Idegsejt eredetű (neuronális) agydaganatok

Dr. Lapis Károly 2011. április 7.
Megosztás:

Milyen daganattípusokat sorolunk az idegsejt-eredetű agydaganatok közé? Mi jellemzi ezeket a tumorokat? Cikkünkben a medulloblastoma, a primitív neuroektodermális tumorok és a meningeomák jellemzőit tekintjük át.

Ide tartoznak a neuroblastomák, ganglioneuromák, gangliogliomak. Ezek túlnyomórészt a perifériás ideggyökökből és a mellékvese velőállományából erednek, ezért rendszerint a perifériás idegrendszer daganatai között tárgyalják. Ritkán - leginkább gyermekeknél és fiatal felnőtteknél - a központi idegrendszerben is előfordulhatnak, ezért néhány szót itt is ejtünk róluk. Az agyi neuroblastoma az idegsejtek előalakjaiból eredő ritka daganat. Többnyire 10 évesnél fiatalabb gyermekekben, a nagyagyféltekékben fordul elő. Sebészi úton történő eltávolítása után kiújulásra hajlamos, a liquor révén szóródhat a központi idegrendszer területén. Ritkán azon kívül is képezhet áttéteket. Az érettebb idegsejtekből eredő ganglioneuroma még ritkább a központi idegrendszerben. Előfordulnak
olyan daganatok, amelyek idegsejt és támasztósejt (glia) eredetű elemeket egyaránt tartalmaznak, ezeket gangliogliómának nevezzük orvosi szóval. E daganattípusok többnyire jól körülírt csomók formájában mutatkoznak.

Medulloblastoma

A medulloblastoma főként gyermekekben, kizárólag a kisagyban előforduló, éretlen (differenciálatlan) sejtekből álló, gyorsan növekvő daganat.

Gyermekekben a koponyaüregi daganatok 25%-át teszik ki. Felnőttekben előfordulásuk ritka. Elnevezését az agyat a korai (embrionális) szakaszban felépítő - medulloblastoknak nevezett és azokra hasonlító - sejtekről kapta. Az esetek 5-7%-ában a központi idegrendszeren kívül is képezhet áttéteket: a csontvelőben és a tájéki nyirokcsomókban. Sok benne az osztódó sejt, így gyorsan növekvő, de ugyanakkor rendkívül sugárérzékeny daganat. A daganatnak minél teljesebb eltávolítását célzó sebészi beavatkozás és besugárzás - a gyors növekedésre és kiújulásra való hajlama ellenére - az esetek több mint 75%-ában 5 éves túlélést eredményezhet.

Primitív neuroectodermalis tumorok (PNET)

Az idegrendszeri daganatok újabban elkülönített csoportját nevezik így. Ide a különböző, zömében éretlen sejtekből álló idegrendszeri daganatok tartoznak. Jelen nézet szerint a fentebb ismertetett neuroblastoma és medulloblastoma is ide tartozik. A legtöbb e csoportba sorolt daganat nem a központi, hanem a perifériás idegrendszerben keletkezik. Igen rosszindulatú, agresszív daganatok. Rendszerint csak gyermekekben fordulnak elő. Újabban ide sorolják a tobozmirigyből kiinduló rosszindulatú daganatot, a pinealoblastomát is.

Meningeomák

A meningeomák a lágyagyburkok, a pókhálóhártya sejtes elemeiből kiinduló, lassan növekedő, jóindulatú (benignus) daganatai.

Mind a koponyaüregben, mind a gerinccsatornában előfordulhatnak. A koponyaüregben kétszer gyakrabban jelentkeznek. A koponyaüregi tumoroknak 15%-át képezik. Minden életkorban felléphetnek, de főleg középkorúakban gyakoriak. Leggyakrabban a nagyvénás öblök (sinus), a koponyaalapon pedig a látóideg-barázda és az ékcsont széle mentén fordulnak elő.

Rendszerint összenőnek a kemény agyburokkal. Egyébként tömör, lebenyekből álló, jól körülírt, változó nagyságú daganatok. Az agyállományon benyomatot okoznak, de nem szűrik be azt. A szomszédos csontokon megvastagodást (hyperostosist) hoznak létre. Szövettanilag több típusuk van. Többségük teljesen jóindulatú. A kisebbek akár egész életen át tünetmentesek maradhatnak. Növekedésük következtében, elhelyezkedésüktől függően, különböző tüneteket okozhatnak. Akoponyaüregben elhelyezkedők fejfájást, látási zavarokat, görcsöket, míg a gerinccsatornában lévők fájdalmat, érzészavarokat, olykor bénulást okoznak. Egyes meningeoma típusok agresszívebb növekedésűek, és kiújulásra hajlamosak. Túlnyomó többségük műtéttel gyógyítható. Problémát a nagy vénás öblökhöz közel fekvő daganatok eltávolítása jelent. Ezeknél a sebészi beavatkozás mellett sugárterápiát is alkalmaznak. A műtéti eltávolítást követő kiújulások gyakorisága 15%-ra tehető.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: