Wilms tumor (nephroblastoma)

Megosztás:

Ez a veséből kiinduló, csaknem kizárólag gyermekkorban előforduló rosszindulatú daganat a vesében található differenciálatlan, éretlen sejtekből ered, és éretlen hám- és kötőszöveti elemekből épül fel. E daganat főként 2-4 éves korú gyermekekben fordul elő, 8 éves kor után ritka, felnőttekben pedig kivételesen ritkán fordul elő. A gyermekkori daganatoknak mintegy 10%-át képezi. Az esetek többségében egyoldali, de mindkét vesét érintő bilaterális daganat is előfordul. A daganat rendszerint nagyra nő és a hasfalon át jól tapintható szövetmasszát képez. Fájdalmat a daganat, annak ellenére, hogy nagyra nő, csak az esetek kis részében okoz.

A daganatban rendszerint a 11-es kromoszómát érintő rendellenesség mutatható ki, így feltételezik, hogy ennek a daganat keletkezésében szerepe van. Gyermekonkológusok a daganat kezelésében az utóbbi évtizedben jelentős eredményeket értek el.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.