Az agydaganatokkal kapcsolatos szakkifejezések magyarázata

Dr. Lapis Károly 2011. április 7.
Megosztás:

Az alábbi szószedetben azokat a szakkifejezéseket gyűjtöttük össze és magyarázzuk meg, amelyek az agydaganatokkal vagy az agydaganatok kezelésével kapcsolatosak.

adjuváns kezelés: más kezelési eljárást (leggyakrabban a daganat műtéti eltávolítását követő) kiegészítő gyógykezelés

akusztikus (acusticus): hallással kapcsolatos

akusztikus neurinoma (acustic neurinoma): a hallóideg jóindulatú daganata, amely azonban a koponyaüregben való elhelyezkedése miatt veszélyes daganat

agnozia (agnosia): személyek, tárgyak, hangok, szagok felismerésére való képesség elvesztése

afázia (aphasia): a beszélőképesség elvesztése

agráfia (agraphia): az írásképesség elvesztése

alopecia: a haj kihullása, elvesztése, kopaszság kialakulása, amely kemoterápiás kezelések és a koponyát érő besugárzás gyakori mellékhatása

anaplázia (anaplasia): rosszindulatú daganatokban gyakran fellépő jelenség/folyamat, amelynek lényege, hogy a sejtszaporodás során az eredetinél egyre differenciálatlanabb sejtek keletkeznek Az ismétlődő sejtosztódások során a daganatsejtek egyre inkább elveszítik a képződésük helyét képező szerv, illetve szövet normál sejtjeire jellemző sajátságait, egyre kevésbé hasonlítanak azokhoz. Az anapláziához vezető folyamat a sejtek génállományát érintő, azok olyan alak-, nagyság-, szerkezeti és elrendeződési változásaival jár, amelyek alapján azok rosszindulatú daganatsejtként ismerhetők fel.

aneszteziológus: olyan szakorvos, aki a betegek műtétre való előkészítése, az érzéstelenítés, altatás, az újraélesztés (resustitacio) és fájdalomcsillapítás körébe tartozó ismeretekkel rendelkezik

angiográfia (angiographia): az érrendszer vizsgálata kontrasztanyaggal történő feltöltéssel és röntgenfelvétel készítésével

angiogram: az erekről készült röntgenfelvétel

asztrocitóma (astrocytoma): az agyban keletkező, az agyszövet csillag alakú támasztósejtjeiből kiinduló daganat, a gliomák egyik formája

ataxia: idétlen, összehangolatlan (koordinálatlan) mozgás

anorexia: kóros étvágytalanság

anozmia (anosmia): szaglásérzés hiánya

benignus: jóindulatú

biopszia (biopsia): olyan kis műtéti beavatkozás, amelynek során a beteg kórosnak vélt szervéből diagnosztikus célból mikroszkópos vizsgálatra kicsiny szövetmintát vesz az orvos

biopsziás anyag: diagnosztikus célra kivett szövetminta

bioterápia: a szervezet immunvédekezésének fokozására irányuló kezelés, többnyire természetes eredetű anyagok, készítmények felhasználásával

cerebrum: agy

cerebralis: agyi

cerebellum: kisagy

cerebellaris: kisagyi

cerebrospinális folyadék (liquor cerebrospinalis): az agykamrákban termelődő víztiszta folyadék, amely az agy és gerincvelő lágy burkának két vékony, hártyaszerű rétege közé jutva folyadékréteget képez a szóban forgó szervek körül, és ez fokozza azok védelmét, emellett szerepe van azok anyagcsere-folyamataiban is.

cerebrális hemiszférium (haemispherium cerebri): agyfélteke

citotoxikus (cytotoxikus): a sejtet elpusztító szer (vegyület), sejtméreg

citosztatikus (cytostaticus): a sejtek szaporodását gátló, de a sejteket közvetlenül el nem pusztító készítmény

CNS: a központi idegrendszer angol nevének (Central Nervous System) rövidítése. Gyakran használják a hazai kórtörténeti leírásokban is.

