Mindennapok sztómával

Megosztás:

Ruházkodás

Legyen egyszerű, könnyed, nem túl szűk. Kevesebb, de jó minőségű ruhával öltözöttebbnek érzi magát.

Ruhái összhangban legyenek egymással. Színben, anyagban harmonizáljanak. Könnyen tisztíthatók legyenek. Réteges öltözködés előnyös, melyeket kisebb kiegészítők (sál, mellény, stb.) elegánssá tehetnek. Legyen gondja a kényelmes cipőre is.

Egy jól szabott fürdőruha észrevétlenné teheti a megtörtént műtétet, s természetesen lehetőséget biztosít az uszodában, szabadban történő fürdőzésre, strandoláshoz.

Sport

Erősebb fizikai igénybevételt, lényeges hasprés-fokozódást, testi ütközéseket kiváltó sportágakat kerülje. Ezeken túlmenően a kedve, lehetősége szerint végzett rendszeres testmozgás hozzásegíti a jó fizikai kondícióhoz, a testi, lelki egyensúlyhoz, jó-érzethez.

Kocogás, természetjárás, kerékpározás, úszás a leggyakrabban végzett sporttevékenységek közé tartozik. De nyugodtan teniszezhet, síelhet, vagy akár más hasonlósportágat űzhet.

Szexuális élet

Mint minden nagyobb műtéti beavatkozás után, itt is legalább fél év szükséges a zavartalan szexuális élet visszatéréséhez. Ennek - a szervi gyógyuláson kívül - legfontosabb tényezője a partnerek kölcsönös, egymást megértő és elfogadó kapcsolata.

Fokozottan érvényes a tisztálkodás. Lényegesen előnyösebb az irrigálók helyzete, hisz sztómájukat kis gézzel, sztómadugóval, vagy sapkával is fedhetik. Ilyenkor sem szabad elfeledkezni a diszkrét ruhadarabok jótékony takaró hatásáról. Az esetlegesen csökkent nemi aktivitást fizioterápiás módszerekkel (intim torna), gyógyszerekkel (Viagra, stb.) is segíteni lehet.

Közösüléskor jelentkező fájdalom az idő múlásával csökkenhet. Férfiaknál a kezdeti merevedési zavar oka gyakran csak lelki, néha azonban a műtéti területben futó idegrostok károsodásának következménye. Az operáltak nagy részénél ez egy év alatt fokozatosan szűnik.

Alapvetően ugyanaz a szempont mint más embereknél: a szexuális problémákat őszintén meg kell beszélni egymással. Egymást kell segíteni, akár nem konvencionális, ill. "csak" simogatásban megnyilvánuló együttlétben.

Egy egészséges sztómásnál nem maga a sztóma a gond.

Terhesség, szülés: Ha a műtét előtt, vagy után besugárzás is történt, nem javasolt a röntgensugár hatása miatt. Ennek ellenére terhesség és normális lefolyású szülés is előfordulhat.

Utazás

Állítson össze egy készenléti csomagot. Ezt mindig vigye magával, de nem szükséges idegenek előtt kiteregetni. A sztóma ápolásához szükséges szereken és tartalék segédeszközökön kívül legyen benne mindig hasmenés és székrekedés elleni szer is.

Közlekedési eszközökön lehetőleg olyan helyet válasszon, ahonnan könnyen elérheti a WC-t.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: