Első születésnapját ünnepelte az Újjászületés Rehabilitációs Táncklub - videó

Daganatok.hu 2011. május 12.
Megosztás:

Az Újjászületés Rehabilitációs Táncklub 2011. április 9-én - a Nemzeti Rákellenes Nap előestéjén - ünnepelte alakulásának egyéves évfordulóját.

A klubot daganatos betegek alapították azzal a céllal, hogy támogatást és segítséget nyújtsanak a betegségen átesett, vagy a betegséggel éppen még küzdő sorstársaiknak.

"Ennek gyakorlati megvalósítására a táncot választottuk, mint testedzést, és mint szellemi felfrissülést. Úgy gondoljuk, ez is egy lehetőség a betegségből való gyógyulás elősegítésére, illetve az újabb betegség megelőzésére. A klubunkba járó tagjaink véleményei és visszajelzései egyértelműen pozitívak. Mindez bizonyítja, hogy jó úton járunk: képesek vagyunk egymáson segíteni, és újult erővel nézni a holnap elé" - írják a klub alapítói.

Az alábbiakban az egyéves születésnapi rendezvényről szóló beszámolót olvashatják.

"Este hat órai időpontban kezdődött a műsor. Első felvonásban csoportos és szóló táncokkal mutattuk be tudásunkat, káprázatos, szebbnél-szebb, varázslatos ruháinkban. A közönség tüzes, latin, cigány, flamenco és hastáncot is egyaránt láthatott. A műsor Máté Péter "Most élsz" című dalával zárult, melyet a közönséggel együtt énekeltünk el, kezünkben egy szál gyertyával.

A másfél órás előadást egy svédasztalos vacsorával folytattuk, majd megkóstolhattuk az Újjászületés logóval díszített tortát. Utána szórakoztató, és igen sok ajándékot felvonultató tombola következett. Az este záróakkordjaként pedig mindenki táncolhatott a hetvenes, nyolcvanas évek dalaira hajnali egy óráig. A születésnapi este az egy éves tevékenységünk megkoronázását jelentette."

Részlet a klubvezető ünnepi beszédéből:

"Klubunk alapítói daganatos betegségen átesett hölgyek. 2010 tavaszán néhányan - egy tánctermet bérelve - összegyűltünk, hogy jókedvvel, zenehallgatással, tánccal és beszélgetéssel egy hétre elegendő testi-lelki munícióval töltődjünk fel. Az elmúlt egy év során rengeteg élményre, új barátra, kapcsolatra találtunk, hasznos tapasztalatokat szereztünk. Az alakulás óta eltelt egy év alatt csatlakoztak hozzánk fiatalabb és idősebb asszonyok, köztük gyógyultak és most is aktívan küzdők.

Komolyan gondoljuk, hogy "a betegség a lélek nyelve", ezért azzal foglalkozunk, ami lelkünknek és a testünknek is a legjobban esik: táncolunk. Nincs előre meghatározott programterv, hastánc, latin ritmusok, vagy éppen keringő; azt táncolunk, amihez kedvünk van. Koreográfiákat találunk ki, és közben sokat nevetünk. Bárkit szeretettel várunk: a tánctudás sem feltétel, hisz nem zsűrinek táncolunk, hanem önmagunkért, az életért.

A klubdélutánok maximális kihasználásán túl fontos célunk, hogy inspiráljuk a daganatos betegséget megélő emberek aktivitását és további önsegítő táncklubok alakulását. Terveink között szerepel, hogy a jövőben fesztivált rendezzünk a hozzánk hasonlóan működő klubok számára, ahol nemcsak szórakoztatnánk egymást saját előadásainkkal, hanem a tánc segítségével tennénk közvetlenebbé a kapcsolatot a problémában érintettek között. Legyen az beteg, gyógyult, gyógyító, aggódó családtag, barát vagy támogató szervezet.

Ennek érdekében létrehoztunk egy Közhasznú Alapítványt. Az alapítvány célja a daganatos és abból gyógyult személyek egészségmegőrzésének, egészségügyi rehabilitációjának és a további betegség megelőzésének támogatása.

A találkozások adják a lehetőséget számunkra, hogy egymás fizikai erejét és szellemi tőkéjét összegyűjtve alkothassunk valamit. A megtanult koreográfiákból műsort állítunk össze, hogy egy esetleges felkérés esetén közönség előtt is be tudjuk mutatni, mivel rehabilitáljuk Önmagunkat, testünket és lelkünket.

Mára már több meghívással büszkélkedhetünk. Első bemutatkozásunk a Magyar Rákellenes Liga által szervezett HER2 Klub 2010-es őszi eseménye volt. A rendezvényen sok sorstársunknak adtunk hitet és reményt a gyógyulásra. Ezt követően több olyan rendezvényen is ott voltunk, amit daganatos betegségen átesett hölgyeknek szerveztek."

 

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.