Hogyan növeli az elhízás és a mozgásszegény életmód a rák kockázatát?

Daganatok.hu 2013. július 29.
Megosztás:

A dohányzás a rákok harmadát okozza, de a mozgásszegény életmód az elhízással együtt csaknem ugyanekkora arányt képvisel - olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján. Dr. Győrffy Balázs, az MTA és a Semmelweis Egyetem kutatója szerint a rákkal kapcsolatos elborzasztó magyar adatokat még az orvostanhallgatók sem veszik elég komolyan, hitetlenkedve néznek rá, amikor közli velük, hogy körülbelül minden második férfi és minden harmadik nő életében egyszer rákos lesz.

A dohányzás rákkeltő hatása régóta és széles körben ismert, a mozgásszegény életmód és az elhízás kockázatnövelő hatása azonban csak mostanában kezd bekerülni a köztudatba. A Semmelweis Egyetem honlapján közölt adatok szerint az elhízás (20%) és a kevés mozgás (5%) felelős az összes hazai daganatos megbetegedés negyedéért.

Ehhez jön még a fokozott alkoholfogyasztást (3%) és a helytelen táplálkozás (5%), és máris megkapjuk az újonnan előforduló rákos esetek harmadát, ugyanazt az arányt, amennyiért a dohányzás önmagában felelős - írja az egyetem beszámolója.

Hogyan vezet rákhoz az elhízás?

Az emberek többsége élete folyamán folyamatosan hízik anélkül, hogy észrevenné. Például naponta egy fél süti (50 kalória) egy év alatt két kiló pluszt eredményez.

A probléma abból adódik, hogy ez a plusz súly szinte kizárólag zsírszövet formájában jelenik meg. A zsírszövet hormonokat (ösztrogént és inzulint), illetve növekedési faktorokat termel, amelyek a különböző rákok kialakulásához járulnak hozzá.

Az elhízás és egyes ráktípusok kialakulása között már tudományosan is igazolt a kapcsolat. Az elhízás hasnyálmirigy -, vastagbél-, vese- és emlőrákot, illetve a nyelőcsőrák egy bizonyos típusát okozhatja. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy további rákok kialakulásához is vezethet, mint a májrák és az epehólyag rákja.

Milyen ráktípusokért felelhet a mozgásszegény életmód?

Fotó: Semmelweis EgyetemA mozgásszegény életmód a vastagbél-, a méhnyak- és az emlőrák kockázatát növeli. Az erre vonatkozó tudományos irodalom teljesen új, lényegében csak az elmúlt három év során került az érdeklődés középpontjába. Emiatt a vizsgálatok még gyerekcipőben járnak, de a rendszeres mozgás, sportolás rákmegelőző hatása ma már biztos, ezért az Amerikai Rák Társaság ajánlásaiban is szerepel.

Epidemiológiai vizsgálatok alapján túlsúly vagy elhízás esetén 10 kilogramm fogyás 11%-al csökkenti a rák kialakulásának esélyét.

Az elmúlt három évtized alatt több mint két és félszeresére nőtt a rákban meghaltak száma Magyarországon, míg az Európai Unióban csak másfélszeresére. Dr. Győrffy Balázs szerint a legveszélyeztetettebb korosztály az 50-60 éves férfiak, akik nem véletlenül a legtöbb ráktípus (tüdő, szájüregi, nyelőcső, gége, gyomor, hasnyálmirigy) halálozási listáján vezető helyen állnak, világviszonylatban is.

A teljes cikk a Semmelweis Egyetem honlapján olvasható: A rákos megbetegedések kétharmada megelőzhető lenne 

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.