A veserák tünetei

Megosztás:

A veserák egy szűrésre nem alkalmas ráktípus, ultrahangos vizsgálatokkal azonban néha véletlenül is felismerhető. Az első és leggyakoribb tünet a vérvizelés, amely mellett a tompa és hasogató derékfájdalom a másik, szintén jellemző panasz.

Csakúgy, mint az összes többi ráktípusnál, fontos, hogy a veserák korai stádiumban kerüljön felismerésre. Problémát jelent viszont, hogy a veserák viszonylag későn okoz tüneteket, és szűrésre sem alkalmas ez a ráktípus. Napjainkban egyéb más betegségek miatt végzett ultrahangos vizsgálatok során egyre gyakrabban ismerik fel véletlenszerűen. A magasvérnyomás betegség hátterében szintén állhat vesebetegség - vesedaganat -, ezért a betegek hasi ultrahangos vizsgálata is hozzájárulhatna egy esetleges tumor mielőbbi diagnosztizálásához.

A veserák első tünete leggyakrabban a vérvizelés (hematuria), mely kisebb-nagyobb fokú lehet és fokától függően a vizelet különböző mértékű rózsaszínes, vöröses elszíneződését okozza. Vérvizelés esetén természetesen azonnal orvoshoz kell fordulni, aki megfelelő kivizsgálással deríti fel, hogy honnan származik a vérzés. A vérvizelés korántsem szükségképpen jelenti azonban veserák jelenlétét; a húgyúti fertőzés, a vesekövek és a vesét ért trauma is kiválthatja. Mindenesetre a vérvizelés a veserákos esetek mintegy 50-90%-ában kimutatható.

Másik szokványos tünet a deréktáji fájdalom, mely lehet tompa és lehet hasogató jellegű. Olykor pedig, ha a vese nagyobbra nő, a vesetájékon a bőrön át is tapinthatóvá válhat a daganat (ez csak az esetek kb. 10%-ában fordul elő).

Előbbi gyakoribb tünetek mellett, különösen a daganat előrehaladottabb stádiumában, kevésbé jellemző, általános tünetek - láz, rossz közérzet, gyengeség, súlyvesztés - is jelentkeznek. A veserák ereken belül történő terjedésének távoli következményeként pedig a betegek egy részénél a here körüli vénák tágulata alakulhat ki, mely a herezacskóban tömlőszerű képlet formájában tapintható. Ez azonban ritkán előforduló tünet és rendszerint csak előrehaladott veserák esetén lép fel.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.