Mesterséges intelligencia (AI) segít az orvosoknak megjósolni a CT-n látható tüdőgöbök rákkockázatát

Daganatok.hu 2022. július 19.
Megosztás:

A pulmonáris nodulusok (tüdőgócok) a mellkasi képalkotó vizsgálatokon apró foltokként jelennek meg a tüdőn. Egyre gyakoribb leletnek számítanak, mivel a részletesebb képet adó CT egyre inkább előtérbe került a mellkasi képalkotásban a röntgensugárral szemben.

"A mellkasi röntgenfelvételek 5-8%-án jelenik meg csomó. A mellkas-CT olyan érzékeny vizsgálat, hogy az esetek harmadában-felében kis csomó látható, ami évente 1,6 millió embert érint csak az Egyesült Államokban." Dr. Anil Vachani, a Radiology folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine, Intervenciós Pulmonológia és Mellkasi Onkológia részlegének klinikai kutatási igazgatója.

Dr. Vachani és munkatársai az angliai Oxfordban működő Optellum Ltd. által kifejlesztett, mesterséges intelligencia alapú, számítógépes diagnosztikai eszközt értékelték, amely segíti a klinikusokat a mellkas CT-n látható tüdőgümők értékelésében. Míg a CT-felvételek a csomó számos aspektusát, például a méretét és a határok jellemzőit mutatják, a mesterséges intelligencia még mélyebbre tud hatolni.

"A mesterséges intelligencia nagyon nagy adathalmazokat tud átnézni, hogy olyan egyedi mintákat találjon, amelyek szabad szemmel nem láthatók, és végül a rosszindulatúságot jelzik előre" - mondta Dr. Vachani.

A tanulmányban hat radiológus és hat tüdőgyógyász végzett becsléseket a csomók rosszindulatúságának kockázatáról kizárólag CT-képalkotási adatok alapján. Emellett kezelési ajánlásokat is tettek, például CT-megfigyelésre vagy diagnosztikai eljárásra vonatkozóan minden egyes esetre vonatkozóan az AI-eszköz nélkül és az AI-eszközzel. A vizsgálatban összesen 300, meghatározhatatlan tüdőgócról készült mellkasi CT-t használtak fel. A kutatók az 5 és 30 milliméter közötti átmérőjű meghatározhatatlan csomókat határozták meg.

Az elemzés azt mutatta, hogy az AI-eszköz használata javította a csomó rosszindulatú kockázatának becslését a mellkasi CT-n. A leletezést végző különböző orvosok közötti egyetértés is javult mind a kockázati csoportosítás, mind a kezelési ajánlások tekintetében. "A leletezők a képalkotó vizsgálat alapján elfogadható pontossággal ítélik meg a rossz- vagy jóindulatúságot, de amikor a klinikai értelmezésüket az AI algoritmussal kombináljuk, a pontossági szint jelentősen javul" - mondta Dr. Vachani. "A javulás mértéke azt sugallja, hogy ez az eszköz képes megváltoztatni azt, hogy hogyan ítéljük meg a rákot a jóindulatúval szemben, és remélhetőleg javítja a betegek kezelését."

Úgy tűnik, hogy a modell egyformán jól működik a diagnosztikai CT-n és az alacsony dózisú szűrő CT esetében, mondta Dr. Vachani, de további vizsgálatokra van szükség, mielőtt a mesterséges intelligencia eszközt a klinikumban használni lehetne.

"Megtettük az első lépést, és megmutattuk, hogy a döntéshozatal jobb, ha az AI-eszközt beépítjük a radiológiai vagy pulmonológiai gyakorlatba" - mondta Dr. Vachani. "A következő lépés, hogy az eszközzel olyan prospektív vizsgálatokat végzünk, amelyekben az orvosok az AI-eszközt valós körülmények között használják. Jelenleg is folyamatban van ezeknek a vizsgálatoknak a megtervezése".

Forrás: https://www.news-medical.net/news/20220524/AI-tool-helps-doctors-predict-cancer-risk-in-lung-nodules-seen-on-chest-CT.aspx

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.