A petefészekrák kialakulásának kockázati tényezői

Megosztás:

A petefészekrák pontos oka nem ismert, az azonban igen, hogy gyakrabban fordul elő olyan nőknél, akik nem férjezettek, illetve soha nem szültek. Kockázatnövelő tényező az is, ha valaki 35 évesnél idősebb korban szül először. Létezik örökletes petefészekrák is, de ez a megbetegedéseknek csak körülbelül 5%-át teszi ki.

A petefészekrák okát nem ismerjük. Ismeretes viszont, hogy nem férjezett nőkben kétszer gyakrabban fordul elő, mint férjes asszonyokban. Nagyobb a petefészekrák kialakulásának kockázata az olyan nőknél is, akik soha sem szültek, vagy akik 35 évesnél idősebb korban szültek először.

Ugyancsak fokozott a petefészekrák kialakulásának esélye az olyan nőkben, akiknek elsőfokú, vér szerinti rokonai körében a petefészek rákos megbetegedése fordult elő. Az ilyen örökletes hátterű petefészekrákok azonban az összes petefészekrákos megbetegedéseknek alig 5%-át teszik ki.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.