A petefészkek szerkezete és funkciói

Megosztás:

A petefészkek a méh két oldalán találhatóak meg, és teljes kifejlettségüket a serdülőkor időszakára érik el. A petesejtek a petefészkekben található tüszőkben érnek, majd a tüszőrepedés - idegen szóval ovuláció - során jutnak ki a méhüregbe.

A petefészkek (ováriumok) páros belső női nemi szervek, amelyek a kismedencében, a méh két oldalán helyezkednek el. A méhhez a széles méhszalag révén kapcsolódnak. A serdülőkornál fiatalabb lányokban a petefészkek kicsik, de állományukban a leendő petesejtek már a megszületéstől kezdve jelen vannak. A serdülőkor, a menstruációk fellépésének idejére a petefészkek elérik teljes kifejlettségüket. Ivarérett nőkben mindegyik petefészek 5-8 g súlyú, 2,5-5 cm hosszú, 0,5-3 cm széles, 0,6-1,2 cm vastag. A datolyához hasonló alakú szerv felszínét köb alakú sejtekből álló csírahám borítja. A petefészek állományának a felszínhez közelebb eső részét kéregállománynak, középső részét velőállománynak nevezik.

A kéregállományban különböző érési fokú tüszők helyezkednek el, amelyekben a petesejtek fejlődése, érése megy végbe. A petefészek működése az agyalapi mirigyben termelődő hormonok szabályozása alatt áll, és maga a petefészek is fontos nemi hormonokat termel. Ezek hatására havi ciklusokban tüszőérés következik be. Az érett tüsző borsó nagyságú, és a petefészek felszínén kidomborodó, vékony falú tömlővé alakul, melyben a megtermékenyítésre érett petesejt helyezkedik el. Később a tüsző megreped, belőle a petesejt a méhüregbe kerül, ezt a folyamatot ovulációnak nevezik.

A menstruációs ciklusok megszűnése, a menopauza beállta után a petefészkek sorvadnak, megkisebbednek, tömöttebbé válnak, felszínükön kisebb-nagyobb behúzódások mutatkoznak.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.