Kiújuló tüdőrák, sikeres kezelés - Harcosok Klubja videón

Daganatok.hu 2013. október 30.
Megosztás:

A 72 esztendős Zsuzsa néninél a tüdő bal felső lebenyében, az aortához egészen közel vették észre a háromszor két centis tüdődaganatot. A tumor szerencsére műthető volt, és másfél évig az ezt követő kemoterápiás kezelés is sikeresnek bizonyult. Zsuzsa néni elmeséli, milyen kezelést kapott a tüdőrák kiújulását követően, és minek köszönheti, hogy azóta is jó közérzetnek örvend.

A Harcosok Klubjának orvos-beteg beszélgetése ezúttal dr. Szondy Klára, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának főorvosa és a 72 esztendős Zsuzsa néni között zajlott. Szondy doktornő - aki immár huszonöt éve kezel tüdőrákos betegeket - 2010 őszén ismerkedett meg Zsuzsa nénivel. Betegénél a tüdő bal felső lebenyében, az aortához egészen közel alakult ki egy háromszor két centis tüdődaganat, ami először még műthetőnek bizonyult. Négy ciklusnyi kemoterápiás kezelés után úgy tűnt, hogy sikerült visszahúzódásra késztetni a daganatot, másfél évvel később azonban ismét rendellenes sejtosztódásra lettek figyelmesek a CT-vel készített leleteken. Zsuzsa néni a beszélgetésen részletesen elmesélte, hogy mi következett ezután, és mi segített neki abban, hogy a tumor kiújulása ellenére se adja fel a betegséggel folytatott küzdelmét:

A tüdőrák célzott kezelésében alkalmazható új gyógyszerekről Szondy doktornő elmondta: a Semmelweis Egyetemen jelenleg tizennégy gyógyszermolekulával zajlanak klinikai vizsgálatok. Ezeket a gyógyszereket más, szintén korszerű gyógyszerekkel kombinálják, így vizsgálva a hatékonyságukat. A közeljövőben a jelenleginél is több új gyógyszermolekula megjelenése várható, és remélhető, hogy ezekkel egyre jobb eredmények érhetőek majd el a kezelésben.

Az egyik legújabb tüdőrák-gyógyszer európai és hazai törzskönyvezését éppen néhány hete jelentették be. Hazánkban jelenleg kétféle célzott terápia érhető el OEP támogatással a tüdőrákbetegek egy meghatározott csoportja számára, és várhatóan az új készítmény is hamarosan - egy-másfél éven belül - befogadásra kerül. Az új gyógyszer a befogadásig klinikai vizsgálatokban, illetve egyedi méltányossággal lehet hozzáférhető a magyar tüdőrákbetegek számára.

Hogyan táplálkozzon egy daganatos beteg?

Henter Izabella dietetikus, egészségügyi menedzser és táplálkozástudományi szakember a daganatos betegek korszerű táplálkozásáról tartott előadást, amely az alábbi videón nézhető meg teljes terjedelmében:

Orvos-beteg kommunikáció a mindennapokban

Az orvos-beteg kommunikáció nehézségeiről és e nehézségek feloldásáról dr. Pilling János, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének pszichiáter szakorvosa tartott előadást. Hogyan kellene kommunikálnia az orvosoknak? Felkészíti-e őket erre valaki? Tehetünk-e valamit mi magunk is azért, hogy kezelőorvosunk jobban odafigyeljen ránk?

Mit tesz a Magyar Rákellenes Liga a daganatos betegekért?

A Harcosok Klubját a Magyar Rákellenes Liga indította útjára három évvel ezelőtt. A daganatos betegek érdekképviseletét segítő civil szervezet elnöke, prof. dr. Simon Tamás a rákbetegek mindennapos problémáiról és ezek megoldási lehetőségeiről beszélt:

* * *

További, részletes információk a tüdőrák tüneteiről, kezeléséről és a diagnózisról:

Gyűjtőoldalunk a tüdőrákról
 

Legújabb hírünk a tüdőrák célzott gyógyszeres kezeléséről:

Hazánkban is törzskönyvezték a legújabb, tüdőrák elleni célzott gyógyszert

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.