A fájdalomcsillapítás szabályai

Megosztás:

Az egyik legfontosabb a nyugodt, fájdalommentes éjszaka biztosítása a beteg számára. A fájdalommentességet ágyban fekve, ülve és napi aktivitás mellett is biztosítani kell. A daganatos fájdalomcsillapítás több módszer egymás után történő, lépcsőzetes alkalmazásán alapul.

A krónikus daganatos fájdalom kihatással van a beteg egész családjára. A családtagok tudatosan kapcsolódjanak be a betegek kezelése körüli teendőkbe, egyébként csak passzív módon szemlélhetik a beteg szenvedését. A családtagok szorongása vagy bűntudata tovább növelheti a beteg fájdalmát.

 

A kezelések módjai:

  • gyógyszeres fájdalomcsillapítás
  • sebészi beavatkozások: helyi érzéstelenítők alkalmazása, idegblokád alkalmazása, gerincvelői érzéstelenítés
  • sugárkezelés
  • a fájdalomérzést gátló pályák ingerlése.

Napjainkban a fájdalomcsillapítás központi helyén a gyógyszeres kezelés áll. A szájon át szedhető készítmények - megfelelő adagolással - a beteg számára biztosítják a fájdalommentességet vagy az ahhoz közeli állapotot, illetve a fizikai és szellemi aktivitást.

Hazánkban működnek fájdalomambulanciák, ahol a szakemberek segítik a daganatos betegeket abban, hogy megszüntessék, illetve elviselhetővé tegyék a betegség okozta szenvedést.

Szabályok a fájdalomcsillapításban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben meghatározta a fájdalomcsillapítás alapelveit. A legfontosabb a lépcsőzetesség elve.

  1. A gyógyszereket pontos időben, szükség szerint kell bevenni! A fájdalomcsillapítót mindig megelőzésként használjuk! A jó orvos-beteg kapcsolat lehetővé teszi, hogy a beteg megszabaduljon a vissza-visszatérő fájdalom okozta szorongástól.
  2. Fájdalom esetén azonnal gyógyszert kell szedni!
  3. Mindig a leggyengébb, de még hatásos fájdalomcsillapítót kell adni.
  4. Ha az adott fájdalomcsillapító nem hatásos, jelezni kell a kezelőorvosnak.
  5. A fájdalomcsillapítókat lehetőleg szájon keresztül kell szedni, így a beteg megőrizheti mozgásszabadságát, függetlenségét.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: