Mit jegyezzünk meg a vese rosszindulatú daganataival kapcsolatban?

Megosztás:

A veserák oka nem ismert, így a megelőzés érdekében sem tehetünk konkrét lépéseket. Milyen tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulnunk? Utalhat-e más betegségre is a vérvizelés?

A veserák okát nem ismerjük, megelőzése érdekében tehát nem sokat tehetünk.

Dohányosokban valamivel gyakoribb, így a dohányzás elhagyása előnyös lehet. Férfiakban kétszer-háromszor gyakrabban fordul elő, mint nőkben.

A veserák tüneteket későn okoz, leggyakoribb tünete a véres vizelet. Vérvizelés észlelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, maga a vérvizelés azonban még korántsem jelenti azt, hogy veserákos megbetegedésben szenvedünk.

A veserák eredménnyel kecsegtető kezelését a daganatos vese sebészi eltávolítása képezi. Ennek eredményessége nagymértékben attól függ, hogy a műtét idején milyen stádiumban volt a daganat.

A veserák zömében 60 év körül jelentkező megbetegedés. Felnőttekben a veserák a rosszindulatú vesedaganatok 85-90%-át képezi. A vesemedence-rák ugyancsak felnőttekben előforduló rákféleség, a vesemedencét bélelő nyálkahártyából indul ki. Szemben a veserákkal, ez már korai szakaszban véres vizelettel, vérvizeléssel jár, így rendszerint koraibb stádiumban kerül felderítésre. Eredményes kezelést ez esetben is a daganatos vese műtéti eltávolítása jelent.

Wilms tumor (nephroblastoma) túlnyomórészt 2-4 éves korú gyerekekben előforduló rosszindulatú vesedaganat, mely a gyermekkorban előforduló rosszindulatú daganatok mintegy 10%-át teszi ki. Rendszerint nagyra növő, a haskörfogat megnagyobbodását eredményező, hasfalon át tapintható szövettömeg képében jelentkezik. Kezelésében a sebészi megoldás mellett a sugaras és kemoterápiás kezelésnek is fontos szerepe van. Helyesen alkalmazott kombinált kezelésmóddal jó eredmények érhetők el, tehát a prognózis viszonylag kedvező.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.