Bővül a PET/CT vizsgálatok indikációs listája

2008. április 16.
Megosztás:

Az orvosok és a betegek "zúgolódása" úgy tűnik, ezúttal nem volt eredménytelen: a januárban szűkített PET/CT indikációs lista hamarosan bővülhet, csakúgy, mint a kérelmek benyújtására jogosult szakorvosok köre. Az Országos Onkológiai Intézetben mintegy száz kórház együttműködésével a témát komplexen körüljáró javaslatot fogadtak el. A szakemberek reményei szerint heteken belül életbe léphet a kedvezőbb rendszer.

A PET/CT nem vált ki minden más vizsgálatot, de bizonyos esetekben sokkal többet tud mondani a többi diagnosztikus eszköznél, "a mozaik egy fontos darabja" a daganatos betegek ellátásában - mondta Prof. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója a szakmában összehívott "konszenzus konferencia" utáni sajtótájékoztatón.

Az ország 57 kórházának részvételével megtartott konferencia összehívását egy január 3-i Egészségügyi Minisztériumi rendelet tette indokolttá - derült ki Kásler professzor szavaiból. E rendelet megváltoztatta az évek óta működő PET/CT indikációs listát, melyet annak idején szintén egy konszenzus konferencia alapján állított fel az OOI. Ebből a felülírt listából több fontos ráktípus kimaradt, illetve beszűkítette azon szakemberek körét, akik küldhetnek betegeket a vizsgálatra. Többek között nőgyógyászati daganattal küzdő betegek estek el az esetükben mással alig, vagy egyáltalán nem helyettesíthető vizsgálattól, ezen kívül a sugárterapeutákat "felejtették ki" a kérelem benyújtására jogosult orvosok közül.

Miután betegoldalról is folyamatos volt a "zúgolódás" az új lista miatt, az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) felkérte az OOI-t egy konszenzus konferencia szervezésére. "Miután a teljes magyar ellátórendszer véleményét ki akartuk kérni, az ország összes kórházát megkerestük a témában" - mondta Kásler Miklós. A megrendezett konszenzus konferencia után, mintegy száz kórház közös munkájának eredményeként, az OOI-ben összeállt egy komplex anyag, melyben a PET/CT-vel kapcsolatos - jelenleg ismert - összes kérdésre megoldást kínálnak. A professzor szerint "szakmailag korrekt vélemény lett", külföldről is ezt a visszajelzést kapták.

2012-re 12 ezerre nő a keret

A szakmai ajánlás szerint "nincs olyan lokalizáció, ahol, ha a szükséges különleges körülmények fennállnak, ne kérhetné meg az orvos a PET/CT vizsgálatot" - mondta a sajtótájékoztatón Dr. Borbély Katalin, az OOI nucleáris medicina szakértője . A tervezet lényeges eleme, hogy onkológiai betegek esetén az onko-teambe tartozó valamennyi orvosnak joga lesz kezdeményezni a vizsgálatot - emelte ki Borbély Katalin.

Idén 9 ezer vizsgálatra van OEP keret, ez a szám évente tovább nő - 2012-ben 12 ezer lesz az OEP által finanszírozott vizsgálatok száma.

A benyújtott indikációs lista szerint évente 80 ezer betegnél lenne megkérhető a vizsgálat, de csak az előírt különleges körülmények fennállása esetén javasolt - hívta fel a figyelmet Kásler Miklós. A 80 ezer esetnek csak töredékében indokolt a módszer alkalmazása, hiszen a CT, illetve MR vizsgálat az esetek 80 százalékában elegendő információt ad a kezeléshez - magyarázta a professzor. Azt is hozzátette, hogy az új betegeken kívül jelentős a terápiakövetés miatt indokolt ellenőrző-vizsgálatokra való igény.

Döntsön a kezelőorvos!

A jövőben a várólista bizottságok felelőssége lenne, hogy az indokolt kérelmek közül kiválasszák a - kvóta erejéig - azokat az eseteket, ahol a PET-CT vizsgálat eredménye terápiás konzekvenciával bír, illetve más vizsgálati típussal nem helyettesíthető. Semmiképp sem cél az indokolt kérelmek elutasítása, ellenben az indokolatlan kérelmek kiszűrése igen - mondta Borbély Katalin. Kásler Miklós szerint a mostani várólista bizottságoknak tulajdonképp adminisztrációs feladata van.

Kásler professzor azt is hozzáfűzte: "a normális az lenne, ha a kezelőorvosra bíznák annak eldöntését, hogy kell-e egy adott betegnél a vizsgálat, de ez a világon sehol nem ilyen egyszerű." Borbély Katalin ezzel kapcsolatban még elmondta: mindaddig, amíg a befogadott vizsgálatok száma alulmúlja a tényleges szükségletet, szükség van jogokkal és felelősséggel felruházott várólista bizottsági szervezetre. A vizsgálatot kérő orvosnak később számon kérhető felelőssége lesz minden egyes esettel kapcsolatban - ezzel biztosítható, hogy valóban csak indokolt és szakmailag megalapozott esetek kerüljenek a várólista-bizottságok elé.

"Az eddigi indikációs listák nagyon mechanikusak voltak, beengedtek valakit, vagy kizártak" - mondta Kásler professzor. Szavai szerint az új megoldás az adott beteg betegségére jellemző, akár különleges szempontok mérlegelését is lehetővé teszi majd, nem zár ki valakit, mert "nem abba a kosárba tartozik". Változást jelentene az is, hogy míg a mostani rendszerben, ha elutasítja a bizottság a kérelmet, nincs lehetőség ismételt kérelmet beadni, a konszenzusos javaslat szerint erre is lehetőség lesz.

Rangsorolni muszáj volt

A PET/CT jelentőségéről a szakemberek elmondták, hogy sok esetben maga a költséghatékonyság indokolná a vizsgálat elvégzését, mert drága gyógyszeres kezelésekről derülhet ki, hogy nem azokat érdemes alkalmazni. Egy 2001-es felmérés szerint Németországban és az USA-ban az esetek egyharmadában a PET vizsgálat után megváltoztatták a megkezdett terápiát.

Az ajánlással kapcsolatos egyetlen aggályként Kásler Miklós elmondta, hogy bár az indikációs listán minden indokolt eset fel van sorolva, ezeket valamilyen módon fontosság szerint rangsorolni kellett, és ez befolyásolja majd az OEP finanszírozási hajlandóságát. A listán az "A1" prioritás jelenti, hogy feltétlenül szükséges a módszer alkalmazása, "A2"-nél szintén fontos, de már pótolhatónak ítélik a szakemberek, "B2"-nél lehet mérlegelni a költség-hatékonysági szempontokat, stb. Vélhetőleg az OEP csak a prioritási sor elején szereplő indikációkat fogja finanszírozni. Saját finanszírozásban a vizsgálatok nagyjából 250 ezer forintért elérhetők az ország PET/CT központjaiban.

Az új indikációs lista és a javasolt rendelet-módosítások életbe lépéséhez a szakmai anyagok alapján meghozandó OEP állásfoglalás és az Egészségügyi Minisztérium döntése szükséges.

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.