Bőrdaganatok - válaszok olvasóink kérdéseire

Megosztás:

Szeptember havi szakértőnk, dr. Hunyadi János válaszolt az olvasók kérdéseire bőrgyógyászati daganatokkal kapcsolatban. A kérdéseket néhol rövidített formában, általánosítva adjuk közre, hogy mindenki számára hasznos információval szolgáljunk.

Évről évre több anyajegyet vélek felfedezni magamon - ez normális? Mikor kell melanomára gyanakodnom?

A bőrgyógyászok által ismert, hogy az anyajegyek egy része nem látszik akkor, amikor megszületünk. A pubertás során - kb. 20 éves korig láthatóvá válnak azok az anyajegyek, amik addig is ott voltak, csak nem látszottak. Ha csak néhány anyajeggyel látunk többet, nem kell vele törődni, ha nagy barna folt jelentkezik pubertás során, az is normális. Ha valakinek hirtelen nagy mennyiségű anyajegye keletkezik, azzal már célszerű orvoshoz fordulni. Különösen oda kell figyelni, ha ez 30-40 éves korban egyszerre jelentkezik, a hónalji területen vagy egyéb hajlatokban - ilyenkor belső szervi daganat állhat a tünetek hátterében; szerencsére ez ritkán fordul elő.

A melanoma a "fekete rákként" ismert, nagyon rosszindulatú daganat, ami a bőr egyik sejtjének a daganata. Rendkívül veszélyes, mert ha valaki későn megy vele orvoshoz, az esélye, a sansz egyre kisebb az életben maradásra. A SANSZ szót érdemes megjegyezni, mert ennek betűi emlékeztethetnek, mire kell figyelni: az "S" betű azt jelenti, hogy a sötét szín különböző árnyalatai jelennek meg egy anyajegy területén. Az "A" betű utal rá, hogy aszimmetrikussá válik az addig szimmetrikus anyajegy. Az "N" betű jelentése, hogy növekszik az eddig nem növekedő valami. Az "SZ" betűről megjegyezhető, hogy a széli részek szabálytalanná válása is veszélyt jelez. Ha e tünetek együtt vagy külön-külön jelentkeznek, orvoshoz kell menni.

A túlzott óvatosságtól is tartózkodnék, hiszen rossz úgy élni, hogy valaki folyton betegségtől retteg. Általános tanács, hogy ha valakinek sok anyajegye van, az keveset napozzon. Ha egy anyajegyet megütöttünk és a megütést követően a környezetében gyulladás alakult ki, célszerű kivetetni, ugyanis ilyenkor az anyajegy sejtjei között létrejöhet olyan elváltozás, ami akár évtizedek múlva egy másik külső faktorral együtt daganat kialakulásához vezet.

Sokszor mondják, hogy a szolárium, túlzott napozás bőrdaganat kialakulásához vezethet. Az önbarnító krémek is veszélyesek a bőrrák kialakulásában?

Az önbarnító krémek máshogy hatnak, mint a szolárium és a napozás, az ilyen termékek nagy valószínűséggel nem károsak. Ezek az önbarnítók a bőr elhalt, felső rétegének a színét változtatják meg (nagyjából úgy működnek, mint a hajfestés), emiatt hamar le is kopnak. A fénytől való óvakodás viszont fontos: a szolárium, a túlzott napozás biztos veszélyes. Ezek nem csak bőrrákot, hanem bőr-öregedést is eredményeznek - akik évtizedeken keresztül szoláriumoznak, vagy sokat napoznak, 40-50 éves korukra a bőrük olyanná válik, mintha 60-80 évesek lennének; ma már sok ilyet lehet látni. A szoláriumnál és a napozásnál a sugárzás jelent veszélyt. Ez a sugárzás készteti a sejteket arra, hogy több pigmentet készítsenek. Ezeknek a sejteknek a genetikai állománya károsodhat attól, hogy folyamatosan stimulálva vannak. Ha többféle károsító hatás egyszerre ér egy sejtet, az egyszer csak "megbolondul", és elindul a daganatképződés folyamata.

Télen sokat vagyok magas hegyekben, hóhatár fölött. Jelent ez különös kockázatot bőrrák szempontjából?

Igen, ilyenkor mindenképp célszerű magas faktorú fényvédő krémet használni.

Nagyon fehér-bőrű típus vagyok, akár pár órás napsütés hatására leégek és utána lehámlik a bőröm. Ez mennyire veszélyes?

