Májzsugor és májrák

Megosztás:

Magyarországon évente mintegy 8 ezer ember hal meg májbetegség miatt, ezek körülbelül 85 százalékánál az alkohol a felelős. Persze, elég nehéz meghatározni, hogy mekkora alkoholfogyasztás minősül alkoholizmusnak, hol van a határ.

Napi egy-két pohár bor - férfiaknál ennek a duplája -, még általában normálisnak tekinthető. Aki viszont napi 40 gramm tiszta alkoholnál többet fogyaszt, azt már általában alkoholistának tartják, napi 80 grammnál több viszont már igen súlyos alkoholizmusnak minősül. De az sem mindegy, milyen formában fogyasztjuk az alkoholt. A franciák például szeszfogyasztásban világrekorderek, de náluk az ivás következményei mégis kevésbé súlyosak, mint minálunk, aminek az lehet a magyarázata, hogy ők főleg bort fogyasztanak.

A Semmelweis Egyetem II. számú Belgyógyászati Klinikájának docense, dr. Lengyel Gabriella hepatológus a fentiekkel összefüggésben elmondja, hogy a májban képződött primer daganatoknak a 85 százaléka a májzsugor talaján alakul ki.

- Hallani olyan esetekről, hogy valaki életében egy csepp alkoholt sem ivott, és mégis májzsugorodást, illetve májrákot kapott...

- Való igaz, hogy nemcsak az alkohol okozhatja a máj megbetegedését. A Hepatitis "B" és a Hepatitis "C" vírusfertőzés jelentős mértékben növeli a primer májrák kialakulásának valószínűségét.

- Hogyan lehet megelőzni ezeket a fertőzéseket?

- A Hepatitis "B" vírus ellen aktív vakcinával, védőoltással védekezhetünk. A másik veszélyes vírus, a Hepatitis "C" ellen ilyen, sajnos, nem létezik. Ez azt is jelenti, hogy az utóbbival szemben csak a higiénés szabályok betartásával, illetve a vérrel és vérkészítményekkel való fertőzés kizárásával védekezhetünk.

- Igaz, hogy a Hepatitis "C" vírus szexuális úton is fertőzhet?

- Ennek az esélye 10 százaléknál kevesebb, de igaz. A Hepatitis "C" az AIDS vírusához hasonlóan is fertőzhet, ezért az ellene való védekezés lehetősége is hasonló.

- Tehát, például óvszer?

- Igen. De fel kell hívnom a figyelmet ezzel kapcsolatban a tetoválás, vagy a testékszerek kockázatára is, különösen akkor, a fiatalok az utóbbi idők szokásai szerint egymás között csereberélik a testékszereket.

- Milyenek a májrák gyógyításának esélyei?

- Korai stádiumban a máj daganatos megbetegedései még gyógyíthatók. Az elsődleges terápia a műtét, de bizonyos feltételek fennállása esetén lehetőség van májátültetésre is. Ennek megvannak a pontos korlátai. Például az, hogy maximum hány, és mekkora átmérőjű daganat jelenléte engedhető meg az átültetéshez.

- Milyen áttétei lehetségesek a májráknak?

- A primer májrák a májon belül is okozhat áttéteket, de például a tüdőben és a csontokban is. Ezek nem igazán gyógyíthatók. De esetenként magában a májban is előfordulhatnak áttétek a gyomor és a béltraktus daganataiból. Például a vastagbélráknak a májban megjelenő áttétei bizonyos esetekben operálhatók. Ilyenkor még a beteg teljes gyógyulása is lehetséges.

-Vannak-e új módszerek azoknak a gyógyítására, akiknél a műtét, vagy a májátültetés nem lehetséges?

- Vannak új módszerek a helyi kezelésre. Ezek közül eredményes lehet a helyi radiológiai vagy hőterápiás kezelés, a helyi alkoholos roncsolás és a helyi kemoterápia. Van egy új készítményünk is, amely szájon át szedhető. Ez ugyan nem gyógyítja meg a beteget, de segít valamelyest meghosszabbítani az életét.

Olvassa el a Kor Kontroll Társaság "Ne légy rabja!" című rendezvényén készült másik két írásunkat is:

Négyszáz májátültetés

Új májjal élni

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.