A májrák kezelése

Megosztás:

Az elsődleges kezelés májráknál a daganat sebészeti eltávolítása, erre azonban csak az esetek kisebb hányadában van lehetőség. Ha a sebészeti beavatkozás nem lehetséges, akkor a daganatos májrészt tápláló artériák elkötése vagy elzárása jelenthet megoldást. A rákos szövet helyileg is pusztítható az erekbe fecskendezett anyagokkal, illetve hőt termelő elektródákkal.

Májrák esetén a gyógykezelés elsődleges eszköze a máj daganatot tartalmazó részének műtéti eltávolítása, az ún. sebészi rezekció. A rezekció mértéke a daganat nagysága és elhelyezkedése szerint változhat, szükség esetén akár a májállomány nagyobb részét alkotó egész jobb lebeny is eltávolítható. A visszamaradt májrész regenerációs (megújulási) készsége igen nagy, és a maradék máj rendszerint zavartalanul el tudja látni a májra háruló funkciókat.

A sebészi megoldásnak azonban sajnos a májrákos eseteknek csak kisebb hányadában van meg a lehetősége. Nem végezhető el ugyanis a rezekció, ha a máj mindkét lebenyében vannak rákos gócok, vagy ha a daganat betör a vérerekbe, vagy a távoli szervekben már áttétek vannak jelen. Ugyancsak korlátozza a műtéti megoldás lehetőségét, ha a májrák cirrotikus májban alakult ki, mert a cirrotikus májon végzett műtét technikailag nehezebb és veszélyesebb, s ilyenkor a műtét során visszahagyott májrész is nehezen alkalmazkodik a reá háruló megnövekedett megterheléshez.

Az elmondottakból is kitűnik, hogy mennyire fontos májrák esetén is a minél korábbi stádiumban való felderítés, a korai diagnosztika. Sajnos Magyarországon a májrákok többsége már előrehaladott stádiumban kerül felismerésre.

Nem operálható májrák esetén újabban egyre gyakrabban alkalmazott eljárás a daganatos májrészhez vezető tápláló erek, artériák lekötése vagy ezen erekbe olyan anyagok fecskendezése, amelyek helyileg pusztítják a rákos szövetet, vagy a daganathoz vezető erek elzáródásához vezetnek. Létezik olyan eljárás is, amikor a daganatos szövetet roncsoló anyagot közvetlenül a daganatos gócba fecskendezik. Egyre gyakoribb az ún. radiofrekvenciás kezelés is, amikor elektródákat szúrnak a máj rákos gócába, és a termelt hő elöli a környezetét.

Előrehaladott májrák esetén a daganat által okozott tünetek enyhítését célzó ún. palliatív kezelésként sugárkezelést és/vagy kemoterápiás kezelést is végeznek. A rákellenes kemoterápiás szereket egyre gyakrabban magához a daganathoz vezető erekbe juttatják be, így azok hatása lokálisan fokozott, ugyanakkor a szervezetre általános toxikus hatásuk kevésbé érvényesül.

A nem operálható, előrehaladott májrákban szenvedő beteg esetében végzett teljes májátültetés egyelőre inkább csak kísérleti jellegű beavatkozás, külföldön is. 

2007-ben került forgalomba a daganatellenes gyógyszerek új típusa, amely reményt adhat a májrák kezelésében. E gyógyszerek célzottan a tumorsejtek osztódását és a daganatot tápláló erek kialakulását és növekedését gátolják, így a daganatsejtek elegendő vér- és oxigén hiányában nem képesek a növekedésre, előbb - utóbb elpusztulnak.

Az érképződést gátló gyógyszereket - szemben a citosztatikumokkal- nem injekció vagy infúzió formájában, hanem tablettaként adagolják. A gyógyszercsoport egyik termékét a májrák kezelésére törzskönyvezték.

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.