Mit jegyezzünk meg a petefészekrákról?

Megosztás:

Létezik-e általános szűrővizsgálat a petefészekrák korai kimutatására? Utalhat-e petefészekrákra az alhasi teltségérzés és fájdalom, illetve a székelési- és vizelési zavarok?

A petefészekrákok a nőkben előforduló rákféleségek 5%-át teszik ki.

Petefészekrák ugyan bármely életkorban előfordulhat, gyakorisága azonban az életkorral jelentősen nő, és a 6. életévtizedben a leggyakoribb.

Nem férjezett és nem szült nőkben, valamint olyanoknál, akiknek vérszerinti családtagjai körében petefészekrák előfordult, magasabb a petefészekrák kialakulásának kockázata.

A petefészekrák okát nem ismerjük, így megelőzése érdekében nem sokat tehetünk.

A petefészekrák fejlődésének korai szakában nemigen okoz tüneteket, ezért a petefészekrákok többsége - mintegy 70%-a - előrehaladott stádiumban kerül felismerésre. Bár nem specifikus, de mégis gyanút keltő tünetek: alhasi teltségérzés, alhasi fájdalom, esetleges székelési- és vizelési zavarok és a has körfogatának gyors növekedése. Ilyen tünetek észlelése esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

A petefészekrák korai szakban történő felderítésére tömegméretekben alkalmazható szűrővizsgálati módszerrel nem rendelkezünk.

A petefészekrák kezelésében a sebészi megoldásnak jut vezető szerep, melyet rendszerint kombinált kemoterápiás kezeléssel, esetenként sugárkezeléssel egészítenek ki.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.