Mell-, petefészek- és prosztatarákra hajlamosító génekre szűrhetnek 5-10 év múlva

Daganatok.hu 2013. április 4.
Megosztás:

A mell-, a petefészek és a prosztatarák kockázatát növelő számos új génvariációt fedeztek fel egy a maga nemében minden korábbinál nagyobb szabású új vizsgálatban. Mindez új utakat nyithat a rizikócsoportba tartozó páciensek szűréséhez és az eddigieknél jobb gyógyszerek kifejlesztéséhez. A 74 frissen felismert génvariációról, amelyek növelhetik a hormonokkal kapcsolatos három ráktípus kialakulását, március 27-én számoltak be - írja az MTI.

A tanulmány egy nemzetközi projekt során több mint 200 ezer, felerészben rákbeteg ember DNS-ét elemezte, hogy megtalálják azokat a módosulásokat, amelyek a leggyakoribbak a rákbetegségben szenvedőknél.

Bár minden génvariáció csupán kis mértékben növeli a rák kockázatát, a kutatók számításai szerint a férfiak egy százalékánál, akik sok ilyen génvariációt hordoznak, a prosztatarák kialakulásának kockázata akár ötven százalékkal is megemelkedhet. A sok génvariációt hordozó nőknél a mellrák kockázatának növekedését harminc százalékra tették.

A felfedezések eredményeképpen a szakértők új rákszűrőprogramokat dolgozhatnak ki - mutatott rá Doug Easton rákkutató, a Cambridge-i Egyetem munkatársa, a kutatás egyik vezetője. Egyetemi kollégája, Paul Pharoah úgy vélte: öt-tíz éven belül már széles körben elterjedhet az új szűrés.

Mellrák: megduplázódott az eddig ismert génváltozatok száma

A tanulmány által ismertetett eredmények Ros Eeles, a brit Rákkutató Intézet szakembere szerint nagyban hozzájárulnak a rákbetegség genetikai alapjainak megismeréséhez. "Először válik lehetővé, hogy azonosítsuk azokat a férfiakat, akiknél életük során magas a kockázata a prosztatarák kialakulásának az öröklött sokszoros kockázatnövelő génvariációk miatt" - hangsúlyozta a kutató.

A prosztatarák esetében a betegség kockázatát növelő 23 génvariációt találtak a kutatók, így már összesen 78 ilyen génvariáció vált ismertté. A felfedezés jelentőségét növeli, hogy az újonnan azonosított génvariációk közül 16 a betegség agresszívebb típusához kötődik.

A mellrák esetében 49 új génvariánst ismertek fel, ezzel a korábban megismert génvariánsok száma megduplázódott. A petefészekrák kockázatát a kutatás szerint összesen 11 génvariáció emelheti.

A genetika az életmóddal és a környezeti kockázatokkal együtt játszik szerepet a rák kialakulásában

A kutatók megállapították, hogy néhány génvariáció több ráktípusnál is előfordult. Ez arra utal, hogy hasonlóan működhetnek, ami fontos lehet új gyógyszerek kifejlesztésénél.

A szakemberek ugyanakkor leszögezték: miközben a gének szerepe fontos, a rákhoz vezető összetett faktoroknak csupán az egyik oldalát képviselik. "Az életmód és a környezeti kockázatok a genetikával együtt játszanak szerepet a rák kialakulásában. Nem egyik vagy a másik - mindig mindkettő" - fejtette ki Pharoah.

Az új eredményeket ismertető tanulmányok a Nature Genetics, a Nature Communications, a PLOS Genetics, az American Journal of Human Genetics és a Human Molecular Genetics című folyóiratokban jelentek meg.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: