Korszerű sztómaterápiás segédeszközök

Megosztás:

Sztómaviselők életminőségét talán legjobban a rendelkezésre álló segédeszközök határozzák meg.

Az ideális segédeszközöktől a következők várhatók el:

 • 24 órából 24-ben teljes biztonságot nyújtsanak.

 • Meg kell akadályozniuk a szagok kijutását.

 • Védjék a bőrt, anélkül, hogy a bél nyálkahártyáján sérülést okoznának.

 • Könnyűnek, kevésbé feltűnőnek kell lennie.

 • Ne zörögjenek mozgás közben.

 • Könnyen eltávolíthatók legyenek.

 • Legyenek gazdaságos és könnyen használhatók.

 • Bőrrel érintkező felszínükön a képződött izzadságot felszívják

Alapvetően két segédeszköztípus áll rendelkezésre:

 • egyrészes rendszerek

 • kétrészes rendszerek.

1. Egyrészes segédeszköz rendszer:

Széklet ill. vizelet gyűjtésére alkalmas zsákocska. Testfelőli felszínén különböző méretű öntapadós felszín található, melynek közepén vagy egy kis lyuk, vagy előre méretre vágott nyílás található. A megfelelő tapadást a korszerű, nem allergizáló hidrokolloid biztosítja. A több rétegből hegesztett műanyag zsákot általában szövetszerű anyag borítja, mely a zörgést csökkenti.

Testszínű és áttetsző kivitelben, zárt és alul nyitott, kiüríthető formában szerezhetők be. A zárt zsákoknál beépített szénszűrő biztosítja a szagok kiszűrését.

Az egyrészes rendszer felhelyezése egyszerű. Naponta általában egyszer kell cserélni. előnye, hogy a vékonyabb tapadó felszín, valamint a kétrészesnél lévő illesztőgyűrű hiánya miatt viselése kényelmesebb, biztonságosabb. Főleg az aktív, különböző tevékenységeket végzők számára javasolt. Hátránya, hogy a gyakori (naponkénti) csere érzékeny, sérülékeny bőr esetén problémát okozhat.

2. Kétrészes rendszer

A sztóma körül a bőrhöz tapadó alaplapból, s az alaplapon lévő gyűrűhöz pattintható, az alaplaphoz légmentesen záródó zsákból áll.

Az alaplap bőrbarát, hidrokolloid felülete lehetővé teszi, hogy akár 4-5 napig is fennmaradjon. Pontosan ez az előnye az egyrészessel szemben, nem kell naponkénti cserével a sztóma körüli bőrt irritálni, de ugyanakkor védi a bőrt különböző károsító tényezőktől.

A zsákok testszínű és áttetsző kivitelben, zárt és alul nyitott, kiüríthető formában szerezhetők be. A zárt zsákoknál itt is beépített szénszűrő biztosítja a szagok kiszűrését. Három havonta 30 db alaplap és 100 db zacskó írható fel térítésmentesen. Az alaplap jelenleg csak egyedi engedéllyel írható fel.

3. Sztómasapkák, sztómadugók

Szintén egy- és kétrészes kivitelben léteznek. Használatukkal a sztómaviselők életminősége jelentős mértékben javítható. Irrigáló sztómaviselők (ld. később), Kock- rezervoárral rendelkezők részére alkalmas segédeszközök.

Használatukkal lényegesen komfortosabbá tehetők a mindennapok. Kisebb méretük révén diszkrét körülmények között (sport, kulturális rendezvények, szexuális élet, stb.) is biztonságot nyújtanak.

4. Irrigáló készlet

Kolosztómások részére ajánlott a székletürítés szabályozásában fontos szerepet játszó készlet. Részei: víztartály, összekötőcső áramlásszabályozóval, leszorító lap övvel, beöntő kónusz és leeresztőzsák.

5. Kiegészítő eszközök

 • Adhezív paszták: a sztóma körüli bőr egyenetlenségeinek, redőinek kitöltésére szolgálnak, s fokozzák az alaplapok tapadását. Csak nedvesített ujjal érjünk hozzá.

 • Bőrlemosó folyadékok, kendők: a bőrön maradt ragasztó-, széklet-, vagy pasztamaradványok letisztítására használható bőrápoló kellékek.

 • Bőrvédő, bőrápoló krémek: általában semleges vegyhatású, a bőrt különböző károsító anyagokkal szemben megvédő szerek.

6. Vizeletgyűjtő lábzsák, éjszakai vizeletgyűjtők:

Urosztómások számára fontos segédeszközök. A lábzsák rugalmas pánttal rögzíthető a combhoz, vagy lábszárhoz. A testfelőli felszínét mikroporózus nedvszívó anyag borítja, ami az izzadást gátolja. Visszafolyásgátló akadályozza meg, hogy különleges testhelyzetekben a vizelet ne folyjék ki belőle.

Az éjszakai vizeletgyűjtő megfelelő hosszúságú összekötő csöve révén lehetővé válik, hogy az érintett ágya mellé helyezve egész éjszakára felkelésmentes nyugalmat biztosítson.

A lábzsáknak rendkívül fontos szerepe van a mozgássérült urosztómások és nephrostomások rehabilitációjában. Kerekesszéken közlekedőknél a lábszárra rögzítve hosszabb ideig is képes a vizeletet gyűjteni. Így nem akadályozza a mozgássérült urosztómást, szemben a hasfalon fokozatosan növekvő folyadékkal töltött zacskóval.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: