Mit tehetünk a májrák kialakulása ellen?

Daganatok.hu
Megosztás:

A májrák ellen az alkoholizmus kerülésével tehetünk a legtöbbet, emellett érdemes lehet beadatnunk a hepatitisz-B vírus elleni oltást is.

A májrák elleni küzdelem terén Magyarországon jelenleg legtöbbet a krónikus alkoholizmus visszaszorítása révén tehetünk: mint említettük, nálunk a májrákok túlnyomó többsége az alkoholos májzsugor talaján fejlődik ki.

Jelenleg hazánkban évenként körülbelül 1000-en halnak meg májrákban, 8500-an pedig zömében alkoholos eredetű májzsugorodásban. Utóbbi több okból szinte még a májrákos megbetegedésnél is súlyosabb egészségügyi probléma, elsősorban azért, mert a májzsugorban elhalt betegek túlnyomó többsége (a 8500-ból több mint 6000) fiatal, 35 és 64 éves kor között hal meg.

A krónikus alkoholizmus visszaszorításával tehát nem csak a májrákos megbetegedések számának csökkentése, hanem a járványszerűen pusztító májzsugorodásos megbetegedések megelőzése is lehetővé válnék. Az alkoholisták körében a hepatitisz-fertőzések előfordulásának gyakorisága is nagyobb (szociális, higiéniás stb. tényezők).

Ugyanakkor - amint azt a korábbiakban részletesen leírtuk - kerülnünk kell az olyan helyzeteket, amelyek magukban hordozzák a hepatitisz-B és -C vírussal való megfertőződés kockázatát. A megelőzést szolgálja a hepatitisz-B vírus elleni védőoltás egyre nagyobb népességre kiterjedő alkalmazása.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.