A petefészekrák jelenlétének megállapítása (diagnózis)

Megosztás:

Mely esetekben van szükség részletes kivizsgálásra? Mik a legfontosabb vizsgálati módszerek? Fontos tudnunk, hogy biztos rákdiagnózis csak a petefészekből vett szövetminta mikroszkópos szövettani vizsgálata alapján lehetséges.

Amennyiben a nőgyógyászati vizsgálat során valamelyik petefészket vagy mindkettőt megnagyobbodottnak találják, vagy a kismedencében kóros szövettömeg jelenlétének gyanúja merül fel, vagy ha bármilyen más okból gyanakszanak petefészekrák esetleges jelenlétére, további kivizsgálásra van szükség.

Ennek egyik legfontosabb része a kismedence ultrahangos vizsgálata. Ez - különösen, ha a hüvelyen át végezik - igen érzékeny diagnosztikus eszköz, érzékenyebb, mint a komputer tomográfia (CT). Az észlelt daganat jó- vagy rosszindulatú voltát azonban biztonsággal ezzel sem lehet eldönteni.

A diagnózis tisztázásában segítséget nyújtó eszköz egy a beteg vérében megjelenő fehérje, a CA-125-nek nevezett antigén szintjének megemelkedése, mely tehát egy daganat jelenlétére utaló ún. tumormarker. Ennek a szintje az előrehaladott petefészekrákban szenvedők túlnyomó többségében (80%-ában) magas. A problémát az jelenti, hogy a petefészekrák korai stádiumában a betegek felénél e marker szérumszintje még nem emelkedik meg. A másik nehézséget pedig az okozza, hogy szintje emelkedett lehet bizonyos nem rákos elváltozásokban is, például jóindulatú petefészek-ciszták egy részében is.

Biztos diagnózis végül is csak a gyanúsnak vélt petefészekből vett szövetminta mikroszkópos kórszövettani vizsgálata révén lehetséges. Szövetmintát nyerhetnek a hasfalon ejtett kis metszésen keresztül bevezetett csőszerű eszközön keresztül is. Bizonyos esetekben azonban csak a hasfalon ejtett nagyobb metszésen át végrehajtott műtét révén lehet a diagnózis felállításához szükséges szövetmintához hozzájutni.

A diagnózis megállapítása után a terápiás terv kialakításához és a prognózis megítéléséhez nélkülözhetetlen a daganat stádiumának, közelebbi típusának meghatározása. A stádium-meghatározáshoz a szokásos ultrahang- és CT vizsgálatokon kívül olykor szükség van ún. feltáró laparotómia (diagnosztikai célból történő hasüregi feltárás) végzésére is, amikor a hasfalon ejtett metszésen keresztül áttekintik a hasüreget, a daganat kiterjedése, szóródása mértékének pontos megállapítása céljából.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.