Vastag- és végbélrák: az európai népességben is megvizsgálták a D-vitamin rákmegelőző hatását

2010. február 2.
Megosztás:

Egy a British Medical Journal-ban közölt új összefoglaló szerint a magas D-vitaminszint akár 40%-kal is csökkentheti a vastag- és végbélrákok későbbi előfordulásának kockázatát. A kutatás az eddigi legátfogóbb ebben a témában, és az első olyan, amely az európai népesség körében vizsgálta a kérdést. Az összefüggés ennek ellenére még nem tekinthető teljesen igazoltnak, hiszen a korábbi vizsgálatok eredményei nem voltak eléggé egyértelműek.

Már eddig is számos tanulmány foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy létezik-e valamilyen kapcsolat a D-vitaminszint és a vastag-, illetve a végbélrákok (kolorektális daganatok) kialakulása esélyei között. A vitamin rákmegelőző hatására ennek ellenére még mindig nem sikerült meggyőző bizonyítékot találni, az eddigi adatok pedig főként az amerikai népességre vonatkoztak. Egy európai kutatócsoport (Mazda Jenab és munkatársai, International Agency for Research on Cancer, Lyon) emiatt a nyugat-európai lakosság körében is megvizsgálta a kérdést.

A felméréshez szükséges adatokat az úgynevezett EPIC vizsgálatból vették, amelyben összesen 520 000 résztvevő szerepelt, tíz nyugat-európai országból (az EPIC szó a European Prospective Investigation into Cancer Study rövidítése: a vizsgálat fő célja a táplálkozás, az életmód, valamint a környezeti tényezők rákgyakorisággal kapcsolatos összefüggéseinek feltárása.) Az EPIC felmérés résztvevőitől 1992 és 1998 között gyűjtöttek adatokat az életmódra és a táplálkozásra vonatkozó részletes kérdőívek segítségével, ezenkívül vérmintákat is vettek az alanyoktól. Az 1998 utáni években rendszeresen ellenőrizték a résztvevők egészségi állapotát: ebben az időszakban 1248 személynél alakult ki kolorektális daganat. Jenab és kollégái az ő adataikat hasonlították össze 1248 olyan résztvevőével, akik ugyanebben az időszakban egészségesek maradtak. 

Az elemzés azt mutatta, hogy a vérben mért legmagasabb D-vitaminszinttel jellemezhető egyéneknél csaknem 40%-kal volt alacsonyabb a kolorektális daganatok kialakulásának esélye, mint azoknál, akiknél a legalacsonyabb D-vitamin-koncentrációkat mérték - írja a Sciencedaily beszámolója. A legalacsonyabb és a legmagasabb koncentrációjú csoportok adatait azon személyek adataival is összehasonlították, akiknél csak közepesen volt magas a D-vitaminszint. Ezt az összehasonlítást azért végezték el, mert néhány újabb tanulmány szerint a rákmegelőzéshez csak közepesen magas, 50 nanomol/literes értékre, esetleg ennél magasabb koncentrációra (75 nanomol/liter) van szükség. A közepesnek tekintett érték alatt fokozottabb rákkockázatot találtak, 75 nanomol/liter felett viszont már nem tapasztaltak további kockázatcsökkenést az 50 nanomol/literes értékekhez képest.

A legmagasabb és a legalacsonyabb koncentrációk között megfigyelt 40%-os kockázatcsökkenés egészen magasnak tűnik, egyelőre azonban korántsem tekinthető bizonyító erejűnek. A D-vitaminnak feltételezhetően van valamilyen szerepe a kolorektális daganatok kialakulásában, a szerzők azonban figyelmeztetnek, hogy ma még túl keveset tudunk a D-vitamin és a többi ráktípus kialakulásának kapcsolatáról. Ez utóbbi a nagyon magas D-vitamin-koncentrációk esetében jelenthet problémát, amennyiben hosszabb távon áll fenn - írják a szerzők. A vastag- és végbéldaganatok megelőzése céljából emiatt egyelőre senkinek sem javasolják a D-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítők túlzott mértékű fogyasztását.

"Továbbra is azon a véleményen vagyunk, hogy a rákmegelőzés legjobb módja a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás, a rendszeres és mérsékelt intenzitású testmozgással kombinálva. Fontos még, hogy eleget tartózkodjunk a napon, mert enélkül nem termelődik kellő mennyiségű D-vitamin a szervezetünkben" - mondják a kutatók. Szintén javasolt a dohányzás elhagyása, a túlsúly és különösen a has környékén lerakódott zsírszövetek mennyiségének csökkentése. Az alkoholfogyasztás, valamint a vörös és feldolgozott húsfélék bevitelének mérséklése szintén segíthet a megelőzésben.

A mostani kutatás eredményeit tehát további klinikai vizsgálatokkal kell majd alátámasztani. Ennek oka egyrészt az, hogy az eddigi vizsgálatok eredményei nem egyértelműek, másrészt a mostani kutatásban viszonylag rövid volt az utánkövetési idő. Emiatt előfordulhatott, hogy néhány résztvevőnél már akkor jelen volt a daganat, amikor a vérmintákat levették. A tanulmány további hiányossága, hogy nem vették figyelembe a vastagbélrák-szűrésen való részvételeket: a szerzők arra hivatkoztak, hogy Európában nem végzik rutinszerűen ezeket a vizsgálatokat - írja a Medpage Today

 Dr. Pintér Tamás, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Onkoradiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa kérdésünkre elmondta, hogy a daganatok különféle diétákkal, étrendkiegészítőkkel és vitaminkészítményekkel történő megelőzése régóta "örökzöld" téma. "Bizonyosan állíthatjuk, hogy a mediterrán jellegű - sok zöldséget, salátát, gyümölcsöket, kevesebb telített zsiradékot és kevesebb sertés- és vörös húst tartalmazó, vegyes táplálkozás esetében populációszinten kevesebb gyomor-bélrendszeri és egyéb daganatos betegség fordul elő. A BMJ-ben közölt, hatalmas populáció - 520 000 egyén - bevonásával végzett, jól szervezett vizsgálat alapján a szerzők feltételezték, hogy magas D-vitamin és kalciumszint esetében jelentősen csökken a vastagbélrák rizikója. Megfelelő D-vitamin és kalciumbevitellel úgy tűnik, csökkenthető lehet a vastagbélrák gyakorisága. Hangsúlyozni kell, hogy a diéta és vitaminpótlás a megelőzésben segíthet, de kialakult daganatos betegség lefolyását, kezelési eredményeit vizsgálatok szerint nem befolyásolja" - mondta dr. Pintér Tamás.

A főorvos szerint kívánatos volna, ha a "jó magyar étrend" helyett kevesebb kalóriát, zsírt és sokkal több növényi rostot tartalmazó ételek fogyasztására térnénk át, így nagy valószínűséggel nagymértékben csökkenhetne a gyomor-bélrendszeri daganatok előfordulási gyakorisága. "Az egészségügy és a sajtó együttműködésével jó lenne országos kampányt indítani az egészséges táplálkozásról" - mondta a főorvos.

Az eredeti tanulmány teljes terjedelmében is hozzáférhető a British Medical Journal online kiadásában.  

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.