Táplálkozási tanácsok sztómával élőknek

Megosztás:

Sztómával élők táplálkozásában az étrendnek biztosítania kell a szervezet számára megfelelő energiamennyiséget, az életfunkciók zavartalan biztosításához szükséges anyagokat: fehérjéket, szénhidrátot, zsírokat, ásványi sókat, vitaminokat, nyomelemeket, stb. Természetesen emellett az étkezés az ember életében az egyik legfontosabb örömforrás, tehát az étrendnek ízletesnek és esztétikailag is megfelelőnek kell lennie.

Ugyanakkor, betegségétől megszabadulva nagyon sok ember a szükségesnél lényegesen több kalóriát fogyaszt, s a műtét utáni állapot miatt kevesebbet mozog. Ennek eredménye pedig az elhízás. Figyelje rendszeresen testsúlyát, mert a túlsúly a szív, az ízületek fölösleges túlterhelése mellett a sztómával kapcsolatos késői szövődmények (hasfali-, sztómakörüli sérvek, a sztóma-nyílás kedvezőtlen helyzetbe kerülése, szűkülete, stb.) kiváltója lehet.

A kolosztómával élők nagy részénél alapvetően elmondhatjuk, hogy a műtétet követő fél-egy év alatt a szervezet alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez. Természetesen bizonyos korlátozó tényezőket célszerű figyelembe venni a kellemetlen epizódok elkerülése érdekében (kellemetlen szagok, stb.), de az érintetteknek arra kell törekedniük, hogy a műtét előtti életükhöz hasonlóan élvezzék az étkezés örömeit.

Mivel különböző ételféleségeknek eltérő hatásuk van a székletürítésre, a sztómásoknak tanulmányozniuk kell saját szervezetük reagálását ezen ételekre. Csupán néhány, általános tanács adható a székürítés folyamatának étrenddel történő szabályozásához, hiszen az emberek többsége nem egyformán reagál ezekre. Az általános alapismeretekkel, valamint az egyéni tapasztalatok birtokában lehet aztán az egyénre, különféle élethelyzeteire adaptálható étrendet kialakítani.

Tejtermékekből: elsősorban a forralt tej, joghurt, kefir, sovány túró, alacsony zsírtartalmú sajtok ajánlhatók. Ugyanakkor kerülendők: a tejszín, tejföl, zsíros sajtok.

Húsételek: ajánlott a sovány marha-, baromfi-, vadhús, hideg sültek. Kerülendők a zsíros húsok, kolbász, disznóhús.

Halételek: kellemetlen szagképződést okozhatnak, ki kell próbálni.

Tojás: szintén fokozhatja a szagképződést. Ételekbe beépítve, lágytojásként ajánlott; keménytojás, rántotta inkább kerülendő, de sok sztómaviselőnek semminemű problémát nem okoz.

Zsírok és olajok: az energiaszolgáltatásban játszanak jelentős szerepet, emellett számos vitamin felszívódásához nélkülözhetetlenek. A normális étrend tartalmazzaa napi energiaszükséglethez elegendő 70-90 g zsírmennyiséget, benne a szintén fontos un. esszenciális zsírsavakkal. Ezért kerülendők a túl zsíros ételek: a faggyú, a disznózsír, majonéz, velő.

Szénhidrátok: A napi energiaszükséglet 50%-át fedezhetik. Ne vigyük túlzásba fogyasztásukat. Tapasztalatok szerint a magyar szokásos étrendben mennyiségük 50%-kal meghaladja a napi szükségletet.

Gabonatermékek, kenyér és sütemények: kerülendők a frissen sült tészta-, kenyérféleségek, mivel puffadást, túlzott gázképződést okoznak.

Főzelék- és zöldségfélék: e területen legváltozatosabb az egyéni tűrőképesség. Általában nem javasoltak a hüvelyesek, káposztafajták, spenót, de ezek az ételek sok sztómaviselőnél semmiféle panaszt nem okoznak. A gomba, karfiol, vöröshagyma, fokhagyma intenzív szag- és gázképződést okozó hatásuk miatt kerülendők.

Salátaféleségek: mint általában a rostdús ételek a széklet mennyiségét fokozzák, konzisztenciáját lazítják. Lehetőség szerint kerülendők a majonézzel, erős fűszerrel készítettek.

Minden sztómaviselőnek javasoljt eleinte táplálkozási napló vezetése, amiből egyéni következtetéseket tud levonni önmagára nézve. Javasoljt a bevitt folyadék mennyiségét, az ürített széklet állagát, mennyiségét, színét, szagát is vezetni. Tapasztalatok alapján kb. 3 hónap alatt vissza lehet térni az átlagos étkezésre, s fél év alatt stabilizálódik a székmenet.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: