A vesék szerkezete és funkciója

Megosztás:

Hogyan épülnek fel a vesék? Miért fontos a vese számára a bőséges vérellátás? Mennyi vér áramlik át a veséken naponta, és mennyi vizelet választódik ki?

A vesék a hasüregben, a deréktáj magasságában, a gerincoszlop két oldalán helyezkednek el. Felnőttben 1-1 vese súlya 150 gramm. Maga a veseszövet a vesekelyhekből és vesemedencéből álló, húgyúti hámmal, urotéliummal bélelt üregrendszer körül helyezkedik el. A veseállománynak színében és felépítésében is eltérő két része, a kéreg- és velőállomány különíthető el.

A vesék állománya rendkívül gazdagon erezett. A bőséges vérátáramlás rendkívül fontos a vesefunkciók ellátásához is, hiszen a vesék legfőbb feladata az, hogy a szervezet anyagcseréje során képződő és a vérbe került salakanyagokat kiválasszák. A vesékben tehát egy rendkívül jól szabályozott szűrő tevékenység folyik, mely a veseállomány részét képező ún. nefronokban történik. A vesék a rajtuk naponta átáramló mintegy 1700 liternyi vérből 1-1,2 liter koncentrált folyadékot készítenek és választanak ki vizelet formájában. Ez tartalmazza az anyagcsere során képződő salakanyagokat. A vesék szűrő és kiválasztó tevékenységük révén szabályozzék a szervezet víz - és sótartalmát, a vérplazma savbázis egyensúlyát. Emellett a veseállomány bizonyos sejtjei hormonokat termelnek.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.