A rák-diagnózis felállítását követő kivizsgálás célja és eljárásai

CT-felvétel prosztatarákrólCT-felvétel prosztatarákról
Megosztás:

Hogyan dönthető el, hogy mi a legjobb terápiás módszer a prosztatarák kezelésére? Ennek meghatározására ötféle vizsgálat is létezik, az alábbi összefoglaló ezeket mutatja be.

A prosztatarák diagnosztizálása után a beteg számára legeredményesebbnek ígérkező terápiás módszer jó megválasztása érdekében további kivizsgálásra van szükség.

A prosztatarák diagnózisát követő kivizsgálás elsősorban a rák kiterjedése mértékének meghatározására irányul. A terápia helyes megválasztása érdekében fontos minél pontosabban megállapítani, hogy milyen kiterjedésű a rák. Vajon az csak a prosztata körülírt területére korlátozódik, vagy annak egész állományát beszűrte, továbbá hogy áttörte-e már a prosztata kötőszövetes tokját vagy sem. Fontos annak megállapítása is, hogy a rák terjedése kapcsán a szervezet mely részei váltak érintetté. Mindez ugyanis alapvetően befolyásolja azt, hogy milyen terápiás eljárás alkalmazható. Ezt az eljárást szaknyelven a rák stádiuma meghatározásának (staging-nek) nevezik. A stádium pontos meghatározása érdekében a korábban ismertetett vizsgálatok esetleges megismétlése mellett más speciális kiegészítő vizsgálatokra is sor kerülhet.

Urográfia

Végezhetnek ún. intravénás urográfiát, amely a vesék és a vizeletelvezető rendszer esetleges rendellenességeinek felderítésére irányul. Ez úgy történik, hogy rendszerint a karvénába ártalmatlan, de röntgenernyőn kontrasztot adó festéket fecskendeznek, mely a vérárammal a vesékbe jut és ott a vizelettel kiválasztódik, s az orvos a röntgen képernyőjén követni tudja a festék útját mindaddig, míg a húgyhólyagba nem jut. A festék befecskendezését átmeneti kipirulás és forróságérzés követheti, mely fokozatosan megszűnik és a vizsgálat befejezése után a beteg akár egyedül is nyugodtan hazamehet.

Endoszkópos vizsgálatok

Amennyiben gyanú merül fel, hogy a rák áttörte a prosztata kötőszövetes tokját, sor kerülhet a hólyag és a végbél eszközös, endoszkópos vizsgálatára is. Ennek során az orvos a húgycsövön át a hólyagba vezetett száloptikán át világítással ellátott vékony csövön keresztül áttekinti a hólyag falát, esetleges rákos beszűrődés jelenlétének megállapítása vagy kizárása érdekében. Ugyanezt elvégzi a végbélen is, egy elvileg hasonló felépítésű, de kifejezetten a vastagbél végső szakaszának átvizsgálására alkalmas eszköz segítségével.

Röntgenvizsgálatok

A stádium meghatározására irányuló kivizsgálásnak része a mellkas és a csontrendszer röntgenvizsgálata is, esetleges áttét jelenlétének kimutatása, illetve kizárása céljából. Jól ismert ugyanis, hogy a prosztatarák előszeretettel és korán adhat áttéteket, különösen a csontokba, elsősorban a csigolya és medencecsontokba. Áttétek esetleges jelenléte alapvetően meghatározza az alkalmazható terápiás eljárások körét.

Csontszcintigráfia

Újabban a csontrendszer kivizsgálására a hagyományos röntgenvizsgálat helyett egy annál lényegesen érzékenyebb módszert, az ún. egészteszt csontszcintigráfiát, azaz a csontrendszer izotóp alkalmazásával történő átpásztázását végzik. Ez úgy történik, hogy a betegnek radioaktív izotópot adnak intravénásan, kis dózisban, amelyből több halmozódik fel a csontok kóros területein, mint az ép részeken. A csontrendszert azután egy a radioaktív sugárzást érzékelő készülékkel letapogatják. A készülék érzékeli és jelzi a radioaktív izotóp csontokban való megoszlását, feltűnően kirajzolva a kóros gócokat. Ily módon a rákos betegben pontosan jelzi a csontáttételek helyét. Az eljárás azonban nem specifikus, mert az izületi gyulladást, csontfertőzéseket vagy töréseket kísérő újonnan képződött csontszövetben is felhalmozódik az izotóp, ezért az értékelés nagy szakmai tapasztalatot, hozzáértést, orvosi mérlegelést és természetesen hosszabb időt igényel. A vizsgálat nem fájdalmas és sem a betegre, sem környezetére nézve nem ártalmas, miután a vizsgálat céljára gyengén sugárzó izotópot és abból is csak kis dózist alkalmaznak. Így a vizsgálat befejeztével a beteg haza is bocsátható.

CT, MRI

Esetenként szükségessé válhat komputertomográfiás (CT) és/vagy mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatok elvégzése is, a rák kiterjedésének pontosabb meghatározása, illetve esetleges áttétek jelenlétének megállapítása vagy kizárása céljából.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.