Bőrdaganatok

Dr. Gerzanics Viktor 2020. december 29.
Megosztás:

A statisztikák szerint minden harmadik felnőttnél élete során legalább egyszer kialakul bazalioma, amely egy rosszindulatú bőrdaganat, de nem képez áttéteket. A bőrön jelentkező második leggyakoribb elváltozás a laphámrák, ez elsősorban a napsütésben dolgozókat fenyegeti és áttétet is okozhat. A legritkább, de legveszélyesebb bőrdaganat a melanóma, amely pigmentsejtekből indul ki, jellegzetesen nagyon sötét, fekete színű.

Az alábbiakban Dr. Gerzanics Viktor írását olvashatják az Oktogon Medical Center képviseletében.

Az elsődleges megelőzés azt a célt szolgálja, hogy a bőrdaganatok előfordulási gyakorisága csökkenjen. Lényeges a rizikócsoportba tartozó egyének felderítése, informálása és gondozása, amellett, hogy az egész lakosságot megfelelő ismeretekkel kell ellátni az UV-sugarak káros hatásairól.

Rizikócsoportba tartoznak azok az emberek, akiknek ötven-száznál több anyajegyük van, vagy kevesebb ugyan, de szabálytalan felépítésűek és megjelenésűek. A veszélyeztetettek közé sorolhatjuk a fehér bőrűeket, szeplőseket, kék szeműeket, szőkéket, vagy ami a bőrdaganatok kialakulása szempontjából még veszélyesebb, a vörös hajúakat. Igen erős genetikai hajlamra utal, ha három vagy annál több elsőfokú rokonuknak volt melanómája. Fokozott a veszély újabb bőrdaganatra, ha a beteg kórtörténetében szerepel már bőrtumor, hólyagos napégések, ezek közül is kiemelendő a gyerekkorban elszenvedettek jelentősége.

A melanóma és egyéb bőrdaganatok megelőzésének legfontosabb eszköze a napsugárzástól (és a mesterséges UV-sugárforrásoktól) való tartózkodás, főleg a déli órákban. Javasolt árnyékba menni, vagy ha erre nincs lehetőség, megfelelő ruházatot és kalapot viselni, a fehér ruhák például áteresztik az UV-sugárzást, ezért érdemes sötétebb színeket hordani. Mindezeket kiegészítik a fényvédő krémek. A korszerű fényvédő krémek védenek az UVA- és az UVB-sugaraktól, fotostabilak és vízállók. Vannak olyan fényvédők, amelyek csak az UVA-, mások csak az UVB-sugarakat nyelik el, de léteznek mindkettőt elnyelő fényvédő krémek is. Míg az UVB-fényvédelem nemzetközi előírásoknak megfelelő, addig az UVA nem az. A cinkoxidot és titániumdioxidot tartalmazó fizikai szűrők széles spektrumúak.

Melanoma

Bőrünkön különféle bőrelváltozásokat találunk, amelyek egy része már születéskor észlelhető, többségük pedig az életkor előrehaladtával fokozatosan alakul ki. Ezek a bőrjelenségek sokfélék lehetnek: felszínük, tapintatuk, színük, méretük, alakjuk más és más megjelenési formát mutat.

A bőrdaganatok, bőrelváltozások a leggyakoribb emberi daganatok, idővel mindig láthatóvá válnak a bőrfelszínen és a legtöbbször klinikai vizsgálattal megállapítható a típusuk.
Eredetük, megjelenési formájuk és szövettani szerkezetük alapján különböző csoportokba sorolhatjuk őket. Ide tartoznak a szemölcsök, anyajegyek, a bőr jó és rosszindulatú növedékei valamint az időskori bőrnövedékek. Köznapi nyelvben a felszínből kiemelkedő elváltozásokat szemölcsnek, a festékeseket pedig anyajegynek nevezik.

Jóindulatú daganatok:

 • Naevus
 • Dysplasiás naevus szindróma
 • Congenitalis melanocytás naevus
 • Keratosis seborrhoica (basalsejtes papilloma)
 • Cysta

Rákelőző állapotok:

 • Keratoacanthoma
 • Keratosis solaris
 • Leukoplakia
 • Xeroderma pigmentosum

Rosszindulatú daganatok:

 • Carcinoma basocellulare (Basalioma solidum, Basalioma superficiale, Basalioma pigmentosum, Ulcus rodens, Basalsejtnaevus szindróma - Gorlin-Goltz szindróma)
 • Carcinoma spinocellulare (Spinalioma)
 • Melanoma malignum (festéksejtes bőrrák)

A napi gyakorlatban leginkább festékes bőrelváltozásokkal találkozunk, amelyek pigmentet (festéket) termelő sejteket tartalmaznak. Ezeket a szakmai nyelv naevusnak hívja. A naevusok egy része már születéskor látható, nagy többségük azonban inkább a későbbi életkorban jelenik meg.

Hormonális változások - a pubertás, a terhesség - során növekedhet a méretük, szaporodhat a számuk. Megjelenésük lehet kerek vagy ovális, sima vagy egyenetlen felszínű, éles kontúrú, általában homogén (egyenletes) színezetű, a bőr felszínéből kiemelkedő vagy abba simuló. Átmérőjük a néhány milliméterestől az akár néhány centiméteresig változhat. Némelyikből szőrszálak is kinőhetnek. Színük a világosbarnától a majdnem feketéig változhat. Néha a pigmentált területet néhány milliméteres pigment hiányos udvar övezi. A festékes anyajegyek (naevusok), dinamikus bőrelváltozások bármely életkorban újak keletkezhetnek vagy ritkán a meglévők el is tűnhetnek.