CSF: a Cerebro Spinalis Fluid angol szakkifejezés rövidítése, a cerebrospinális folyadék napi gyakorlatban való megjelölésére. Hazánkban is elterjedt használata az orvosi gyakorlatban.

CT/CAT-scan (Computeres Tomográfia, Computerizált Axiális Tomográfia): számítógéppel összekötött röntgenkészülék segítségével valamely testrészről - például az agyról - előre meghatározott síkokban történő ún. rétegfelvételek készítése diploid (sejt): kettős, két teljes kromoszómakészlettel rendelkező sejt. A normál emberi sejtek ilyenek, a petesejt és a hímivarsejtek (spermiumok) kivételével (utóbbiak csak egy kromoszómakészlettel rendelkeznek).

diplopia: kettőslátás

diszfágia (dysphagia): nyelési nehézség vagy képtelenség, olyan tünet, amely többnyire az agytörzs alsó részében elhelyezkedő daganat létére utal.

diszfázia (dysphasia): a szavak kiejtésének zavara. A beteg képtelen szavak kiejtésére vagy hibásan ejti azokat. Megnyilvánulhat úgy is, hogy a kiejtett vagy írott szót nem képes megérteni a beteg. Ez gyakori tünet az agyféltekében lévő, annak mellső, halánték-, fali vagy tarkótáji lebenyét érintő daganat esetén.

dizartria (dysarthria): hangok megalkotásának és a szavak kiejtésének zavara. Oka lehet a nyelv- vagy arcizom, illetve az agytörzs és a nyúltvelő károsodása, illetve az ez utóbbiakra gyakorolt nyomás is (pl. daganat által).

dura mater: kemény agyburok

emezisz (emesis): hányinger, hányás

ependimoma (ependymoma): az agy-, illetve gerincvelői daganatok egyik formája, amely a kamrákat - ritkán a gerincvelőben húzódó központi csatornát - bélelő ependymasejtekből indul ki

epilepszia: sokféle agyi tünet mellett legtöbbször időszakos görcsrohamokkal, tudatzavarral járó megbetegedés, amely valamilyen friss vagy régi agykárosodás következménye. A betegnél elektroenkefalográf készülékkel (EEG) végzett vizsgálat az agy elektromos aktivitásának átmeneti zavarait mutatja. Rendszerint a rohamokat kiváltó izgalmi góc helye is meghatározható.

etiológia (aetiologia): kóroktan, betegségek eredetére vonatkozó ismeretek

extracerebralis: az agyféltekéken kívül elhelyezkedő képlet (daganat, vérömleny, idegen test stb.)

extraduralis: a kemény agyburkon kívül elhelyezkedő képződmény

fokális (focalis): jól körülírt területre, gócra korlátozódó

fertilitás (fertilitas): fogamzó -, illetve megtermékenyítőképesség

ganglion: idegdúc, a perifériás idegrendszerben lévő idegsejt-tömörülések, amelyek lapos, gömbölyded képletek formájában szabad szemmel is láthatók. Használatos a megjelölés bizonyos, az agyban és gerincvelő állományában található, specifikus idegsejtcsoportok megnevezésére is.

glia (neuroglia): görög eredetű szó, jelentése ragasztó anyag, az agy támasztószövetét nevezzük gliának vagy neurogliának.

gliasejtek: az agy támasztószövetének sejtjei, amelyeknek három típusát különböztetik meg: asztrociták (astrocyták), oligodendrocyták és microgliasejtek. Szemben az idegsejtekkel, a gliasejtek nem vezetnek elektromos impulzusokat.

glioblastoma (multiforme): az agy támasztószöveti sejtjeiből eredő daganatoknak, a gliomáknak, egyik legrosszindulatúbb formája

glioma: az agy támasztószövetének (neuroglia) sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat

growth-factor: növekedési faktor, olyan fehérjetermészetű anyag, amely a sejtosztódást, sejtszaporodást serkenti. Normál sejtek is termelik a magzati fejlődés és a sebgyógyulás során. A daganatsejtek fokozott mennyiségben termelik.

