Az epehólyagrák leggyakoribb tünetei

2022. augusztus 31.
Megosztás:

Az epehólyagrák jellemzően az 50 év feletti életkorban fordul elő, és gyakran előrehaladott állapotban diagnosztizálják, ami jelentősen megnehezíti a rákkezelés hatékonyságát.

Az epehólyagrák tünetei

Az epehólyagrák legjellemzőbb jelei és tünetei az alábbiak:

 • a bőr és a szemfehérje besárgulása
 • viszkető bőr
 • fehéres színű széklet
 • sötét vizelet
 • indokolatlan fáradtság
 • hasi fájdalom a jobb oldalon, közvetlenül a bordák alatt
 • megmagyarázhatatlan fogyás
 • láz
 • éjszakai izzadás.

Az epehólyagrák diagnosztizálása

Amennyiben az orvos a fenti jelek és tünetek alapján epehólyagrákot gyanít, a következő diagnosztikai vizsgálatok elvégzésére lehet szükség:

 • Májfunkciós vizsgálatok
 • A májműködés mérésére végzett vérvizsgálatok segíthetnek a kezelőorvosnak az epehólyagrákra utaló tünetek kiváltó okának meghatározásában.

Tumor marker teszt

A 19-9 szénhidrát-antigén (CA 19-9) szintjének ellenőrzése a vérben további támpontokat adhat az onkológusnak a diagnózis pontosítására. A CA 19-9 egy olyan fehérje, amelyet az epe rákos sejtjei túltermelnek. Magas szintje a vérben azonban nem jelenti azt, hogy a vizsgált páciensnek epehólyagrákja van. Ez az eredmény más epeúti betegségeknél is előfordulhat, mint például az epevezeték gyulladása és elzáródása.

Az epevezeték endoszkópos vizsgálata

Az endoszkópos vizsgálat során egy vékony, rugalmas, apró kamerával felszerelt csövet vezetnek a torkon és a gyomron keresztül a vékonybélbe. A szakorvos ezt az eljárást arra is alkalmazhatja, hogy festéket fecskendezzen az epeutakba, mely által azok jobban láthatóan megjelenjenek a képalkotó vizsgálatok során.

Képalkotó vizsgálatok

Az epevezetékrák diagnosztizálására használt technikák közé tartozik az ultrahang, a számítógépes tomográfia (CT) és a mágneses rezonancia képalkotás (MRI).

Eljárás szövetminta vizsgálat céljából történő eltávolítására

A biopszia egy kis szövetminta eltávolítására szolgáló eljárás mikroszkóp alatti vizsgálat céljából. Az eljárást végző szakorvos képalkotó vizsgálatot (például endoszkópos ultrahang, CT) alkalmazhat, hogy pontosan az érintett területről vegye a mintát.

Ha a vizsgálati eredmények megerősítik az epehólyagrák diagnózisát, a következő lépés a daganat stádiumának meghatározása, amely segít a célzott kezelési módszerek kiválasztásában és a prognózis előrejelzésében.

Az epehólyagrák kezelési lehetőségei

Az epehólyagrák kezelése a következőket foglalhatja magában:

Műtéti beavatkozás

Amennyiben lehetséges, a sebészek megpróbálnak annyit eltávolítani a daganatból, amennyit csak tudnak. Ez magában foglalhatja az epehólyag teljes eltávolítását is. Előrehaladottabb esetben a közeli májszövet, hasnyálmirigyszövet vagy nyirokcsomók egy részének kimetszése is szükséges.

Kemoterápia

A kemoterápiában alkalmazott gyógyszerek az előrehaladott daganatnál is lehetőség lehet a folyamat lassítására és a tünetek enyhítésére.

Sugárkezelés

A sugárterápia során olyan forrásokból származó nagy teljesítményű energianyalábokat használnak a daganatos sejtek elpusztítására, mint például a röntgen és a proton.

Immunterápia

Az immunterápia hatékony lehetőség lehet az előrehaladott epehólyagrák daganat kezelésére, ha más terápiás módszerek nem segítenek.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.