A melanoma lefolyása

Megosztás:

Milyen tünetek kísérik a melanoma lefolyását? Miből állapítható meg, hogy jobb, avagy rosszabb lesz-e a betegség lefolyása?

Melyek a kórlefolyást előrejelző, ún. prognosztikai faktorok?

Az első a tumor "vastagsága" (mikroszkóppal vizsgálva a bőr hány rétegére terjed ki, hány milliméter vastag). A túlélés fordítottan arányos a tumor vastagságával (minél vastagabb, annál rosszabb eredmény várható).

A törzsön, illetve fej-nyaki területen kialakuló melanoma rosszabb prognózisú, mint a végtagokon kialakuló.

Prognosztikai jelentőségű, hogy a limfociták (a szervezet immunrendszerében kulcsszerepet játszó fehérvérsejtek) beszűrődnek-e a tumorsejtek közé (ún. limfocita-infiltráció). A beszűrődés hiánya az immunvédekezés elégtelenségére, rosszabb kórlefolyásra utal.

Ugyancsak prognosztikai jelentőségű a primer daganat kisebesedése (ún. ulceráció). A kisebesedés is rosszabb esélyt ad (valószínűleg ilyenkor a daganatsejtek könnyebben kerülnek a véráramba és adnak távoli áttétet.)

A beteg életkora és neme. Az idősebb kor rövidebb túléléssel jár. A nők prognózisa a férfiakénál kedvezőbb, ennek magyarázata a primer (elsődleges) daganat előfordulási helyének eltéréséből adódik (mint fent már olvashatták, a nőknél inkább az alsó végtagon alakul ki, és a végtagokon kialakuló melanoma jobb prognózisú).

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.