hemianopszia (hemianopsia): a látótér felének kiesése, elvesztése, mégpedig a látótér azon felének elvesztése, amely egyenes előretekintés esetén mindkét szemmel látható.

hemiparézis (hemiparesis): féloldali izomgyengeség

hemiplégia (hemiplegia): féloldali bénulás

herediter: örökletes

herniáció (herniatio): sérvképződés

heterogén: különböző részekből, típusokból álló

hidrokefalusz (hydrocephalus): vízfejűség, az agyfolyadék (liquor) felhalmozódása a kitágult agykamrákban

hipertermia (hyperthermia): a testhőmérséklet megemelkedése vagy megemelése

hipertermiás (hyperthermias) kezelés: hőkezelés, melegkezelés, vizsgálat alatt álló terápiás beavatkozás. Ennek során a daganatszövet és bizonyos mértékig az egész szervezet hőmérsékletének emelésével igyekeznek a kemo- és sugárterápia iránt érzékenyebbé tenni a daganatsejteket, eredményesebb elpusztításuk érdekében.

hipofízis (hypophysis): agyalapi mirigy

hipotalamusz (hypothalamus): a III. agykamra közelében található sejtdús, sok idegsejtet tartalmazó, az agy szürkeállománynak minősülő része, amely a szervezet testhőmérsékletének, valamint az éhség- és szomjúságérzetnek a szabályozásában játszik meghatározó szerepet.

homogén: azonos összetételű, azonos típusokból álló hoszpisz (hospice - angol eredetű szó): Betegségük végstádiumába került embereknek terápiás ellátást, testi-lelki támogatást egyaránt nyújtó, az emberi méltóságot a halál előtt is szeretetteljes
környezetben biztosító osztályok, intézmények. Hazánkban még csak csirájában létezik.

idegsebész: az idegrendszert érintő műtétek végzésére kiképzett szakember

immunrendszer: a szervezet sajátos sejtjeinek és szerveinek összessége, amely a fertőzésekkel és a betegségekkel szembeni védelmét szolgálja

immunterápia: a terápia azon formája, amely a szervezet immunrendszere működésének javítása, serkentése, a hibás funkciók kijavítása (immunmodulálás) révén törekszik valamely betegség (daganat) leküzdésére vagy az általa okozott panaszok, tünetek enyhítésére. Azon anyagokat pedig, amelyekkel ezt a hatást elérni próbálják, ún. immunmodulánsoknak és/vagy "biológiai választ módosító" anyagoknak nevezik. Az immunterápia egyik módja az is, amikor a daganat antigénként való hatásának fokozása révén (pl. nem ártalmas, csak a daganatsejtekben szaporodó vírusok bevitele által) segítik elő a daganatsejtek immunmechanizmusok által történő elpusztítását.

intersticiális (interstitialis) sugárterápia: a sugárkezelés azon módja, amikor a sugárzó (radioaktív) anyagot tartalmazó edénykéket (tűket, csövecskéket stb.) közvetlenül a daganatszövetbe ültetik (implantálják).

intraarterialis injekció, kemoterápia: közvetlenül a daganatot ellátó verőérbe történik a daganatgátló készítmény bejuttatása.

intracerebralis: az agyállományban elhelyezkedő képlet (pl. daganat, vérömleny stb.) intrakraniális (intracranialis): a koponya üregében elhelyezkedő képlet

intradurális (intraduralis): a kemény agyburkon belül elhelyezkedő képlet

intramuszkuláris (intramuscularis): izomba adott injekció intratekális (intrathecalis): injekció formájában való gyógyszerbevitel közvetlenül a liquortérbe (a lágy agyburok rétegei közé), többnyire gerinccsapolás (lumbálpunkció), ritkábban
cisternacsapolás során

intratumoralis: közvetlenül a daganatba adott injekció

intraventricularis: agykamrán belüli

invazív (invasiv): a környező ép szöveteket beszűrő, azokba behatoló és azokat elpusztító (daganat)

