Jobb a több D-vitamin?

Megosztás:

A D-vitamin nélkülözhetetlen vitamin, melyet a nap sugárzásának hatására bőrünk is előállít, illetve egyes élelmiszerekben található meg. D-vitamin hiány esetén ajánlott a pótlás, de a többlet-bevitel jótékony hatása megkérdőjelezhető. Rák-megelőzésben betöltött szerepéről vastagbélrák és prosztatarák esetében végeztek vizsgálatokat.

A kórházi kezelés mellett szinte minden rákbeteg szeretne "saját maga is tenni valamit" a gyógyulásért. Rengeteg a csodaszer, illetve csodamódszer, annál kevesebb a megbízható információ. Sorozatunkban a világ egyik legnagyobb rákcentruma, a New York-i Sloan-Kettering Cancer Center ezzel kapcsolatos összeállításait közöljük, melyek magyar változatát az Országos Onkológiai Intézet lektorálásával készítjük.

Összegzés: Megfelelő D-vitamin bevitel szükséges a csontritkulás megelőzéséhez. Nem alkalmas a rák kezelésére.

A D-vitamin nélkülözhetetlen vitamin, amely megtalálható élelmiszerekben, mint például a tej, a gabona, a tojássárgája és a hal. A nap sugárzásának hatására a bőr is előállítja. Elsődleges feladata emberek esetében, hogy a megfelelő vér-kalcium és -foszfor szintet fenntartsa azáltal, hogy növeli ezen ásványi anyagok felszívódását az ételekből a vékonybélen keresztül. Ha a táplálékból bevitt kalcium túl kevés, a D-vitamin elősegíti a kalcium tartalékok átvitelét a csontokból a vérbe. Bár D-vitamin hiány esetén a szakemberek támogatják a D-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők szedését, a többlet D-vitamin bevitel jótékony hatását kérdésesnek tartják. A csontritkulás megelőzésére sok nő szed kalciumpótlókat - számukra kiemelten fontos a táplálkozás során a D-vitamin bevitelre odafigyelni, hiszen a D-vitamin segíti a kalcium belekből való felszívódását.

Alkalmazási területek

  • Rák megelőzése
    Nagyon kevés klinikai vizsgálatban foglalkoztak ezzel az alkalmazással. Egy nagyobb csoportvizsgálat megállapította, hogy alacsonyabb D-vitamin bevitelnél nagyobb volt a vastag- és végbélrák kockázata, míg egy kisebb tanulmányban azt találták, hogy a D-vitamin lelassíthatja a PSA szintek növekedését a visszatérő prosztatarákban szenvedő férfiak esetében. Más klinikai vizsgálatban nem tanulmányozták ezt a felhasználást.

  • Csontritkulás és csonttörések megelőzése
    Számos klinikai vizsgálat mutatja, hogy megfelelő szintű D-vitamin bevitel szükséges a csontritkulás és a csonttörések megelőzéséhez.

  • Pikkelysömör kezelése
    Ezt a felhasználást klinikai vizsgálatok alátámasztották.

  • Scleroderma kezelése
    Nincs olyan tudományos bizonyíték, amely támogatná ezt a használatot.

  • Szezonális affektív zavar (SAD) kezelése
    A klinikai vizsgálatok eredményei ellentmondásosak ezzel a felhasználással kapcsolatban.

Kutatási eredmények

Csontritkulás és csípőtáji törések megelőzése:

Egy csoport esettenulmányban vizsgálták az étrend részeként bevitt D-vitamin alkalmazhatóságát a csípőtáji törések megelőzésére. Tizennyolc évig, 72337 poszt-menopauzás nőt kérdeztek meg étrendjükről és a kiegészítők használatáról. Nyomon követték és megfigyelték őket, feljegyezték az esésekkel és csípőtáji törésekkel kapcsolatos történéseket. Kiderült, hogy a magas D-vitamin bevitelű nőknél (> 12,5 mikrogramm / nap) 37%-kal kisebb volt a csípőtáji törés valószínűsége, mint a az alacsony D-vitamin bevitelű (< 3,5 mikrogramm / nap) nők esetében. Ez egy nagyon nagy kutatás volt, és az eredmények nagy valószínűséggel érvényesek.

Csontfájdalom és izomerő prosztatarák esetében:

D-vitamin-hiány alakul ki a hormonterápiára nem reagáló, előrehaladott prosztatarákban szenvedő betegek nagy százalékánál. Egy kisebb klinikai vizsgálatban - 16, előrehaladott prosztatarákban szenvedő férfin - tesztelték, hogy a D-vitamin-kiegészítők csökkenthetik-e az áttétek okozta csontfájdalmat és növelhetik-e az izomerőt. Három hónap után négy ember számolt be kevesebb fájdalomról (bár nem csökkentették a fájdalomcsillapítók mennyiségét), és hat férfi tapasztalt jobb izomerőt. Az eredmények nem túl meggyőzőek, bár elképzelhető, hogy D-vitamin hiányos prosztatarákos betegeknél segítséget jelent a D-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők szedése.

Prosztatarák:

A szervezetben a D-vitamin aktív formájára dolgozódik fel 1,25-dihidroxi-D-vitaminra, vagy más néven kalcitriolra. Egy kis kísérleti tanulmány megvizsgálta a kalcitriol azon képességét, hogy megakadályozza a prosztatarák kiújulását. Hét embert vizsgáltak 6-tól 15 hónapig, mely idő alatt napi 0,5-2,5 mikrogramm mennyiségű kalcitriolt kaptak. (A maximális dózis korlátozott volt a vér és a vizelet magas kalcium szintje miatt.) A kalcitriollal történő kezelés után hat férfinál tapasztaltak jelentősen csökkent mértékű emelkedést a prosztata specifikus antigénben (PSA), amely a prosztatarák növekedését mutatja. Ezek az eredmények ígéretesek, de meg kellene őket erősíteni randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatban.

Figyelmeztetések

  • A D-vitamint az FDA (amerikai gyógyszerengedélyező hatóság) étrendkiegészítőnek minősítette. A biztonsági és gyártási előírások éppen ezért nem hasonlíthatók a törzskönyvezett gyógyszerekéhez.

Mellékhatások

  • Szájszárazság

  • Fémes íz

  • Hányinger / hányás

  • Székrekedés

  • Hasmenés

  • Hosszú távú és magas dózisú D-vitamin felhasználással kapcsolatos toxicitás, beleértve: túlzott szomjúság, levertség, fejfájás, álmosság, gyengeség, kalcium és csontállomány veszteség, hypercalcemia (rendellenesen magas vér-kalcium szint), valamint a lágy szövetek meszesedése a vesében, szívben, erekben és a tüdőben.

A magyar változat a Sloan-Kettering Cancer Center engedélyével, a honlapjukon szereplő összeállítás 2008. október 9-én frissített változata alapján, az Országos Onkológiai Intézet szakmai kontrolljával készült. Eredeti verzió: http://www.mskcc.org/mskcc/html/69414.cfm

* * *

Az Avemar speciális - gyógyászati célra szánt - fermentált búzacsírakivonatot tartalmazó tápszer daganatos betegek részére. Szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére. További információkért olvassa el tájékoztatóinkat.
(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.