Veszélyes, és valószínűleg a gyereke is ilyen bőrű lesz. Vigyázzon a leégéssel, mert a hámlással járó leégés évek múlva visszaköszönhet azzal, hogy valamilyen rákos elváltozás létrejön. Megoldást jelentenek a magas faktorú naptejek.

Kamionosként dolgozom, sokszor süti a nap a bal karomat - kialakulhat ettől bőrrák?

A sok napsütés valóban káros lehet; célszerű napkrémet használni a fénynek sokszor kitett területen, jelen esetben a bal karján.

Ha van rajtam egy nagy anyajegy, ami csúnya is, érdemes levetetni? Milyen módszerrel veszik le? Utána látszani fog a helye?

Általában az anyajegy eltávolítását nem szoktam javasolni, mert ha kivágjuk, annak a helyén visszamarad egy vonalszerű vágás. Míg egy anyajegyről sose kérdezi meg a másik ember, hogy mi az, ha van valakin van egy vágás, általában rákérdeznek, hogy hogy került oda. Mindig egyénileg kell mérlegelni; olyan levétel, ami nyomtalan, nem létezik ma még. Ha pl. az arcon nagy anyajegy van, a plasztikai sebész le tudja venni úgy, hogy jobb kozmetikai külseje lesz az illetőnek, a heget fedőkrémekkel már el tudja takarni. A mérlegelésnél figyelembe kell venni az anyajegy nagyságát, a foglalkozást, a családi helyzetet és még rengeteg körülményt. A levétel legtöbbször szikével illetve lézerrel történik. A lézer annyiban különbözik a szikétől, hogy a beavatkozás során nincs vérzés, de a heg ugyanúgy ott marad ilyenkor is.

Zsírmirigy kinövések vannak a bőrömön, fejbőrömön is. Nem fáj, de esetleg szeretném, ha nem lenne; viszont barátnőimtől azt hallottam, hogy azok levétele növeli a bőrdaganat lehetőségét. Igaz ez?

Nem igaz. Ha valamit kivettünk és eldobtuk, az már számunkra nem lehet veszélyes. Ha zavarja, forduljon orvoshoz, fog tudni segíteni. Azt tudni kell, hogy a zsírmirigy eltávolítását nem fedezi a társadalombiztosítás.

Vannak olyan, a háztartásban, házi barkácsolásnál használt anyagok (pl. festékek, oldószerek), amelyek kifejezetten bőrrák-hoz vezetnek? Melyek ezek, mivel kell különösen vigyázni?

Bízom benne, hogy nagy mennyiségben nincsenek a környezetünkben ilyen szerek, és jelenlétük még tovább fog csökkenni a közeljövőben, mert az Európai Unió előírásai ezeket vizsgáltatják. Jó példa a kátrány - ilyen tartalmú kozmetikum már nem kapható. A kátrány egyébként gyógyszerként jól használható, de valószínűleg az ilyen tartalmú gyógy-készítményeket is hamarosan kivonják a forgalomból. Egy példa arra, hogy hogyan okozhat bőrrákot egy vegyszer: aszfaltozóknál többször találkoztam olyan esettel, hogy forró kátrány ömlött valakinek a lábára, és az égés helyén évtizedek múlva bőrrák alakult ki. Olyan, a hétköznapokban használt szert, amivel különösen kéne vigyázni a bőrrák szempontjából, nem tudok mondani.

Van olyan krém, amivel a kezdődő bőrdaganat elmulasztható?

Ilyen nincs, de léteznek olyan kenőcsök, amiket akkor szoktunk használni, ha valakinek hajlama van a bőrrákosodásra - ezeket bőrgyógyászok fel tudják írni. Vannak olyan kezelések is, amikor bekenik a kezdődő bőrdaganatot egy kenőccsel, azt besugározzák, és elpusztul az a terület, ahol a kezdődő bőrdaganat van. Általában fényvédőt javaslunk mindenkinek, mert a fénnyel szokott összefüggni a bőrrák kialakulása.

A bőrdaganat fertőző? Ha a családban bőrdaganatos van, akkor mire kell vigyázni, nehogy mások is elkapják a bőrrákot?

Nem fertőző. Nem kell tartani tőle, hogy más is elkapja valakinek a bőrdaganatát. Annyit azonban meg kell jegyezni, hogy mai ismereteink szerint a daganatos betegségek több, mint 10 százalékánál valamilyen vírus által indított folyamat áll a háttérben.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.