Bőrrákszűrés és a bőr önvizsgálata

Megosztás:

Az utóbbi években Magyarországon is drámai emelkedést mutat a legveszélyesebb bőrrák, a melanoma előfordulása. Hogyan védekezhetünk a melanoma kialakulása ellen?

Önvizsgálat

Vizsgáljuk meg rendszeresen anyajegyeink állapotát!

Melyek azok az anyajegyen történő változások, amelyek melanoma kialakulására utalhatnak?

  • Megváltozik a színe, a pigmentáció (festékezettség) egyenetlen lesz: különféle árnyalatú barna és/vagy fekete keveredhet pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínű árnyalatokkal.
  • Megváltozik a felszíne, kiemelkedik a bőrből, göbössé válik, megvastagodik.
  • Az anyajegy alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
  • Megváltozik a határa, terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen. Esetleg kisebb anyajegy jelenik meg a régi mellett, amelyek esetleg egymásba is átmosódnak.
  • Kisebbedik, felmaródik vagy kifekélyesedik.
  • Vérezni kezd.

Orvosi vizsgálat

Forduljunk rendszeresen szakorvoshoz! A bőr bőrgyógyász szakorvossal történő átnézetése - főleg azoknak, akiknek sok anyajegyük van - évente akkor is ajánlott, ha semmiféle panaszuk nincs, vagy ha nem vették észre új anyajegy megjelenését. A bőrgyógyász egy speciális nagyító segítségével megvizsgálja az anyajegyek szerkezetét, s ki tudja szűrni azokat, amelyek később veszélyessé válhatnak. Ha idejében észreveszik az elváltozást, akkor a melanoma esetében is igaz az, ami korai felismerés esetén szinte az összes ráktípusnál: jó eséllyel lehet gyógyítani!

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.