Célzott terápiákkal egyre hatékonyabban kezelhető a rák

Daganatok.hu 2022. augusztus 4.
Megosztás:

Az Amerikai Egyesült Államokban egyre több új célzott terápiás módszert fejlesztenek a daganatos betegek hatékonyabb és gyorsabb kezelésére, amelyek a daganatos sejteket a hibás gének szintjén veszik célba, és csak a rosszindulatú elváltozásokat pusztítják el. Az onkológusok éves chicagói konferenciáján a múlt héten mutatták be az eddigi eredményeket. Az egyénenként változó terápia kiválasztásához egy magyar találmány nyújt segítséget, a rangos Jövő Unikornisa (DIGITALEUROPE) Díjjal is elismert Oncompass Medicine szoftvere. A cég tudományos igazgatója, dr. Peták István az Indexnek számolt be az onkológia területén várható forradalmi fejlődésről, összefoglalónkban ebből szemlézünk.

Az American Society of Clinical Oncology (ASCO) éves konferenciájára évente negyvenezer orvos érkezik. Az eseményen mutatják be azokat a tudományos eredményeket, amelyek a gyakorlatban is hamarosan alkalmazhatók lesznek. "Egyre inkább a perszonalizált terápia felé mozdulunk el, mert a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a gyógyszerek hatékonysága egyénenként eltérő, azaz valaki jobban reagál az adott kezelésre, más viszont alig. A megfelelő kezelés kiválasztásához nyújt új segítséget az Oncompass szoftvere, amely segítheti az orvos döntését olyan esetekben, amikor komplex molekuláris elváltozásai vannak az adott betegnek" - emelte ki Peták István.

100 százalékos is lehet a célzott immunterápia

Az onkológusok múlt heti amerikai szimpóziumán a leginkább forradalminak nevezhető áttörés a vastagbél- és végbéldaganat új célzott immunterápiás kezelésében volt. Az eredményeket a  Memorial Sloan Kettering Cancer Center (New York)  munkatársai mutatták be.

"Eddig a diagnózist minden esetben műtét, majd kemoterápia követte, most azonban az új immunterápiának köszönhetően 18 betegből 18-nál bizonyult olyannyira hatékonynak a kezelés, hogy nem volt szükség további beavatkozásra. A módszert alkalmazó orvoscsoport és mi magunk sem hittünk a szemünknek, amikor a páciensek laboreredményei bemutatásra kerültek, és látható volt, hogy a rákos elváltozás teljesen eltűnt - ismertette a kutatóorvos. - Ilyenre eddig nem volt példa, mi onkológusok, rákkutatók már annak is örülünk, ha a daganat növekedését és terjedését meg tudjuk akadályozni."

A rákos betegek akkor tekinthetők végleg gyógyultnak, ha 5 évig nem alakul ki újabb daganat, a bemutatott módszerrel kezelt első betegek már két éve tünetmentesek. A terápia eddig 100 százalékos hatékonyságot mutat. "Ezt az eredményt a betegek egy olyan kis, 5-10 százaléknyi alcsoportjában lehetett elérni, akik speciális molekuláris elváltozást hordoznak. De a jó hír az, hogy ennek az elváltozásnak a vizsgálata már ma is elérhető" - tette hozzá Peták István.

Magyar találmány segíthet

A szakember a munkatársaival együtt csaknem 20 éve azon dolgozik, hogy olyan eszközöket hozzanak létre, amelyekkel a daganatos betegek számára kiválasztható a legsikeresebb személyre szabott kezelés. A 2003-ban alakult Human Genome projekt az emberi génállomány teljes feltérképezését tűzte ki célul.

"Ma már ott tartunk, hogy a 25 ezer emberi gén közül ismerjük azt a 723-at, amelynek hatmillióféle mutációja közül egymillió felelős a daganatok kialakulásáért. Egy emberben akár 4-5 génhiba is lehet egyszerre. A molekuláris feltérképezés után a munkacsoport által fejlesztett szoftver több ezer tudományos publikáció felhasználásával elemzést készít, kiválasztja a daganat növekedéséért a leginkább felelős gént. A gép az elmúlt öt év alatt beletáplált 26 ezer tudományos bizonyítékon alapuló összefüggésekből mindössze 20 ezred másodperc alatt képes rangsorolni a kapcsolatok száma és fontossága alapján a lehetséges terápiás célpontokat és célzott terápiákat. Ezután a világ összes törzskönyvezett gyógyszeréből segíthet a kezelést tervező orvoscsoportnak kiválasztani az egyén számára a személyre szabott kezelést. A folyamat során az adott országban elérhető legeredményesebb terápiák közüli döntést tudjuk segíteni" - magyarázta a módszer működését a tudományos igazgató, aki szerint az egészségügyben világszerte digitális forradalom zajlik. A genomikai évtizedek után az orvosbiológiai, matematikai módszerek alkalmazása kerül előtérbe a sikeres egyénre szabott gyógyítás érdekében.

További részletek az Index.hu cikkben

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.