Hogyan előzhető meg a melanoma kialakulása?

Megosztás:

Melyek azok az életmódbeli tényezők, amelyek segítenek a melanoma kialakulásának elkerülésében? A nyári időszakban jó, ha 10 és 16 óra között nem napozunk, emellett a leégéstől védő öltözetet - sapkát és napszemüveget - is használunk. Utóbbi azért javasolt, mert a melanoma a szem leggyakoribb daganata. Érdemes emellett a megfelelő - 15-ösnél magasabb faktorú - naptejet használnunk, akár még a téli időszakban is.

A legjobb módszer a bőr védelme a napsugárzástól (a természetestől és a "mesterségestől" egyaránt). A fő szempontok:

Ne tegyük ki bőrünket intenzív napsugárzásnak 10 és 16 óra között - azaz ebben az időszakban ne napozzunk!

Használjunk a leégéstől védő öltözetet (sapkát és napszemüveget is - a melanoma a szem leggyakoribb daganata!).

Használjunk megfelelő faktorú (15-ösnél magasabb) naptejet - akár télen is! A naptej különösen fontos a gyermekek számára, mert mint már említettük, a gyermekkorban történő leégés jelentősen megnöveli a melanoma felnőttkori kialakulásának kockázatát! A megfelelő naptej következetes alkalmazása még azoknál is csökkenti a kockázatot, akik korábban sorozatos komoly leégéseket szenvedtek el.

Aki sok anyajeggyel vagy nagyon fehér bőrrel rendelkezik, használjon minél magasabb faktorszámú naptejet!

Ne tegyük ki anyajegyeinket sérülésveszélynek, ne irritáljuk őket (pl. durva ruhák, sérülésveszélyes sportok)!

Vizsgáljuk meg rendszeresen anyajegyeink állapotát!

Forduljunk rendszeresen szakorvoshoz! A bőr bőrgyógyász szakorvossal történő átnézetése - főleg azoknak, akiknek sok anyajegyük van - évente akkor is ajánlott, ha semmiféle panaszuk nincs, vagy ha nem vették észre új anyajegy megjelenését. A bőrgyógyász egy speciális nagyító (dermatoszkóp) segítségével megvizsgálja az anyajegyek szerkezetét, s ki tudja szűrni azokat, amelyek később veszélyessé válhatnak. Ha időben észreveszik az elváltozást, akkor a melanoma esetében is igaz az, ami korai felismerés esetén szinte az összes ráktípusnál: jó eséllyel lehet gyógyítani!

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.