A festékes anyajegyek tartósan irritációnak kitett területen (pl. a ruha vagy melltartó pántjának, ing nyakának, nadrág övrészének dörzsölése) vagy a külső környezet egyéb károsító tényezőinek hatására (leginkább a napfény miatt) daganatosan átalakulhatnak, és rosszindulatú bőrdaganatok keletkezhetnek belőlük.

El lehet távolítani a festékes anyajegyek legnagyobb részét. Ezek legtöbbször csak esztétikai panaszt okoznak. Műtéti kimetszés javasolt úgy, hogy az ép területben vezetjük a metszésvonalat, mert ha csak a bőr felszíne fölé eső részt távolítjuk el, a visszamaradt részből az elváltozás kiújulhat, vagy esetleg rosszindulatúvá válhat.

Ajánlatos eltávolítani az állandó irritációnak kitett, valamint a megsérült anyajegyeket, mert ezek növekedhetnek, rosszindulatúvá válhatnak. Jobb ezeket mielőbb eltávolítani, így rosszindulatú átalakulásuk megelőzhető.

El kell távolítani a rosszindulatú bőrelváltozásokat. Ezek kialakulhatnak anyajegyek irritációja okozta átalakulás miatt vagy lehetnek olyan anyajegynek látszó bőrdaganatok, amelyek eleve rosszindulatúak. Ennek megállapítása gyakorlott onkológus-bőrgyógyász szakorvos feladata.

A rosszindulatú bőrelváltozásokat mindig úgynevezett biztonsági zónával együtt kell kimetszeni. Ez azt jelenti, hogy metszésvonalunkat az ép területben kell vezetni, így nem hagyunk hátra az elváltozásból semmit. A keletkezett bőrhiány az esetek nagy részében direkt varrattal zárható, néha azonban bőrpótlásra van szükség. Ez történhet a környező bőr mozgatásával, segédmetszések ejtésével, illetve szabad bőrátültetéssel. Az így eltávolított bőrdaganatok helyén mindig maradnak hegek, melyek azonban megfelelő irányú metszésvezetéssel kevésbé észrevehetők. A végleges eredmény csak hosszabb idő (fél-egy év) után értékelhető, miután a hegvonalak elhalványultak.

Szövődmények

A minden sebészeti beavatkozás esetén szóba jöhető (3-5% gyakorisággal) szövődményeken (vérzés, sebfertőzés, sebgyógyulási zavar) kívül lebenyplasztikánál és félvastag bőr átültetésénél a lebeny, illetve az átültetett bőr részleges vagy teljes elhalása is bekövetkezhet. A leggondosabb műtéti technika, a legjobb varróanyagok és tökéletes műtét utáni sebgyógyulás mellett sem lehet azonban ígérni, hogy a műtéti hegek láthatatlanok lesznek. A hegesedést nagymértékben befolyásolja az egyéni hajlam. Az esetleg vaskos, feltűnő műtéti hegeket - amennyiben hónapok múlva sem javulnak kellő mértékben - egy kisebb hegkorrekciós műtéttel általában elfogadhatóvá lehet tenni. Hegkorrekciót legkorábban a műtét után 1 évvel szabad végezni!

Onkológiai szempontból elengedhetetlenül fontos a kivett elváltozás kórszövettani vizsgálata. Ez mondja meg nekünk az elváltozás szövettani típusát és azt, hogy valóban az épben történt-e a kimetszés, tehát nagy biztonsággal állítható, hogy nem hagytunk hátra daganatos szövetet.

A korai stádiumban történt észlelés, diagnosztizálás és megfelelő kezelés csaknem mindig teljes gyógyulást eredményez.

Fontos a rosszindulatú elváltozások eltávolítása után is a rendszeres onkológiai - bőrgyógyászati ellenőrzés. Erről bőrgyógyászától részletes felvilágosítást kap.

Önvizsgálati tanácsok

 • Nézze át az arcát, orrát, ajkát, száját, fülét és a füle mögötti területeket is!
 • Vizsgálja át a fejbőrét fésű segítségével és készítsen választékokat! Amennyiben ritka a
 • haja, alaposan nézze át az egész fejbőrét!
 • Vizsgálja át a kézfej és a tenyér bőrét, valamint az ujjak közötti területeket is!
 • Nézze át a nyak, a felsőtest és a mellkas bőrét.

Hölgyeknek ajánlott az alábbi területeket is ellenőrizni az alábbi módszer segítségével

 • Ellenőrizzék a mellek közötti és alatti területeket!
 • Emelje fel a kezét, hogy a felkar belső felszínét és a hónalj területét is láthassa!
 • Használjon egy kis tükröt a nyak, váll hátsó felületének és a hát bőrének vizsgálatához!
 • Vizsgálja végig a far-, és deréktájat, majd a lábak hátsó felszínét.
 • Végezetül a lábujjak közét és a talpakat is nézze át!

A rosszindulatú elváltozás jellemzői

 • színe vagy alakja megváltozott
 • eltér a többitől
 • aszimmetrikus vagy szabálytalan szélű
 • előemelkedik vagy hámlik (néha előbb lehet érezni egy elváltozást, mint látni)
 • többféle színű
 • viszket
 • vérzik vagy váladékozik
 • gyöngyházfényű
 • egy nem gyógyuló seb formájában jelentkezik

Amennyiben ezen felsorolt figyelmeztető jelekből kettő vagy több fennáll, ne késlekedjen. Forduljon azonnal bőrgyógyászhoz!

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.