A májrák jelenlétének megállapítása (diagnózis)

Megosztás:

Májrák gyanúja esetén a fizikális vizsgálatokat laboratóriumi és képalkotó eljárásokkal végzett vizsgálatok követik. Ultrahanggal például a májban található 1-2 centiméter átmérőjű gócos elváltozások is felderíthetőek. Ezt követően tűvel vesznek szövetmintát a mikroszkópos vizsgálatok céljára. Ha valóban májrákról van szó, pontosan meghatározzák a daganat kiterjedését.

Az előbbiekben felsorolt tünetek valamelyike miatt orvosánál jelentkező betegnél igen alapos, sokoldalú kivizsgálás szükséges, a májbetegség vagy májrák jelenlétének megállapítása vagy kizárása céljából.

Ennek részét képezi a beteg részletes fizikális vizsgálata, a has áttapintása, a hasüregi szervek, különösen a máj kitapintása, nagyságának megállapítása és a beteg kórelőzményre vonatkozó részletes kikérdezése.

Ezt laboratóriumi és eszközös vizsgálatok követik. A laboratóriumi vizsgálatok vér- és vizeletvizsgálatból állnak. A levett vérrel elvégzett ún. májfunkciós tesztek - amelynek során különféle anyagok szintjét határozzák meg a vérben -megbízható felvilágosítást nyújtanak a máj állapotáról.

A máj állapotának megítélésében - különösen a májrák diagnózisában - nagy segítséget nyújtanak a különböző képalkotó eljárások, elsősorban a hasüreg, a májtájék ultrahangos vizsgálata, valamint a komputertomográfiás (CT) vizsgálat. Esetenként a máj ereinek kontrasztanyaggal történő feltöltését követő röntgenvizsgálatra, ún. arteriográfiára is sor kerül. Az ultrahangvizsgálattal a májban már 1-2 cm átmérőjű gócos elváltozások is felderíthetők. Az így felderített gyanús elváltozások pontos természetének meghatározása érdekében a gyanús elváltozásból ultrahang-vezérelt tűbiopsziával szövetminta nyerhető, mikroszkópos vizsgálat céljára.

Ha a mikroszkópos vizsgálat során az elváltozás májráknak bizonyul, a daganat nagyságának, kiterjedésének pontos meghatározása érdekében komputertomográfiás, esetenként arteriográfiás vizsgálatra kerül sor. A velük nyert információk fontosak, úgyszólván nélkülözhetetlenek annak eldöntéséhez, hogy a felderített májrák operálható-e vagy sem.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.