A melanoma diagnózisa, kezelése és gyógymódjai

Megosztás:

Hogyan zajlik a melanoma diagnózisa, és mik a lehetséges kezelési módok? Hozhat-e teljes gyógyulást a műtét? Mikor alkalmaznak sugárkezelést?

A kezelés a korai időszakban főként a sebészeti eltávolítás, mely sok esetben teljes gyógyuláshoz vezet. Ha a tumor még nem terjedt át a regionális (a környezetében lévő) nyirokcsomókra, akkor igen jók a beteg gyógyulási esélyei (95%-os túlélési arány 5 évvel a diagnózis után).

A műtét teljes gyógyulást eredményező lehet akkor is, amennyiben a melanoma már átterjedt a regionális nyirokcsomóra. A távoli szervekbe adott áttétek esetén azonban az 5 éves túlélési arány már jóval alacsonyabb.

A sugárkezelés hasznos lehet a helyileg panaszt okozó áttétek ellátásában, a műtét kiegészítéseként. Különösen fontos az agyi áttétek kezelésében, az esetleges agyműtétek után visszamaradt tumorszövetek elpusztításában. Agyi áttétek esetén végzett sugárterápia lehetővé teszi az életminőség javítását, illetve az alkalmazott szteroidok mennyiségének csökkentését.

A sugárkezeléssel egy időben adott citosztatikus kezelés (kemoterápia) tovább fokozhatja a terápiás hatást.

A melanomával kapcsolatban számos új eljárás klinikai próbái folynak: a páciens saját tumorsejtjeiből készített vakcinákkal, új kemoterápiás és immunoterápiás eljárásokkal és ezek kombinációival, illetve új sebészeti technikákkal. Végtagokon kifejlődött melanomák esetében próbálták ki az elszigetelt, nagy dózisú kemoterápiát: a páciensek érintett végtagjainak vérkeringését átmenetileg elszigetelték a test többi részének keringésétől, így nagy mennyiségű kemoterápiás szerrel kezelhették a daganatot, mert annak káros hatása nem terjedt ki a teljes szervezetre.

A betegség utáni ellenőrzés

A melanomás betegek a kezelés után rendszeres ellenőrzést igényel, mivel mintegy 5%-uknál ismét kifejlődhet a betegség, illetve áttétek kialakulása is felléphet. Az első 3 évben 3-6 havonta kell értékelni az állapotukat, a következő 2 évben 6-12 havonta, majd évente. Mellkasi szűrést minden évben végezni kell, és ugyancsak minden évben meg kell nézni a májfunkciókat is.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.