ipszilaterális (ipsilateralis): azonos oldali

karcinoma (carcinoma): rák (a bőr és a nyálkahártyák hámsejtjeiből és különböző szervek hámeredetű sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat)

kraniektómia (craniectomia): a koponyacsont egy részének műtéti eltávolítása, koponyalékelés

kraniotómia (craniotomia): koponyaműtét, a koponyalékeléssel eltávolított csontlemez viszszahelyezésével

kemoterápia (chemotherapia): daganatellenes készítményekkel történő gyógykezelés letargia (lethargia): kimerülés vagy fáradtság következtében kialakuló közönyös állapot

lokális (localis): egy adott helyen lévő (elváltozás) vagy csak az adott helyre irányuló kezelési eljárás (helyi terápia)

lumbálpunkció (lumbalpunctio): gerinccsapolás. A gerinc ágyéki (lumbalis) szakaszán bevezetett tű segítségével történő gerincvelői folyadék (liquor) leszívása. A beavatkozás során kontrasztanyagot is juttathatnak a térbe a gerincvelőről készítendő röntgenfelvétel (myelogram) készítésének céljából.

malignus: rosszindulatú

medulloblastoma: a kisagyban előforduló - többnyire gyermekkorban fellépő - rosszindulatú daganattípus

membrán: vékony, többnyire valamely szerv felszínét takaró, a testüreget bélelő szövetréteg

meninx: a központi idegrendszert egységesen körülfogó különleges háromrétegű burokrendszer. Szerepe az agy és gerincvelő védelme, rögzítése, a vér- és liquorkeringésnek a biztosítása. Részei a külső, ún. kemény agyburok (dura mater v. pachymeninx) és a lágy agyhártya (leptomeninx). Utóbbi két egymással összefüggő vékony rétegből áll, a külső pókháló-hártyából (arachnoidea) és a belső, érhálózatot tartalmazó, ún. érhordó hártyából (pia mater).

meningeoma: az agyburkokból eredő, szövettani sajátságait tekintve jóindulatú agydaganat, amely nagysága, elhelyezkedése révén veszélyes is lehet.

mágneses rezonanciás vizsgálat (MRI - Magnetic Resonance Imaging): Viszonylag új, nagy hatású eszköz és eljárás a szervezet belső részeiről, szerveiről történő képalkotás céljaira. Olyan technológia, amely mágneses mezőket alkalmaz a test különböző részeinek leképezésére. Ezt nagyon erős elektromágneses és rádiófrekvenciás hullámok alkalmazásával és komputer segítéségével érik el. Az MRI-vel nagy felbontású felvételek készíthetők. Olyan személyek esetében, akiknek szervezetében fém-, illetve vastartalmú eszköz (pacemaker, ízületi protézis, mesterséges szívbillentyű stb.) van beépítve, vagy háborús sérülés következtében puskagolyó vagy gránátszilánk maradt testükben, MRI-vizsgálat nem végezhető.

metasztázis (metastasis): áttét, valamely szerv rosszindulatú daganatából a nyirok- és/vagy véráram útján más szervbe, testrészbe jutott daganatsejtekből az új helyen kialakult daganatos góc

metasztatikus agydaganat: az agyban lévő olyan daganat, amely nem az agy valamely saját sejtjéből keletkezett (indult ki), hanem a szervezet más részében képződött daganatból az agyba jutott daganatsejtek szaporodása révén alakult ki, ezért másodlagos agydaganatnak is hívják

mielogram (myelogram): a gerincvelőről készült röntgenfelvétel, amelyen a gerincvelőn kívül a csigolyacsontok is láthatók

nekrózis (necrosis): elhalás. A daganatok közepében, vagyis azok vérrel kevésbé ellátott területén gyakran fellépő jelenség. Az agydaganatok közül a glioblastoma multiforme nevű daganatban észlelhető leggyakrabban.

