Méhnyakrákszűrés

Megosztás:

A méhnyakrák megelőzésének leghatékonyabb módja, ha a rákmegelőző állapotokat vagy a rák legkorábbi stádiumát idejében észreveszik és kezelik. A 0. stádiumban felfedezett méhnyakrák túlélési aránya a kezelés után 100%!

A méhnyakrák szűrése szempontjából a legfontosabb a rendszeres, évente végzett nőgyógyászati illetve citológiai vizsgálat! Minden nőnek ajánlott, hogy beszélje meg nőgyógyászával a rendszeres ellenőrző vizsgálatok ütemezését! A nőgyógyászati, illetve citológiai vizsgálatok kezdetének ajánlott időpontja: a 18. életév vagy a nemi élet megkezdésének időpontja, amennyiben az a 18. életév előtt kezdődött.

A méhnyakrák, illetve a megelőző állapotok korai felismerésének legfontosabb eszköze a citológiai vizsgálat (ezt nevezi az amerikai irodalom Pap-tesztnek, amely kifejlesztőjének, George Nicholas Papanicolaounak a nevéből adódik). Európában ezzel együtt alkalmazzák a méhnyak közvetlen, nagyítóval történő vizsgálatát, az ún. kolposzkópos vizsgálatot.

A citológiai (Papanicolaou)-vizsgálat során sejtmintát vesznek a méhnyak felszínéről. A mintát mikroszkóppal vizsgálják, amely fertőzések, gyulladás és daganat kimutatására alkalmas.

Az esetek 5-10%-ában fordul elő kóros eredmény, amely azonban a legtöbb esetben nem daganatot, hanem gyulladást vagy spontán gyógyuló elváltozást jelez.

A gyakorlatban előfordulhatnak álnegatív esetek (a vizsgálat nem mutatja ki a daganatos sejteket). Az évenként ismételt vizsgálat csökkenti az álnegatív esetek számát, ezért fontos a szűrésen való rendszeres részvétel!

Mit tehet valaki annak érdekében, hogy a citológiai vizsgálat minél megbízhatóbb legyen?

  • Ne a menstruáció idejére kérjen előjegyzést.
  • Ne végezzen hüvelyöblítést a vizsgálat előtti 48 órában.
  • Ne éljen házaséletet a vizsgálat előtti 48 órában.
  • Ne használjon tampont, fogamzásgátló habot, zselét, hüvelykrémet vagy más hüvelyi gyógyszert a vizsgálat előtti 48 órában.

2003 szeptemberében megkezdődött az országos méhnyakrák-szűrés. A 25-65 éves korosztály meghívólevelet kap és a behívást háromévente ismétlik meg. A fájdalommentes és mindössze 5-10 perces vizsgálat térítésmentes. Viszonylag egyszerű és rendkívül nagy hatásfokú, megbízható vizsgálóeljárásról van szó. Az e módszerrel rendszeresen évenként átszűrt nőkben a méhnyakrák előfordulása és a méhnyakrákos halálozás is drámai módon csökkent. Sajnos annak ellenére, hogy a szűrés ingyenes, a szűrendő korosztályba tartozó női népességnek csak mintegy fele vette és veszi azt igénybe.

Mint említettük, a citológiai vizsgálat a 18. életévtől vagy a nemi élet megkezdésének időpontjától évente ajánlott, összekötve a szokásos nőgyógyászati vizsgálattal. A vizsgálatok célszerűségével kapcsolatban felső korhatárt nem állapítanak meg, ezt a nő és kezelőorvosa együtt dönthetik el.

A méhet érintő másik rákféleség, a méhtestrák korai felderítését szolgáló, tömegméretben alkalmazható speciális rákszűrési eljárás sajnos nem létezik. A fent leírt citológiai vizsgálat az esetek egy részében a méhtestrák felderítését is eredményesen szolgálhatja.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.