Új szoftver segíti a májrákos betegek hatékonyabb kezelését Szegeden

Daganatok.hu 2012. április 2.
Megosztás:

A GE Healthcare (GEHC) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a hatékonyabb rákkezelést segítő orvosi képfeldolgozó szoftvereket fejlesztett ki egy most záruló kétéves kutatási program során - tájékoztatta az MTI-t dr. Fidrich Márta, a GEHC szegedi irodájának vezetője. Az egyik szoftver kifejezetten a májrák hatékonyabb felismerésében és kezelésében alkalmazható, a másik program pedig bármilyen daganatnál elősegíti az észlelést, az osztályozást, a tumor körülhatárolását és a változások nyomonkövetését.

A GE Healthcare üzletága 2009 áprilisában indította el 221 millió forint összköltségű szegedi kutatás-fejlesztési projektjét a Szegedi Tudományegyetem bevonásával, amely idén márciusban zárult. A projekt célja egy olyan új orvosi szoftver fejlesztése volt, amelyek a széles rétegeket érintő daganatos megbetegedések hatékonyabb gyógyítását segítik elő.

Májrák: hatékonyabb diagnózis és terápiatervezés

A projekt keretében elkészült a képfeldolgozó szoftver májra specializált alkalmazásának prototípusa. Ez lehetővé teszi a máj automatikus kontúrozását a CT felvételeken, továbbá a máj fő érhálózatának meghatározását, az érhálózat alapján pedig a máj belső szerkezetének megjelenítését. A szoftverrel ezen kívül elvégezhető a máj virtuális sebészi vágása is. Mindez egyszerűsíti a kóros elváltozások által érintett területek pontos meghatározását, ami növeli a diagnózis és a terápiatervezés megbízhatóságát, javítva a betegek túlélési esélyeit.

Májra specializált klinikai alkalmazás prototípusa MITK keretrendszerbe integrálva. A prototípus lehetővé teszi az egyes funkciók klinikai adatokon történő tesztelését és az optimális munkafolyamatok megtervezését (Fotó: GE Healthcare)

Létrejött továbbá a képfeldolgozó szoftver klinikai kutatást támogató prototípusa is, amely anatómiai helytől függetlenül bármilyen tumorra alkalmazható. Ez lehetővé teszi, hogy egy adott szerven belül automatikusan detektálják a daganatokat, az összetett szerkezetű tumorok pedig kontúrozhatóak a programmal. Duálenergiás CT-felvételek esetén a vizsgált tumorok anyagi összetételének meghatározása is lehetséges.

A fenti funkciók integrálásával az egy szerven belül található tumorok össztérfogata is meghatározható, ami nagyon fontos a terápiakövetés során, és a jelenleg elterjedt szoftverekkel csak becsülhető - írja a GE Healthcare sajtóközleménye.

Mi az a duálenergiás komputertomográf?

A duálenergiás komputertomográf (CT) berendezések két különböző energiájú átvilágítást használnak a felvételek készítésekor. Mivel az egyes anyagok röntgenelnyelési együtthatója eltér a két energiaszinten, így a hagyományos CT-vel szemben pontosabb lágyszövet-azonosítás érhető el - írja az MTI.

A radiológiában kiemelten fontos az orvosi képek mennyiségi elemzése

A GE Healthcare és az Szegedi Tudományegyetem 2001 óta működik együtt sikeresen kutatás-fejlesztési projektekben. A most lezárult kutatásban az SZTE részéről a Radiológiai Klinika, az Onkoterápiás Klinika és az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék vett részt, elősegítve a GEHC által gyártott és fejlesztett eszközök klinikai igényekhez történő illesztését. Az egyetemmel közös kutatás eredményei több rangos hazai és nemzetközi konferencián is bemutatásra kerültek. 

Májra specializált klinikai alkalmazás prototípusa a GEHC "Advantage Workstation" keretrendszerbe integrálva. A prototípus lehetővé teszi az egyes funkciók klinikákon történő tesztelését (Fotó: GE Healthcare)

"A radiológiában kiemelt szerepet kap az orvosi képek kvantitatív analízise, mert lehetővé teszi az orvos számára, hogy objektív kritériumok alapján hozzon döntést. Az együttműködés keretében kifejlesztett szoftver révén a jövőben olyan komplex eszköz is elérhetővé válik a klinikusok számára, mint a máj szegmentumonként történő kvantitatív vizsgálata" - mondta dr. Palkó András, az SZTE Radiológiai Klinikájának professzora.

A szegedi K+F iroda fiatalos csapata döntő részben az SZTE-n végzett programtervező matematikusokból áll. "A kutatási célok elérése mellett a projekt fontos eredménye volt egy olyan kutatócsoport kialakítása, amely nemzetközi szinten is elismert eredményekre képes. Sikereink révén reméljük, több programozással foglalkozó hallgatót tudunk az orvosi képfeldolgozás területére csábítani" - mondta Ruskó László, a projekt szakmai vezetője.

Forrás: MTI, GE Healthcare

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.