neoplazma (neoplasma): új, kóros képződmény, daganat

neurogén: idegi eredetű

neurinoma: az agy- és perifériás idegeket borító vékony burkot, az ún. ideghüvelyt alkotó sejtekből (első leírójuk után, Schwann-sejtek) kiinduló daganat, Schwannomának is nevezik, ilyen pl. a hallóideg daganata (Acusticus neurinoma)

neuroektoderma (neuroectoderma): az embrió azon része, amelyből az idegrendszer kifejlődik

neuron: idegsejt

neurológus (neurologus): olyan szakképesítéssel rendelkező orvos, aki az idegrendszer rendellenességeinek, betegségeinek megállapításában és kezelésében különös jártassággal rendelkezik

neuroonkológus: olyan szakorvos, aki az agydaganatos betegek kezelésében rendelkezik különös jártassággal, és arra jogosító szakképesítése van

neuropathológus: olyan patológus szakorvos, aki a központi idegrendszert érintő kórfolyamatok mikroszkópos diagnosztikája terén rendelkezik különös jártassággal

neuroma: idegsejtekből eredő daganat

nukleáris medicina (nuclearis medicina): az orvostudomány olyan ága, amely radioizotópokat használ diagnosztikus vagy terápiás célra.

nukleusz (nucleus): sejtmag, amely a sejt genetikai információkat hordozó anyagát (DNS-t, géneket, kromoszómákat ) tartalmazza

nisztagmus (nystagmus): a szemgolyók gyors mozgása

oligodendroglioma: az agydaganatok egyik típusa, amely az oligodendrocyta elnevezésű támasztósejtekből indul ki

onkogén (oncogen): az onkogének a sejtek génállományát, genomját (DNS-ét) érintő elváltozások során kialakuló kóros gén. Pontosabban fogalmazva az onkogének a minden sejt genomjában meglévő, az embrionális fejlődés során sejtszaporodást összehangoltan serkentő, azután pedig inaktivált állapotba kerülő protoonkogének újraaktiválódása révén keletkeznek. Az aktiváció során a protoonkogének olyan szerkezeti és működésbeli változásokat szenvednek, amelyek előmozdítják a daganatképződést és a daganatos progressziót.

onkogenezis (oncogenesis): daganatképződés folyamata

onkológus: daganatos betegségben szenvedők gyógykezelésére szakosodott orvos

ödéma (oedema): fokozott folyadék- (víz) tartalom által előidézett duzzanat, pl.: agyödéma

papillaödéma (papilla oedema): a látóideg szemfenéken - szemtükrözéssel - látható végének vizenyős duzzanata, ez a fokozott koponyaűri nyomás jele, amely a koponyaüregi daganatok gyakori szövődménye. Papillaödéma akkor is kialakulhat, ha nincs ugyan jelentősen emelkedett koponyaűri nyomás, de közvetlenül magát a látóideget nyomja a daganat.

paralízis (paralysis): bénulás. Az egyes izmok, izomcsoportok működésének elvesztése a központi idegrendszer sérülése, illetve annak betegsége (pl. daganat) következtében. A paralízis a test fél oldalát vagy mindkét testfelet érintő mozgásképtelenségben nyilvánul meg.

parézis (paresis): enyhe bénulás, az izomerő csökkenése, de nem teljes megszűnése

paresztézia (paraesthesia): rendellenes érzések, égés-, bizsergésérzés, amelynek hátterében többnyire enyhe idegrendszeri károsodás áll.

palliatív (terápia): olyan gyógyeljárás, amelytől gyógyulás nem várható ugyan, de késleltetheti a daganat progresszióját, enyhíti a tüneteket, és javítja a beteg életminőségét

patológus (pathologus): olyan szakorvos, akinek munkáját elsősorban az képezi, hogy a betegből, annak valamely - vizsgáló eljárással kórosnak bizonyult - szervéből kivett szövetmintában mikroszkópos vizsgálattal észlelhető elváltozások analízise révén a pontos diagnózist megállapítsa. Ez az ún. kórszövettani vizsgálat. Az eltávolított szövetmintát mindig kórszövettani vizsgálatnak kell alávetni, mert csak így állapítható meg biztonságosan, hogy van-e benne rákos elváltozás vagy sem. A daganatos betegségek vonatkozásában csakis ennek alapján állítható fel biztos diagnózis és végezhető terápiás beavatkozás. Patológus végzi emellett az elhunyt betegek boncolását, szerveinek vizsgálatát is, a halál okának megállapítását és a beteg életében felállított diagnózisok helyességének ellenőrzését.

