kecskeméti PET/CT Centrumban végeznek PET-CTvizsgálatokat: az OEP ebből a két budapesti és a debreceni klinikán finanszírozza a vizsgálatok elvégzését, a kecskeméti központban viszont egyelőre csak önköltséges vizsgálatokat végeznek (PET-CT központok elérhetőségeit megtalálja adatbázisunkban). "Az OEP által finanszírozott vizsgálatokra a beteget az őt kezelő onkológus utalhatja be. A vizsgálatok szükségességéről külön szakmai PET-bizottság dönt, a pozitívan elbírált esetek vizsgálatát pedig a lehető legrövidebb időn belül elvégezik a három OEP által finanszírozott PET-CT központ egyikében. A várakozási idő így két hét lehet. A PET-CT vizsgálat elvégeztetését semmilyen esetben sem teszik kötelezővé a szakmai protokollok, csak az orvoson múlik, hogy elküldi-e betegét vagy sem" - mondta az [origo]-nak Prof. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a témában tartott sajtótájékoztatón.

Az eseményen megjelent onkológusok és más szakemberek egyetértettek abban, hogy a daganatos betegségek megfelelő kezeléséhez sokkal több OEP-finanszírozott PET-CT vizsgálatra lenne szükség, hiszen ennek a módszernek az alkalmazása 85-90%-ban onkológiai indikációjú.

A szakemberek és a minisztérium számai különböznek

Kundra Anna, az Egészségügyi Minisztérium sajtóreferensének tájékoztatása szerint a Kormány egy 2006 év eleji határozatával fogadta el a PET-CT diagnosztika középtávú fejlesztéséről szóló programot. A Kormányhatározat 2012-ig határozta meg az egészségbiztosítási támogatási rendszerbe befogadásra kerülő vizsgálatok számát.

"A jelenleg befogadott és finanszírozott három szolgáltató kapacitása elegendő az ország teljes lakosságának ellátásához. A finanszírozott vizsgálatok száma ennek értelmében évről évre nőtt, 6 év alatt közel négyszeresére: 2006-ban ez a szám 3200 volt, jelenleg pedig 6902 finanszírozott vizsgálatra van lehetőség. A következő években a finanszírozott esetszám várhatóan tovább emelkedik majd. 2006-ban a 3200 finanszírozott vizsgálatból 3157-et végeztek el, 2007-ben pedig az első 10 hónapban 5000 vizsgálat zajlott le, a finanszírozott esetszámok tehát elegendőnek tekinthetőek az ellátáshoz"- tette hozzá Kundra Anna.

Három kép ugyanarról a szervezetről. A bal oldalon látható CT felvétel pontosan kirajzolja a szerveket, de nem látjuk az elváltozásokat. A középen látható PET felvételen kiugranak a kóros területek (sötét foltok), de nem tudjuk pontosan behatárolni az anatómiai helyzetüket. A megoldás a két módszer egyesítése (jobb oldali kép) - ez teszi a mai képalkotás csúcsává a PET-CT-módszert, pontos diagnosztikát és sebészeti beavatkozásokat lehetővé téve

Kecskeméten miért nem finanszíroz PET-CT vizsgálatokat az OEP?

Az [origo] fenti kérdésére Kundra Anna a következő választ adta: "A jelenleg befogadott és finanszírozott három szolgáltató kapacitása elegendő az ország teljes lakosságának az ellátására. Szakmailag nem lenne indokolt több szolgáltató befogadása, hiszen, mint említettük, az évi 6902 finanszírozott vizsgálat eddig elegendőnek bizonyult. A jelenleg hatályos jogszabályok, így a 2007. január 1-jétől hatályba lépett, az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi törvény nem tartalmaz új eszközök befogadására vonatkozó rendelkezéseket, így hasonló pályázat kiírására jelenleg nincsen mód."

Horváth Attiláné, a Kecskeméti Megyei Kórház sajtóreferense szerint a tavaly kibővített Onkoradiológiai Központban hetente csak 4-5 beteget tudnak megvizsgálni a PET-CT-készülékkel, amelyek költségét a kórház saját bevételeiből fedezi. Emellett néhány magánbeteget is fogad a kórház, de a sajtóreferens szerint évi 3-4000 vizsgálatot is el tudnának végezni, ha az OEP szerződést kötne velük. A kecskeméti az egyetlen nem magánkézben lévő PET-CT centrum, hiszen ezt a Megyei Önkormányzat létesítette és működteti 2006 szeptembere óta. Ráadásul ez az egyetlen olyan központ az országban, ahol a daganatos betegek a vizsgálat helyszínén komplex ellátásban részesülhetnek, hiszen ez egy épületben van az onkológiai osztállyal és a megfelelő szakorvosi csapat is itt dolgozik, ezért érthetetlen a minisztérium döntése - mondta Horváth Attiláné.

Saját PET-képek negyedmillióért

Az egész test (koponyaalaptól a combtőig) vizsgálatának díja magánpácienseknek mind a négy központban 250 000 forint, amely áfa-mentes.

Az említett három centrumban - ahol az OEP finanszírozza a vizsgálatokat - elvileg senki nem kerülhet sorra hamarabb azért, mert ki tudja fizetni a költségeket. Az egészségügyi törvény ugyanis egyelőre úgy kezeli a PET-vizsgálatokat, mint a szervátültetéseket, így pénzzel nem lehet előbbre jutni a várólistán: a vizsgálatot a beteg kezelésében résztvevő bármelyik orvos (akár a háziorvos is) kezdeményezheti. Lehetőség van arra is, hogy valaki (akár egy külföldi állampolgár) "az utcáról jöjjön be" az intézet egyik ambuláns rendelésére, és így kérje a vizsgálatot; a központ minden esetben meggyőződik a vizsgálat indokoltságáról.

Az eddigieket összefoglalva elmondható, hogy a szakma szerint a rákhalálozási és megbetegedési adatok lényegesen több PET-CT-vizsgálat elvégzését is indokolnák, Európa fejlettebb országaihoz képest azonban egyelőre még nagyon kevés a finanszírozott vizsgálatok száma. Lassú növekedés azonban már tapasztalható, ami bizakodásra ad okot.

Olvassa el részletes összeállításunkat a PET/CT vizsgálatokról!

Nézze meg az [origo] egészség videóját a PET/CT eljárásról!

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.