A terápia befejezését követő ellenőrző vizsgálatok, utógondozás

Megosztás:

A prosztatarákos betegek túlélési esélyei igen jók lehetnek, feltéve, hogy jól választják meg a terápiás beavatkozást, és ezt időben el is kezdik alkalmazni. Miért fontos az ellenőrző-vizsgálatokon való rendszeres megjelenés?

A prosztatarákos betegeknél a gyógyulás, a tünet- és panaszmentes sokéves túlélés kilátásai kellően megválasztott és időben alkalmazott terápiás beavatkozások mellett igen jók. Mint minden ráknál, a prosztataráknál is fennáll azonban a kiújulás veszélye.

Igen fontos, hogy az orvos által előírt ellenőrző vizsgálatokon a beteg rendszeresen megjelenjen, akkor is, ha panaszmentes, mert csak így érhető el, hogy a rák esetleges kiújulását időben észrevegyék, és a szükséges intézkedéseket megtegyék. Az esetleges kiújulás időben való megállapítása ugyanis csak az ellenőrzések során alkalmazott vizsgálóeljárásokkal lehetséges.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.