pozitron emissziós tomográfia (PET-scan - Positron Emission Tomography): olyan vizsgálóeljárás, amelynek során alacsony radioaktivitású cukrot használnak az agy anyagcsere aktivitásának mérésére

PNET (Primitiv Neuroectodermalis Tumor): ideghám eredetű, primitív, differenciálatlan daganat

prognózis (prognosis): kórjóslat. A különböző vizsgálóeljárásokkal nyert adatatok gondos elemzése révén kialakított szakvélemény az észlelt betegség várható, "valószínű" kimenetelére, lefolyására vonatkozóan általánosan vagy egy adott beteg esetében

protoonkogén: a genetikai anyag (DNS) azon része, amely fiziológiás körülmények között a sejtszaporodás, a szövetnövekedés és a regeneráció szabályozásában játszik meghatározó szerepet. Amennyiben viszont a protoonkogének aktiválódása valamilyen ismert vagy ismeretlen okból az előbb felsorolt fiziológiás folyamatoktól függetlenül következik be, azok daganatképződés kiváltására vagy elősegítésére képes onkogénné válnak.

prokszimális (proximalis): közelebbi, a törzshöz közelebb eső

quality of life: az életminőség angol elnevezése

radiorezisztens: a sugárterápiával szemben nem vagy kevéssé érzékeny sejt, szövetféleség vagy daganat

radioszenzitív: sugárterápiára érzékeny (daganat)

radiosebészet: lásd sztereotaktikus radiosebészet

recidiva: kiújulás

rekurrens (recurrens): kiújuló, visszatérő betegség (daganat)

remisszió (remissio): a kórtünetek ideiglenes megszűnése vagy csökkenése, átmeneti javulás. A daganat tömegének csökkenése, kisebbedése vagy a daganat teljes (sajnos többnyire csak átmeneti) eltűnése a kezelés hatására.

rezekció (resectio): csonkolás, kivágás, a daganat műtéti eltávolítása

reziduális (residualis) daganat: visszamaradó. A kezelés (többnyire a daganat főtömegének műtéti eltávolítása) után visszamaradt daganatszövet.

spaszticitás (spasticitas): fokozott izomtónus, nem akaratlagos izom-összehúzódások a központi idegrendszer valamilyen károsodása miatt

sztereotaktikus: pontos helymeghatározás háromdimenziós térben

sztereotaktikus radiosebészet: sugárterápiás technika. A daganat helyének, kiterjedésének háromdimenziós térben történő meghatározása alapján több irányból pontosan irányított sugárnyalábokkal törekszik a daganat teljes, annak műtéti eltávolításával egyenértékű elpusztítására.

szteroidok: duzzanat (vizenyő) és gyulladás csökkentésére (is) használt gyógyszerek

strabizmus (strabismus): kancsalság

szubkután (subcutan): bőr alatti tinnitus: fülcsengés. A hallóideg daganatának gyakori tünete.

tumor: daganat, kóros szövetburjánzás, lehet jó- és rosszindulatú. Bizonyos elhelyezkedésben a jóindulatú daganat is lehet életveszélyes.

tumormarker: a vérben vagy más testfolyadékban lévő anyag, amelynek jelenléte daganat fennállását jelzi, vagy akár bizonyos daganattípus meglétére utal ultrahangos vizsgálat: a szervezet bizonyos szerveinek és azok elváltozásainak láthatóvá tétele azáltal, hogy a rájuk irányított hanghullámok visszaverődnek azokról

ventriculus cerebri: agykamra. Az agyban négy különböző, egymással összeköttetésben álló agykamra található.

vitális: életfontosságú, az élet jelenségeivel kapcsolatos

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: