Fájdalomcsillapító szerek

Megosztás:

A gyógyszeres kezelés első lépcsőjét a nem morfin típusú fájdalomcsillapítók jelentik. Fájdalomcsillapító hatásukat gyulladáscsökkentő tulajdonságuk biztosítja. E gyógyszereknek sokféle válfaja van forgalomban. Egy részük vény nélkül, másik részük csak vényre kapható. A készítmények adagját, szedési gyakoriságát az orvos határozza meg. Amennyiben az egyik készítmény nem csökkenti hatékonyan a fájdalmat, ezen készítményeket nem kell váltogatni, hanem enyhe morfin típusú készítményre kell váltani.

Ha az enyhe morfin típusú készítményekkel sem érik el a panaszmentességet, úgy újabb lépcső következik: a morfin típusú készítmények.

A fájdalomcsillapítók másik nagy csoportját a morfin típusú készítmények képezik. Ezeket általában igen erős fájdalmak csillapítására alkalmazzák. A betegek körében elterjedt, hogy ezekhez hozzá lehet szokni. Ez tévhit: a daganatos fájdalmak csillapítására történő alkalmazásuk során nem alakul ki gyógyszerfüggőség. Szedésük esetében előfordulhat bizonyos mértékű megszokás, de ez nem gyógyszerfüggőség. Ugyanígy tévhit, hogy ha valaki ilyen típusú készítményt kap, az már biztosan a közeli halál jele. Ma a szájon keresztül szedhető morfinkészítményekkel a beteg aktivitása nem változik.

A készítmények szedése kapcsán mellékhatásként a bélsár mozgása lelassul és igen keménnyé válik, ezért a kezeléssel egyidőben szükséges székletlazító, hashajtó készítmények szedése, illetve - ha van rá lehetőség - rostokban gazdag ételek, főzelékek, gyümölcsök fogyasztása.

Újabb kutatások eredményeképpen a gyógyítás eszközévé vált a - kémiai szerkezetében morfinhoz hasonló - fájdalomcsillapító tapasz. Alkalmazása egyszerű, s pontos időben felhelyezve a betegek életminőségét pozitívan befolyásolja.

Az előzőkben ismertetett fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése mellett a daganatos betegség előrehaladtával fellépő tünetek miatt, vagy éppen az alkalmazott fájdalomcsillapító gyógyszerek mellékhatásainak elkerülésére, vagy a készítmény hatásának fokozására nem morfin származékú készítményeket ún. adjuváns szerként (másodlagos szerek) alkalmaznak. Ilyenek elsősorban a depresszióellenes szerek, amelyek oldják a beteg szorongását.

Összességében elmondható, hogy a napjainkban forgalomban lévő fájdalomcsillapító szerekkel a daganatos betegek legnagyobb részének fájdalma megszüntethető, illetve elviselhető szinten tartható. A fenti lépcsőzetes elv alkalmazásával még súlyos betegek esetében is elkerülhető, hogy akár egy percet is feleslegesen szenvedjenek.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: