Személyes történetek

Tisztelt Olvasóink! Várjuk az Önök történetét is az entortenetem@daganatok.hu címre, ha szeretnének másokon segíteni azzal, hogy elmesélik élményeiket betegségükkel kapcsolatban. Az írásokban a szerkesztőség csak a helyesírási hibákat, elütéseket, erős stilisztikai hibákat javítja, illetve töröljük a konkrét termékre, intézményre, orvosra vonatkozó ajánlatokat.

Híreink:

 • Önismereti foglalkozás daganatos betegeknek és gyógyultaknak

  A Károli Gáspár Református Egyetem végzős pszichológia szakos hallgatóiként szakdolgozatunkhoz keresünk daganatos betegeket és a betegségből felgyógyultakat. Egy másfél órás ingyenes beszélgetés során hozzájárulhat egy szakdolgozat elkészüléséhez és önismerete is fejlődhet!

Gyermekkori daganatok

 • ,,Gyakorlatilag vakból látó" - küzdelem egy ritka szemdaganat ellen

  Bori öt éves múlt, fél-egy fejjel magasabb a korosztálya átlagánál, okos, szokatlanul választékosan beszél, óvodába jár, imád táncolni, úszni, biciklizni. A mozgásán, a tekintetén beavatatlan ismeretlenek nem látnak semmi gyanút keltőt, hiába protézis az egyik szeme. Hat hetes korában derült ki, hogy egy ritka daganat, a retinoblastoma támadta meg mindkét szemét. Szüleinek írásában szó van az első, nehezen észrevehető jelektől kezdve a kezelések tapasztalatairól, az öt éves "menetelés" minden fontosabb állomásáról, na és persze Boriról.

Hodgkin-kór

 • Egyszerűnek tűnő fájdalom, tapintható nyirokcsomó

  23 évesen szembesültem a daganatos megbetegedéssel, a Hodgkin-kórral. Szerencsésebbnek mondhatom magamat, mint nővérem. Ő csupán 17 éves volt, amikor megtudta, hogy beteg. Alattomos, rejtőzködő betegségről van szó, amely, ha időben felismerik, jól kezelhető és teljesen gyógyítható. Nekünk sikerült a gyógyulás, most szeretnék másoknak is erőt és kitartást adni a történetemmel, mert mindig van remény!

Agydaganat

 • A diagnózis: gyógyulás!

  Egészségügyi újságíróként dolgozom hosszú évek óta. Mint minden újságíró, én is szeretnék jobban érteni a szakterületemhez, de arra azért nem számítottam, hogy személyes érintettség útján kerülök közelebbi ismeretségbe a magyar egészségüggyel. Az elmúlt egy év alatt mégis ez történt: aggódó hozzátartozóként asszisztáltam végig társam harcát súlyos betegségével. Gábor története talán másoknak is tanulságos lehet.

Limfóma

Lágyrészdaganatok

 • ,,Amikor megkérte a kezemet, még nem tudtuk, hogy a daganatok elmentek"

  Az én történetem 2005 nyarán kezdődött el, egy időszakosan jelentkező fájdalommal. Mindezt a sportnak tudtam be és nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget neki. Éltem a 25 évesek átlagos életét. Szerettem a hivatásomat - szociális munkás vagyok -, a nevetést, a hastáncot és mindent, amit a napsütésben lehet tenni.

Húgyhólyagrák

 • ,,Egy évig voltam beteg"

  Az ember legfontosabb értéke az egészsége. A legtöbb ember ezt a megállapítást csak akkor értékeli, ha valamilyen betegség megtámadja. Az ember betegen nem képes a megszokott életét élni; munka, tanulás, szórakozás, étkezés folyamata lényegesen megváltozik.

Májrák

 • Új májjal élni

  Az 55 éves Hegedűs Péteren 1999-ben végeztek májátültetést, tehát éppen tíz esztendeje, hogy új májjal él.

Csontdaganatok

 • ,,Mit köszönhetek a betegségemnek?"

  Rosszindulatú csontdaganatom történetét mondom el, azért, hogy hátha tud belőle valaki erőt meríteni, vagy valamilyen hasznos dolgot kiszűrni. Mielőtt bármit is írnék, jelenlegi állapotom: 8. éve gyógyult vagyok, panaszmentes. Úgy gondolom, ha már többet nem is írnék, már az is elég lenne. Azért leírom a történetemet.

Emlődaganat

 • Kétszer gyógyultam meg emlőrákból

  28 éve volt az első emlőműtétem és 2004-ben a második. 1981-ben iszonyúan fájt a jobb mellem, de csak egy napig. Ha férjem nem erősködik, el sem megyek orvoshoz, de szerencsére elmentem.

 • ,,Köszönöm jól vagyok... és jól is leszek:)"

  37 évesen fedeztem fel a mellemben a csomót. Két hét rágódás után kértem időpontot mammográfiás vizsgálatra, ahol megnyugtattak, hogy ez olyan csomó, ami szinte biztos, hogy jóindulatú, de másnap a biztonság kedvéért menjek vissza egy mintavételre. Két hét múlva éppen egy munkahelyi tanfolyam szünetében telefonáltam az eredményért.

 • ,,Mert hiszem, hogy van holnap!"

  Egy nőnek a teste olyan, mint egy domborzati térkép: vannak hegyek, völgyek, dombok és egyéb földrajzi képződmények, mindenkinek másképp, máshogyan. Aki ismeri saját testének körvonalait, könnyebben vesz észre olyan változásokat, amelyeknek felfedezése az életét mentheti meg. Én ezen szerencsés nők közé sorolhatom magam.

 • ,,A pincér azt hitte, rendőrnő vagyok az egy centis hajammal..."

  37 évesen fedeztem fel a mellemben a csomót. Két hét rágódás után kértem időpontot mammográfiás vizsgálatra, ahol megnyugtattak, hogy ez olyan csomó, ami szinte biztos, hogy jóindulatú, de másnap a biztonság kedvéért menjek vissza egy mintavételre. Két hét múlva éppen egy munkahelyi tanfolyam szünetében telefonáltam az eredményért

 • ,,Meggyógyultam?"

  Nyolc évvel ezelőtt, 35 évesen diagnosztizálták nálam a mellrákot. Úgy feküdtem be a kórházba, hogy csak jóindulatú elváltozásról van szó, és arra ébredtem, hogy valószínű ismét műteni kell, a szövettani vizsgálat után, mert ez bizony 90 százalék, hogy rosszindulatú.

 • ,,Semmi nem véletlen és nem hiábavaló"

  A személyes történetek között olvastam a "Meggyógyultam?" című hozzászólást, arra szeretnék reagálni. Teljesen azonos a történetünk. Én 39 éves dunaújvárosi nő vagyok, két gyönyörű kislány boldog édesanyja és egy csodálatos férj társa. Tavaly novemberben észleltem a bal mellemben egy nem odavaló valamit, amiről a vizsgálatok kimutatták, hogy rosszindulatú daganat

 • ,,Azóta örülök a virágoknak, elkezdtem fotózni"

  8 éve operáltak emlődaganattal. A műtét és a kezelések sikeresek voltak, a daganat nem jött vissza, de egészségesnek azért nem mondanám magam

Veserák

 • Remény mindig van

  Az én betegségemet 2006-ban diagnosztizálták: jobb oldali rosszindulatú veserák. Még az évben eltávolították a jobb vesémet mellékvesével együtt.

 • Édesapám története

  Édesapám 49 éves. 2009 májusában diagnosztizálták nála a veserákot. Valami apró panasszal fordult orvoshoz, aki elküldte hasi ultrahangra. Az ultrahang térfoglaló folyamatot mutatott ki a bal veséjében. Soha semmilyen panasza nem volt, ami arra utalna, hogy valamilyen komolyabb betegsége van. A hír az egész családot sokkolta.

 • ,,Igen szoros kapocs lett ez a rák"

  Nem csak mell-műtött vagyok, hanem előtte egy évvel megműtöttek vesedaganattal is. Egy sima hasi ultrahangos vizsgálatnál derült ki, hogy a vesémben találtak valami eltérőt. Elküldtek CT-re, ahol a vizsgálat után kijött az orvos, leült mellém és megfogta kezemet. Azt mondta, hogy sajnos találtak nálam egy daganatot, igaz, hogy nem nagy méretű, de biztos, hogy rosszindulatú. Én csak néztem és végigfutott rajtam a hideg és közben hangtalanul sírtam. A kórházból kijövet nem tudtam, hogy most mit kell csinálnom. Iszonyúan egyedül éreztem magam, nem volt mellettem a férjem és csak mentem és mentem... Amikor hazaértem, akkor tört ki az ordító zokogás belőlem. A férjemet felhívtam telefonon, ő is szótlan volt. De sajnos nem jött haza rögtön, csak este, addig egyedül voltam.