Gyógyszer nélkül is lehetne pusztítani a rákot

Daganatok.hu 2020. október 14.
Megosztás:

Olyan trójai lóként viselkedő aminosavat fejlesztettek ki, ami rákellenes nanorészecskéket csempész be a szervezetbe, így mindenféle gyógyszer nélkül lehetne elpusztítani a daganatos sejteket.

A módszer még mindig korai kutatási fázisban van, de sejtkolóniákon már nagyon ígéretes eredményeket mutatott. Lényege az L-Fenilalanin nevű esszenciális aminosav, amire a rákos sejteknek szükségük van ahhoz, hogy nőni tudjanak.

A kutatók olyan nanorészecskéket kapcsoltak ehhez az aminosavhoz, amelyek elpusztítják ezeket a sejteket, a daganatok így maguk keresték meg az aminosavat, amiben azonban ott volt a számukra káros nanorészecske is - írja a 24.hu.

A mindössze 30 nanométeres részecske az új tanulmány szerint kiváló belső rákellenes és rákszelektív tulajdonságokkal rendelkezik. Ahogy bejut a sejtekbe, aktiválja a reaktív oxigén szabadgyököket, ezzel a rákos sejt megsemmisül úgy, hogy a környező sejteknek semmi bajuk nem lesz.

Nincs benne gyógyszerhatóanyag

A sejtkultúrás kutatásokban a nanorészecskék elpusztították a mell-, bőr- és gyomorráksejtek 80 százalékát, ez nagyjából annyi, mint amennyit a legtöbb rákgyógyszer szokott. Ráadásul egeres kísérletekben 60 százalékkal lecsökkentette a tumornövekedést a kontrollcsoportokhoz képest.

A kutatók kiemelték, hogy a gyógyszerkomponens kihagyásával nagyon leegyszerűsödött a korábban egyébként már sokat kutatott folyamat, és rengeteg labilis faktort ki lehet így küszöbölni. Nem kellett például a hatóanyagokat valamilyen külső ingerrel külön aktiválni. 

(24.hu)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: